Potrivit datelor oficiale, în ţara noastră de zece luni durează seceta, şi nu una obişnuită, ci seceta hidrologică, când bazinele acvatice riscă să se usuce, în tot cazul, nivelul apei în ele scade până la un nivel critic. Încă în luna septembrie a anului trecut, sinopticienii au anunţat cod galben de pericol. Atunci era vorba de două luni de secetă, iar acum – de zece. Care e pericolul pentru raionul Ungheni?
Vorbim cu Serghei Malenda, medic igienist la Centrul Sănătate Publică Ungheni.
Potrivit lui, problema privind insuficienţa de apă există în toate raioanele, cu excepţia oraşului Ungheni care e alimentat din râul Prut. Iar în sate, în majoritatea lor, apă nu ajunge, nivelul ei în fântâni a scăzut cu un metru. „Dacă vara va fi secetoasă, nu ştiu ce vom face spre toamnă, de unde vom lua apă”, se lamentează specialistul. Desigur, această chestiune e abordată, dar li se explică, rezervorul de la staţia electrică Costeşti-Stânca se umple, deci nivelul apei în Prut creşte şi satele din bazinul lui nu vor rămâne fără apă. Dar ce să facă locuitorii zonei Cula, Corneşti şi Pârliţa, unde în fântâni e puţină apă şi dacă nu vor fi ploi, problema va fi foarte acută?
Cu regret, o situaţie asemănătoare nu e doar în raionul Ungheni, ci în întreaga republică.
Ce e cu proiectul de aprovizionare cu apă a 12 sate şi 12 mii de locuitori din ele interlocutorul nu poate spune, atât doar că gura ţevii sistemului de irigaţie din Zagarancea, prin care apa trebuia să ajungă în rezervorul din Mănoileşti, s-a astupat cu mâl…
Ludmila Guzun, preşedinta raionului, a menţionat că proiectul în cauză derulează, a fost creată Întreprinderea Municipală „Mănoilești”. Nivelul apei în râul Prut a crescut. Săptămâna trecută a fost încheiat un acord de livrare a apei tehnice brute cu sistemul de irigaţie căruia îi aparţine ţeava. Acum se umplu cu apă rezervoarele, apoi va fi pompată în reţea. Totodată, există un proiect privind instalarea unui sorb plutitor pentru captarea apei din Prut, fapt ce va permite să nu se depindă de nivelul ei în râu. La fel şi instalarea ţevilor de la Prut până la Mănoileşti creează independenţă de utilajele cuiva. Timp de două luni va fi efectuată testarea sistemului pentru 12 sate, după care va fi stabilit tariful pentru apă. Referitor la Cula, preşedinta a spus că chestiunea privind aprovizionarea cu apă poate fi soluţionată numai dacă va continua construirea apeductului Corneşti-Cornova, dar acesta e un proiect pentru anii viitori. Totodată, un şir de primării de aici şi-au construit apeducte proprii.
Apropo, surse neoficiale de asemenea anunţă că nivelul apei în râul Prut în ultimele zile a crescut cu aproximativ un metru.