De la 1 ianuarie curent, produsele din tutun s-au scumpit considerabil. Un pachet de țigări cu filtru costă cu 4 lei mai mult, iar cele fără filtru – cu 5 lei. Majorările de prețuri sunt prevăzute în legea bugetului pentru anul 2019 și vizează produsele din tutun ce au fost importate sau fabricate după 1 ianuarie curent.
Au fost introduse și reguli pentru comercianți. Cei care vor vinde produsele din tutun la un preț mai mic, urmează să plătească amenzi în valoare de 50 la sută din costul țigărilor realizate. Chiar dacă legile curg cu nemiluita, iar pe pachetele de țigări scrie ”Fumatul ucide”, unii fumători nu se prea sperie. Că tabagismul este nociv și scoate mulți bani din buzunare recunosc chiar și cetățenii din sondajul realizat la rubrica respectivă.
Nicolae, orașul Ungheni: „Am fumat 38 de ani, dar l-am lăsat deja. Lucrez de mai mult timp la Moscova. Acolo fumam mult, dar și atunci când veneam acasă. Feciorul meu are bar în Chișinău. Când veneam acasă în concediu, mă aflam permanent la el cu cafeaua și berea în mână. Odată cu vârsta am simțit că nu mai merge. Pe cei care fumează i-aș sfătui să lase fumatul, că țigările sunt scumpe, dar sănătatea e și mai scumpă”.
Dana, or Ungheni: „Nu fumez nici eu, nici soțul, suntem feriți de o asemenea pedeapsă. Astăzi fumează și femeile, nu doar bărbații. Fumează în special fetele tinere, majoritatea fiind de la țară. Spun în cunoștință de cauză, căci lucrez de mai mult timp la Moscova la piață și văd că multe domnișoare care vin la muncă se apucă de fumat. Și acolo țigările sunt scumpe. Rusoaicele nu prea fumează, cât n-ar fi de straniu, dar ale noastre o fac de-a binelea. Același lucru îl văd și aici, când vin acasă la sărbători. Văd fete minore fumând, vorbind urât. Cred că părinții sunt plecați și ele fac ce vor”.
Doina, satul Țâghira: „Eu cred că e un lucru negativ pentru fete și pentru bărbați, desigur, mai cu seamă cei tineri, căci vârstnicilor nu le mai faci nimic, deoarece s-au deprins. Eu cred că cei care nu vor nu fumează. De exemplu, soțul meu nu fumează, tatăl meu, la fel, țigările bat la buzunar și dăunează sănătății”.
Ion, medic: ”Am fumat și eu, dar l-am lăsat, căci dăunează nu doar sănătății, dar și sufletului. Să le scumpească, că nu am nimic împotrivă, fie să coste cât ar valora aurul. Dar a se lăsa de fumat pentru unii este cam problematic, căci devin dependenți de tutun. Că scumpesc țigările e bine, numai că cei care au de fumat, probabil, o vor face și în continuare. Cine are de câștigat din aceasta este statul, numai că în schimbul unei societăți mai bolnave. Spun asta pentru că fumatul favorizează creșterea bolilor netransmisibile, cum ar fi cele cardiovasculare, respiratorii, diabetul zaharat”.
Vasilița, satul Negurenii Vechi: „Îmi este ciudă pe fumători, căci soțul meu a fumat tot timpul. Fuma chiar și țigări din „mahorcă”, nu m-a ascultat și de mult e dus pe lumea cealaltă”.
Vladimir, or Ungheni: ”Aflându-mă peste hotare, am realizat că acolo țigările sunt exagerat de scumpe și nu sunt expuse spre vânzare ca la noi, împreună cu produsele alimentare. Acolo nu vei vedea peste tot ca la noi persoane cu țigara în gură. Chiar dacă avem legi antifumat sau majorări de prețuri la produsele din tutun, la noi unii fumează pentru a-și scoate stresul, alții că e la modă sau nu mai știu din care motiv”.