Înălțarea Domnului este o mare sărbătoare creștină, care comemorează înălțarea la cer a lui Isus Hristos la 40 de zile după învierea Sa. Isus Hristos în drum spre înălțare este și cu fiecare din noi. De aceea, sărbătoarea Înălțarea Domnului a fost consacrată ca zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. În această zi în toate bisericile ortodoxe române se face pomenirea tuturor eroilor căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurilor de luptă, pentru credință, libertate, dreptate, pentru apărarea țării și întregirea neamului.
Pomenirea eroilor neamului românesc la sărbătoarea Înălțării Domnului a fost decisă încă în 1920 după Primul Război Mondial. De asemenea, România a devenit primul stat, care i-a asimilat pe eroii străini celor români. În Basarabia, parțial și acum în Republica Moldova, acest ritual tradițional nu se onorează. Indiferent de jurisdicția bisericilor, e nedrept să nu se pomenească ostașii români-basarabeni căzuți în lupte.
În războiul ruso-turc ei au luptat în armata rusă alături de cei din Regat împotriva otomanilor (1877-1878).
În timpul primului război mondial (1914-1918), de asemenea în componența armatei ruse fiind aliați cu Armata Română, românii de pe ambele maluri ale Prutului au luptat pentru întregirea neamului la 1918. În anii groaznici ai celui de-al Doilea război mondial, indiferent de ce parte au fost ei, și-au jertfit viața pentru țară și neam. Ei au fost eroi, merită comemorare veșnică.
Nota red.: Înălțarea Domnului a fost adoptată în România prin hotărârile din 1999 și 2001 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. În toate așezămintele de cult, din țară și străinătate, care aparțin de Mitropolia Română, se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți.
În această zi, după Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a acestora. Apoi, la ora 12:00, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România sunt trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.
În Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni sunt expuse publicului mai multe troițe (O troiță este un simbol de cult creștin folosit în România. Troița poartă zonal alte denumiri, precum: „cruci la răscruci”, „răstigniri“, „icoane“, „rugi“, „lemne“, „cruci“. Troițele sunt cruci din lemn sau piatră, cu diferite inscripții, sculpturi, icoane nelegate de cruce), care au fost construite pentru cinstirea eroilor căzuți în lupte.