Cu regularitate, o dată pe an, locatarii căminelor Colegiului Agroindustrial din Ungheni se adresează la redacţie cu problemele lor. Unii sunt îngrijoraţi de faptul că locuiesc aici de mulţi ani, dar nu au niciun drept, alţii se plâng, cum a fost anul trecut, de întreruperile în alimentaţia cu apă din cauza breşelor frecvente în apeduct. Ce-i drept, atunci locatarii unui bloc cu cinci etaje s-au supărat pe autoarea acestor rânduri, care i-a sfătuit să hotărască singuri soarta apeductului, deoarece pentru casa lor ar trebui să fie separat şi să nu depindă de instituţia de învăţământ. Dar în acest caz ar fi trebuit să adune bani.
De data aceasta la redacţie s-au adresat locatarii altui cămin cu rugămintea de a le ajuta să se clarifice cu facturile pentru energia electrică. Cică, fiecare dintre ei are contor, mai este şi unul comun care, potrivit interlocutoarei, în fiecare lună indică pierderi mari, uneori până la 2000 de kilowaţi. Locatarii trebuie, cică, să achite nu numai ceea ce indică contorul lor, ci şi diferenţa dintre acesta şi cel comun – câte 90-100 de lei de fiecare apartament. În plus, locatarii, spun ei, nu au niciun fel de confirmări că achită plata pentru lumină, deoarece banii i-ar da unui lucrător al căminului. În plus, cică, mai plătesc şi TVA. Potrivit lor, s-au adresat la „RED-Nord”, dar fără rezultat.
Valeriu Calmaţui, directorul filialei Ungheni a SA „RED-Nord”, spune că acest cămin aparţine Colegiului Agroindustrial şi locatarii nu pot încheia contracte de furnizare a energiei electrice, pentru aceasta sunt necesare acte de proprietate. Furnizorul de energie electrică a încheiat un contract cu colegiul şi oamenii, chipurile, trebuie să se lămurească acolo, pe loc. Probabil, nu sunt excluse furturile, de aceea şi diferenţa în indicaţiile contoarelor. TVA ei trebuie să plătească ca toate întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile, deoarece colegiul nu este consumator casnic.
Potrivit lui Ion Oboroc, directorul colegiului, diferenţa dintre indicaţiile contorului comun şi celor individuale apare, chipurile, iarna, când se comit furturi de energie electrică, căci căminul nu se încălzeşte. Oamenii ştiu cine face acest lucru, dar nu vor să se certe. Totodată, statul nu va plăti pentru aceasta. Directorul nu o dată ar fi vorbit cu locatarii, dar ei nu vor să-l denunţe pe cel care fură, iar dacă-i aşa, lasă-i să plătească. Banii sunt adunaţi de o persoană de răspundere, sunt facturi. Dacă locatarii nu au documente, atunci cum s-au înţeles cu „RED-Nord” când au instalat contoarele, au pus plomba? Dar oare „RED-Nord” a efectuat lucrările? Dar cine, eu? Iar oamenii vor ca statul să le plătească şi apa, şi energia electrică.
Din nou ne-am văzut nevoiţi să ne adresăm la „RED-Nord” şi să întrebăm cum s-a întâmplat că au instalat contoare şi le-au plombat, dar să-i recunoască drept consumatori nu doresc? Inginerul-şef al întreprinderii, Nicolae Atamaniuc, a menţionat că oamenii au procurat singuri contoarele şi plomba şi le-au instalat în mod individual, Totodată, pentru a încheia contracte nemijlocit cu furnizorul de energie electrică, locatarii acestui cămin trebuie, atunci când semnează cu colegiul contractul de arendă a locuinţelor, să negocieze permisiunea de a încheia independent contracte cu furnizorii de servicii. În plus, locatarii trebuie să schimbe cablul şi această chestiune urmează să fie soluţionată împreună cu conducerea colegiului, vor trebui să plătească pentru instalarea panourilor electrice, iar cu contoare ce corespund standardelor îi va asigura întreprinderea.
Speranţe că chestiunea va fi soluţionată, din păcate, nu sunt, probabil, oamenii la fel vor suporta cheltuieli în plus şi vor plăti TVA. Am vrea mult să nu avem dreptate.