Scriitoarea Lorina Bălteanu a fost recent oaspete de onoare în bibliotecile publice din satele Valea Mare și Todirești, unde s-a întâlnit cu bibliotecarele din satele adiacente instituțiilor respective și cu cititorii acestor biblioteci. Dornici de a pătrunde în universul cărții scrise de autoare cu denumirea „Legată cu funia de pământ”, într-o atmosferă plăcută, cei prezenți la întâlnirea de la Valea Mare au ascultat cu mare atenție firul romanului în care scriitoarea și-a depănat amintirile despre viața și activitatea sa. Autoarea a descifrat sensul genericul cărții-roman, care a fost editat în anul 2023 la editura „Cartier”, ce reflectă realitatea istorică, dar și viața socială din trecut și prezent.
„Cartea asta e despre toate, despre singurătate, despre dorul de ducă, despre iubire de mamă și tată și despre regimul comunist, de parcă am fost legați cu o funie de pământ”, Lorina Bălteanu, scriitoare.
Invitata a răspuns la toate întrebările participanților, a împărtășit detalii despre procesul de creație și a citit fragmente din volum, spre bucuria celor prezenți.
„Am avut bucuria de a o întâlni pe Lorina Bălteanu și de a descoperi universul tulburător din cartea „Legată cu funia de pământ”. O carte care ne ancorează în rădăcini, dar ne și învață cum să ne desprindem prin cuvânt. Mulțumim pentru emoție și inspirație”, Larisa Antoci, șefa Bibliotecii Publice, Valea Mare.
Temele abordate de scriitoare în romanul său sunt diverse, în ele s-a regăsit cititorul de orice vârstă. „Emoțiile cu care a vorbit autoarea despre cartea sa ne-a transmis nu doar povestea scrisă, ci și trăirile din spatele cuvintelor. Acest roman ne-a făcut să reflectăm despre rădăcinile noastre, legătura dintre oameni și locul din care provin. Este o carte care nu se citește doar cu mintea, ci și cu inima”, Olga, elevă, Gimnaziul „Andrei Chivriga”, Valea Mare.

La fel de interesantă și captivantă a fost întâlnirea cu scriitoarea și la Biblioteca Publică din satul Todirești, unde șefa bibliotecii, Lilia Croitoru, a menționat despre importanța cititului și punerea în valoare a lecturii de calitate. „Cartea bună ne adună lângă oameni frumoși, lângă oameni talentați de la care putem învăța și prelua adevăratele valori, căci întâlnirile cu scriitorii sunt foarte binevenite pentru utilizatorii bibliotecii”.
Potrivit Liliei Croitoru, scriitoarea a insistat să citească singură un fragment din roman, despre care a spus că e o mărturie despre prima ei dragoste, specificând astfel. „Faptul că v-ați regăsit în cartea mea mă face să cred că am scris o carte bună, fapt ce îmi dă curaj de a scrie pentru voi, cititorii mei fideli”, Lorina Bălteanu, scriitoare.
Întâlnirea a avut loc în cadrul Campaniei Naționale Lectura Central „Să citim împreună 2025”.