Locuitorii satelor mici, precum și ai celor mari din raionul Ungheni, au început a vorbi despre renașterea magazinelor auto, după ce liderul partidului ce-i poartă numele, primarul celui mai „înfloritor oraș” din țară, a readus la viață această unitate comercială și a trimis-o prin raion.
Din satul Pârlița ni s-a telefonat și ni s-au plâns că această bucurie renăscută a bunicuțelor se oprește doar în partea centrală a satului, iar la ei nu ajunge. Un locuitor din Săghieni se lamentează că nu au de unde să cumpere un săpun, un pachet de detergent, vreo 200 de grame de turte dulci la ceai — ca să le procure trebuie să parcurgă 6 kilometri până la Alexeevca sau să roage pe cineva să le aducă de la Ungheni, de aceea de un magazin ambulant au foarte mare nevoie. Așteaptă un asemenea magazin și locuitorii de la stația Berești. Un om a reușit să le organizeze, iar statul nu poate? Dar statul nu vinde chibrituri și pâine, iar cooperației de consum aceste magazine pe roți îi sunt în puteri?
Cooperația de consum nu are bani pentru așa ceva
Pavel Gherman, liderul sindical al UCOOP, care știe totul despre comerț, a surâs: dacă am fi avut acești bani, eram și noi cu magazine ambulante. Potrivit lui, acest magazin pe roți se duce, se pare, numai în satele mari, cum ar fi Cetireni, Unțești, Florițoaia Veche, se oprește lângă magazinul lor și vinde pâine la 2 lei. Oamenilor nu le pasă că e în jumătate cu tărâțe. Dar, din anumite motive, acest magazin pe roți nu merge la Grozasca sau Florițoaia Nouă.
Întrebarea referitoare la magazinele pentru comerț ambulant o adresăm unei femei foarte competente în materie de organizare a comerțului cum puțin întâlnești nu doar în raion, ci în întreaga țară, Elizaveta Cvasniuc, președinta ConsumCOOP Sculeni. Cooperația de consum din localitate – 16 magazine – deservește 16 mii de oameni care trăiesc în zona Prutului de la satul Gherman până la Zagarancea.
Ea, desigur, regretă dacă în sat nu există niciun magazin și oamenilor, în special, persoanelor în vârstă, le este greu să plece la Ungheni pentru un pachet de detergent sau o pâine. Dar întreprinderea are magazine în toate satele, chiar și în Bulhac, unde locuiesc 180 de oameni și unde comerțul nu aduce venit, dar acolo trăiesc oameni. Desigur, pentru satele mici, magazinele auto ar fi o soluție, dar sunt mari costurile pentru a cumpăra o mașină. În plus, e nevoie de vitrine frigorifice, să îndeplinească anumite cerințe pentru a vinde produse alimentare, doar nu vei duce nimai mărfuri industriale, ciupicii îi cumpără o dată la câțiva ani, iar de pâine au nevoie în fiecare zi.
Cu alte cuvinte, prăvăliile auto existente vor trăi și vor prospera, îi vor hrăni pe cei flămânzi, îi vor încălța pe cei desculți, îi vor îmbrăca pe cei goi până la alegerile parlamentare, mai departe se va vedea. Apropo, aceste magazine mobile sunt fabricate în Belarus, unde se dezvoltă comerțul ambulant și, ca afacere, este o idee comercială foarte promițătoare.