Cuvântul „convingere” este definit drept credinţă puternică în ceva. Verbul „a convinge” vine de la latinescul „convincere”, format din sufixul con+vincere, care înseamnă „a cuceri”. În zilele noastre unii, pentru a-şi atinge un scop, sau altul (nobil sau mai puţin benefic) pun în aplicare puterea de convingere.
La rândul său, fiecare din cel îndemnat să creadă într-o idee, sau propunere, i-ar sta bine să analizeze şi să pună la îndoială ceea ce i se sugerează. Oamenii țin să formeze opinii, să dea sfaturi şi să răspândească mituri sau falsuri, chiar dacă singuri nu au cu adevărat o convingere sau o experienţă personală în ceea ce promovează.
Astăzi o mare parte din populație apelează la rețelele de socializare pentru a se informa. Atașarea de ele s-a produs mai intens în anii 2019-2022, când pandemia ne-a cam izolat. Nu mai puțin inundate de noutăți aberante sunt acestea în campanii electorale, când pentru unii ele devin platforme de ponegrire sau dezinformare. Din acest considerent e necesar să ne ascuțim simțurile, să analizăm la rece tot ceea ce consumăm, căci o zicală din popor spune: ,,Fii atent la gândurile tale că ele pot deveni cuvânt. Fii atent la faptele tale că ele pot deveni obiceiuri. Fii atent la obiceiurile tale, pentru că ele pot deveni caracterul tău. Fii atent la caracterul tău, pentru că el poate deveni destinul tău”.
Un rol important în formarea opiniei publice îl are presa, care astăzi a cam pierdut din teren, a pierdut startul în bătălia de a-și ține publicul, or, presa tradițională nu prea este consumată de public, în special de tineri, cei care înclină să dea preferință platformelor distractive gen: tik tok, instagram și altele. Pentru ca consumatorul de informație să aibă o idee clară despre o situație sau alta, pentru a se documenta corect, e necesar să apeleze mai multe surse, iar pentru a deveni credibile sursele mediatice trebuie să fie în primul rând transparente și echidistante. Cu referire la personalitatea lui Napoleon Hill, în cartea „Secretele Prosperității”, deducem următoarele sfaturi: ,,După ce ai învățat să gândești corect, vei utiliza cu ușurință și în mod automat obiceiul de a examina toate lucrurile ce încearcă să-și croiască drum spre mintea ta. Vei învăța cum să elimini din minte toate acele impresii care se nasc nu din fapte, ci din prejudecăți, din ură, furie, părtinire și alte surse false. Vei învăța să separi datele în două categorii, cele relevante și cele irelevante, sau importante și neimportante. Vei învăța să analizezi ceea ce citești sau vezi prin diferite canale media, făcând deducțiile necesare, pornind de la faptele cunoscute la cele necunoscute, ajungând mai apoi la un raționament echilibrat care nu este atins de prejudecăți sau simple ,,informații’ pe care nu le-ai examinat cu atenție. De asemenea, când vei înțelege cum să gândești corect vei învăța să nu iei orice lucru de bun, dacă acesta nu se potrivește cu gândirea ta și dacă nu trece diferitele teste ce ar demonstra un adevăr. Vei învăța, de asemenea, să nu te lași influențat de ceea ce spune cineva despre altcineva, până nu ai cântărit respectivele afirmații, nu le-ai examinat și nu ai stabilit dacă afirmațiile sunt reale sau nu”. Din tot arealul informațional care ne înconjoară în prezent, actuală rămâne a fi rațiunea și acțiunea individului social în aspect constructiv și nicidecum distructiv. Să gândim la rece…