Oficial, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a anunțat că drumarii sunt pregătiți pentru sezonul rece și sunt gata să intervină în urma condițiilor meteo nefavorabile. Administrația de Stat a Drumurilor pentru sezonul de iarnă 2016-2017 are în dotare autogredere – 104, buldozere cu șenile – 35, tractoare pe pneuri cu lame – 92, freze de zăpadă – 18, distribuitoare auto –136, încărcătoare – 53, excavatoare – 41.
Pe drumurile din țară vor fi împrăștiate în acest sezon circa 80 de mii de tone material antiderapant, dintre care sare și nisip. Totodată au fost determinate sectoarele de drumuri naționale și locale supuse întroienirii. Au fost instalate 40 camere video pentru monitorizarea și vizualizarea stării condițiilor de circulație pe timp de iarnă pe diferite sectoare de drum cu declivități majore (10-13%). Deci, pe traseul R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni-frontiera cu România camera video va fi instalată la kilometrul 79-80, în localitatea Cornești. La necesitate, echipajele de intervenție vor fi gata să intervină 24/24.
Raionul Ungheni este gata să înfrunte iarna?
Lucrările de întreținere a drumurilor publice locale sunt finanțate din contul alocațiilor impozitului pentru utilizarea drumurilor, ceea ce presupune 50% din taxele acumulate pentru folosirea drumurilor în raion. Conform raportului prezentat de către reprezentanții Secției construcții, gospodărie comunală și drumuri din cadrul Consiliului Raional, vor fi efectuate lucrări de deszăpezire și împrăștiere de material antiderapant pe partea carosabilă a drumurilor publice locale de circa 800 de mii de lei. Constantin Fuior, șeful secției respective, spune că anul acesta, ca și în anii precedenți, nu vor fi mari schimbări în planul de acțiuni. Aceasta înseamnă că drumurile publice locale din cadrul raionului vor fi deszăpezite de SA „Drumuri Strășeni”, câștigătoarea licitației.
Pe sectoarele periculoase de drumuri deja a fost depozitat material antiderapant, pentru aceste necesități sunt cheltuiți peste 300 de mii de lei. Între timp, lucrările de curățare a drumurilor din localitățile raionul revin pe seama administrației locale, mai precis, a primarilor. Valentina Lincovscaia, primara comunei Morenii Noi, spune că sunt gata să înfrunte iarna. Deci, au semnat un contract de mică valoare cu un agent economic, iar pe sectoarele periculoase, cum ar fi drumul de acces spre Brătuleni, Nisporeni, a fost depozitat material antiderapant. „Dacă vom avea zăpadă multă, desigur, nu vom aștepta până când va veni agentul economic din oraș, vom contracta serviciile unei persoane fizice, care are un tractor cu lame”, mai spune primara.
Va fi zăpadă – și cheltuielile vor fi mai mari
Atunci când unii se bucură de zăpadă, altora nu prea le arde a veselie. An de an pentru lucrările de deszăpezire, din bugetul local al Primăriei Ungheni se cheltuie circa 100 de mii de lei. Tatiana Pavliuc, contabilă-șefă, spune că, anul acesta, ținând cont de prognozele serviciului hidrometeorologic și dacă ne vom confrunta cu o iarnă rece, desigur, cheltuielile vor crește. Pentru că anul trecut nu am avut atât de multă zăpadă, rezerv„ de material antiderapant va fi completată cu încă 30 de tone de amestec de sare cu nisip, pentru că alte 20 de tone sunt în depozit. Petru Langa, viceprimarul orașului, adaugă că, la necesitate, vor fi contractate serviciile a trei agenți economici, căci grederul aflat în dotarea ÎM „Servicii Comunale Ungheni”, este prea puțin pentru deszăpezirea tuturor străzilor din oraș. La fel, vor fi pregătite și căile de acces pentru pietoni, adică trotuarele. Viceprimarul spune că minitractorul pentru curățarea zăpezii de pe trotuare, care nu a fost folosit anul trecut, funcționează, ceea ce înseamnă că nu vor fi nici trotuare întroienite. Deci, să vină iarna, căci drumarii sunt pregătiți să o înfrunte!
Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la Bucureşti. Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicate aparţine autorului şi nu neapărat reflectă poziţia Ambasadei.