Fiecare perioadă din viața noastră are sensul și farmecul ei, însă cea a copilăriei este deosebită prin faptul că e mai colorată și lipsită de griji. Despre copilărie ne amintim prin prisma năzbâtiilor, dar mai cu seamă a jocurilor.
În acest scop, Centrul Național de Promovare și Conservare a Patrimoniului Imaterial organizează activități care vin să ne amintească de vârsta copilăriei. Una din acestea este și Festivalul-Concurs Național de Folclor al Copiilor, ediția a V-a, desfășurat de comun acord cu Primăria Cricova la care a participat și colectivul folcloric de copii ,,Codreanca” din satul Mânzătești, raionul Ungheni.
În debutul evenimentului Silvia Zagoreanu, Directoarea Generală a Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Imaterial, a menționat că este important ca fiecare generație de copii să studieze jocurile vechi, tradiționale ce ne fac legătura cu tradițiile noastre strămoșești. Aceasta a mai precizat că scopul acestui festival-concurs este valorificarea și promovarea folclorului copilăresc, precum și îmbogățirea repertoriului participanților cu creații tradiționale autentice.
Participarea la un asemenea eveniment pentru colectivul folcloric model „Codreanca” din satul Mânzătești a fost o adevărată provocare, întrucât au fost anunțați, putem afirma, chiar în ajunul concursului. „Dacă celelalte colective au avut mai mult timp pentru pregătire, noi am fost anunțați cu puțin timp înainte, atunci când am participat la atestarea colectivului. Acest lucru însă nu ne împiedicat să participăm, căci la atestare în repertoriu am avut și acest gen de folclor, jocurile vechi, copilărești. Scenariul evoluării noastre la acest festival a inclus jocul „Chemarea ploii”, „Podul de piatră”, „De-a mijatcă”, „De-a bâza”. Aceste jocuri îmi sunt cunoscute încă din copilăria mea, iar pentru a nu le da uitării este minunat că se organizează asemenea activități. Suntem încântați de faptul că am fost apreciați și menționați pentru evoluare de un juriu constituit din personalități. Mi-a plăcut foarte mult, organizarea a fost la înălțime. Vreau să zic că nici eu personal, dar nici copiii nu am visat la un asemenea succes. În fond, toate formațiile au fost bune”, a ținut să relateze Vasile Munteanu, conducătorul colectivului
De menționat că la festival au participat 12 colective folclorice de copii din republică, iar plasarea colectivului folcloric model „Codreanca” de la Mînzătești pe locul II este o mândrie și pentru specialiștii din domeniul culturii din Ungheni. „Este îmbucurător faptul că se scot din anonimat acele jocuri ale copilăriei noastre, pentru că astăzi ele mai puțin se practică, or, copiii de acum sunt tentați de alte preocupări. Chiar dacă ele astăzi mai puțin sunt prezente în viața copiilor, măcar scenic să le avem păstrate, pentru ca ei să cunoască că buneii și părinții lor aveau copilărie, că se jucau și ei. Ne amintim cu nostalgie de acele vremuri când noi, cei din generațiile noastre, ne jucam în aer liber, în natură și respectiv și jocurile erau de alt ordin. Cât de frumoase și interesante erau jocurile: „Băsmăluța”; „Într-un coș cu viorele”, „Într-o călimară” și altele”, a specificat Galina Moraru, specialistă principală la Secția Cultură și Turism Ungheni.