Tragedie fără margini în satul Petrești. Un tânăr în vârstă de 24 de ani a decedat în timp ce cobora într-o fâtână pentru a o curăța.
Cristina Vicol, ofițer de presă al IP Ungheni, a declarat pentru ziarul „Unghiul” că victima era locuitor al satului Petrești și se afla în vizită la niște rude în satul Teșcureni. Împreună cu alți localnici de aici, s-a oferit să acorde ajutorul pentru a curăța o fântâna publică. În timp ce cobora în fântână, funia cu care era legat s-a rupt și el a căzut de la înălțime în apă. Din nefericire, tânărul s-a înecat.
Cadavrul bărbatului a fost transportat pentru examinare la Spitalul Raional Fălești, secția medico-legală. Poliția investighează toate circumstanțele.
Potrivit lui Petru Prepeliță, ofiţer superior al serviciului prevenţie din cadrul Direcției Situații Excepționale Ungheni, procesul de curățare a fântânilor se efectuează doar de către persoane specializate pe asemenea servicii, fiindcă în fântâni ar putea fi o cantitate mare de monoxid de carbon, care ar duce la intoxicarea persoanei. Totodată, dânsul a precizat că salvatorii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI, Republica Moldova intervin la curățarea fântânilor doar în cazul inundațiilor. Asemenea intervenții au fost în 2019, când raionul Ungheni a fost afectat de ploi torențiale însoțite de vânt puternic și grindină.
Conform site-urilor de specialitate mai înainte de coborâre, se verifică dacă aerul din fundul fântânii nu este viciat. O lumânare aprinsă sau o lampă cu flacără se coboară încet în fântână – dacă flacăra se stinge înseamnă că aerul nu este respirabil şi omul care ar intra în fântână este în pericol. În acest caz, este necesar să se aerisească fântâna, cu ajutorul unui furtun, care ajunge până la fundul puţului şi pe care se suflă aer proaspăt, cu ajutorul unei pompe.
Cură ţarea se face fie folosind o pompă de noroi /nisip, fie manual: în acest scop, un om în măsură să efectueze această operaţiune, se coboară în fântână după ce apa a fost scoasă cu o pompă sau cu ajutorul găleţilor. Corpurile străine, nămolul şi orice alte murdării adunate în fundul fântânii trebuie curăţate (raclate) cu o sapă şi scoase odată cu apa care a mai rămas în puţ, până când fundul fântânii rămâne curat. De asemenea, pereţii fântânii trebuie curăţaţi, prin frecare cu o perie aspră. (sursa: comunapodoleni.ro).