Mesaje ca cel ce l-am auzit săptămâna trecută la telefon sunt foarte rare, dar acest lucru nu înseamnă că în relațiile dintre copii, ca și în întreaga societate, nu există mânie, răutate, dorința de a umili, de a se răzbuna pe cel mai slab pentru copilăria plină de lipsuri sau poate a se distra din plictiseală, din dorința de a se simți stăpân al situației sau, mai bine zis, stăpâni, ca în acest caz.
Un locuitor al unui sat mic din raionul Ungheni a comunicat că patru băieți de 13-14 ani l-au maltratat pe un băieţel de 9 ani, umilindu-l fizic și psihic. Părinții băiatului jignit par să nu știe ce să facă și unde să se adreseze, deoarece polițistul ar spune că este ocupat, potrivit săteanului, ridică din umeri și cei de la școală, chipurile, s-a întâmplat după lecţii, așa că ei nu au nicio legătură. Oare sărmanul băiat rămâne singur faţă în faţă cu agresorii şi nu are cine să-i ia apărarea? Și nu se va întâmpla, după cum a remarcat interlocutorul, că, după câțiva ani, actualii elevi din clasa a şaptea, simțindu-şi „exclusivitatea”, vor face să tremure de frică tot satul?
Ce ar trebui să facă părinții băiatului? În acest caz îţi vine să te duci să le rupi urechile huliganilor minori şi să prezinți pretenţii părinților acestor „monștri” tineri, dar acest lucru poate provoca doar o nouă agresiune împotriva băieţelului nevinovat.
Larisa Bubnova, specialist principal la Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, explică că, în cazul în care în teritoriu nici primăria, nici postul de poliţie nu iau măsuri, deși sunt datori, ar trebui să contacteze Inspectoratul raional de Poliție și să scrie o cerere în două exemplare (unul pentru sine), să o înregistreze și să aștepte răspuns.
Șefa Direcţiei Educație, Iulia Pancu, a menționat că știe despre acest caz, a discutat deja această problemă cu directorul gimnaziului, la care ar trebui să apelăm pentru a nu vorbi despre ceea ce ne-a spus altcineva.
Potrivit directorului gimnaziului, care se află acum la cursuri, săptămâna trecută, miercuri, când unul dintre elevii claselor primare a venit la ore, învăţătoarea a văzut urme de violență pe fața lui şi, desigur, a întrebat ce s-a întâmplat. El a explicat că a fost bătut de un grup de băieţi. Acest lucru a fost adus la cunoştinţa directorului adjunct, a fost făcută o fişă de sesizare a cazului, s-a comunicat polițistului de sector și directorului școlii care, la rândul său, l-a contactat pe polițist. Acum, situația pare să fie sub control, omul legii a vizitat bătăușii, a discutat cu părinții lor. „Bineînțeles, este înfricoșător faptul că există astfel de copii, astfel de tineri, dar nu școala e de vină, ci societatea, familiile. Acestea sunt familii social vulnerabile, unde, în majoritatea cazurilor, au tați vitregi sau mamele își cresc copiii singure ”, a spus interlocutorul.
Referindu-ne la Occident, dacă s-ar întâmpla acolo așa ceva, copiii din astfel de familii ar fi luați imediat de serviciile sociale, iar la noi nu e exclus ca pe acești băieți, care acum umblă ca niște „eroi”, să-i aștepte un viitor mai puțin luminos. Dacă vor absolvi gimnaziul, bineînțeles, dă Doamne să reușească, unde îi vor îndrepta pașii din satul natal? Ce vor putea face ei?