Salariul judecătorilor Curții Constituționale se majorează, începând cu anul viitor, cu circa 13 mii de lei, ceea ce reprezintă 34%. Deputații au votat o modificare în acest sens la politica bugetar-fiscal pentru anul 2022, care inițial propunea o majorare de la 44 de mii de lei la aproape 82 de mii, transmite IPN.
Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a declarat că au fost examinate obiecțiile președintelui Maia Sandu la politica bugetar-fiscală, în special cele cu privire la majorarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale. Și Guvernul a dat aviz negativ în acest sens, precizând că propunerea nu are acoperire financiară.
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba, a menționat că, după examinarea obiecțiilor, o creștere parțială a fost menținută.
Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea, a precizat că majorarea constituie 34%. „La 44 de mii de lei, se mai adaugă 15 (mii), aproximativ vor fi 59 de mii, plus minus. Să cunoască toți cetățenii Republicii Moldova”, a remarcat socialistul.
„Aproximativ. Nu sunteți prea departe de adevăr, dar asta tare aproximativ. Mie nu-mi place să mă joc cu aproximările, de aceea eu m-am abținut de la o cifră prea exactă”, i-a replicat Dumitru Alaiba.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că este mai bine că judecătorii CC să fie plătiți de stat decât de bandiți. „Îi mai bine să-i plătească statul decât kuliokarii și bandiții. Fiindcă atunci când îi plătește statul, ei sunt responsabili în fața statului. Și toți oamenii din statul acesta care muncesc să fie plătiți de stat, dar nu de bandiți”, a mai spus Igor Grosu.
Proiectul a fost aprobat cu 59 de voturi ale deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a restituit Parlamentului, Legea cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală 2022, pe motiv că nu a existat avizul Guvernului la amendamentul cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale. Președintele Parlamentului, unul dintre autorii amendamentului ce vizează dublarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale, a explicat votul Parlamentului, menționând că: „a avut senzația că Guvernul a dat aviz pozitiv”.