Fiecare din noi, atunci când merge la un restaurant, cafenea, cantină și comandă una din bucatele sale preferate, se gândește mai puțin sau deloc la condițiile de preparare și de păstrare a acestora, lăsând siguranța acestora pe seama specialiștilor. Deși în ultimul timp în acest sens se desfășoară controale riguroase, se pare că unii distribuitori de materie primă, ne referim aici la carnea proaspătă, își văd nestingheriți de livrările lor după vechile obiceiuri.
Asta o demonstrează condițiile de groază în care transportă carnea prospătă unii dintre distribuitori. Săptămâna trecută am fost martorii oculari ai unei livrări lipsite de orice regulă de igienă. Materia primă, adică carnea de pui „proaspătă”, a fost coborâtă dintr-o unitate de transport total necorespunzătoare normelor pentru transportatea mărfurilor ușor alterabile. Carnea se afla în lăzi fără a fi ambalată sau măcar învelită, iar lăzile erau plasate direct pe podeaua microbuzului, care nu arăta semne că ar fi fost spălată, împrospătată sau dezinfectată. Mai mult decât atât, lada, din care unele bucăți de carne dădeau pe dinafară, a fost pusă pe un cărucior de mână și transportată la destinație de către distribuitor. Odată plasată pe cărucior, carnea se afla la o distanță de cel mult 30 cm de la pâmânt, ceea ce reprezintă un risc sporit de infectare a acesteia.
Contactat de către reporterul ziarului „Unghiul”, șeful Direcției pentru Siguranța Alimentelor a raionului Ungheni, Valeriu Echim, ne-a comunicat că astfel de condiții la transportare sunt absolut interzise. Din cele remarcate de dânsul carnea proaspătă trebuie să fie transportată în mijloace de transport specializate şi supuse certificării sanitar-veterinare. Suprafaţa interioară a acestora trebuie să fie netedă şi uşor de curăţat, spălat şi dezinfectat, utilate astfel încât temperatura în interior să fie menţinută constantă +2°C pe tot parcursul transportării, pentru carnea de pasăre congelată, temperatura nu trebuie să depăşească –12°C. Carnea proaspătă de pasăre trebuie să fie transportată în mijloace de transport care au fost preventiv bine spălate, dezinfectate şi aerisite, iar distribuitorul trebuie să fie îmbrăcat corespunzător și să poarte mănuși.
„Vedeți cum se întâmplă la noi, că atunci când firma respectivă se adresează pentru obținerea autorizației pentru o unitate anume, se prezintă cu ea într-o stare perfectă, în care arată că a respectat toate condițiile impuse, în procesul de lucru însă, cerințele respective nu mai sunt îndeplinite. Adică, ca de obicei facem curat doar atunci când vin oaspeții, în rest ne facem de cap. Desigur, astfel de firme riscă amenzi usturătoare, în dependență de gravitate, până la sistarea activității”, a mai menționat acesta. Totodată dânsul a remarcat faptul că vinovat se face nu doar acel care aduce carnea, dar și cel care o primește, pentru că automat, odată procurat produsul, îți asumi toate riscurile. Iar în cazul dat există riscuri foarte mari, deoarece carnea respectivă, intrând în contact cu mediul și cu diverse spații suspicioase, poate fi infectată cu diferite bacterii.
Pentru a afla exact care sunt riscurile la care suntem expuși după consumarea cărnii, care este tranportată sau ținută în condiții neconforme ,am cerut și părerea șefei Centrului de Sănătate Publică, Raisa Popovici. Dânsa ne-a comunicat ca în cazul în care nu sunt respectate condițiile prevăzute pentru transportarea anumitor produse, acestea ar putea afecta starea de sănătate publică, chiar să apară complicații epidemiologice, cum ar fi salmonela.