O femeie în vârstă de 35 de ani din Ungheni a ajuns la spital în stare gravă, după ce a suferit o intoxicație cu ciuperci cumpărate din piață. Acesteia i s-ar fi făcut rău imediat după ce a gustat din mâncarea pregătită, povestește soțul revoltat de situația creată. Dânsul spune că vânzătorii de ciuperci s-au înmulțit în piață, după ultima ploaie și iată că apar și primele consecințe.
Bărbatul se mai întreabă cum pot fi vândute într-o piață autorizată ciuperci otrăvitoare. „Cine verifică ciupercile înainte să fie puse în vânzare, din câte se cunoaște, mai întâi ar trebui să fie supuse unor analize, ori acelea sunt superficiale?”, a mai comentat bărbatul, menționând că aceeași situație se regăsește și în cazul legumelor, doar roșiile, castraveții sau pepenele verde nu de puține ori au cauzat intoxicații din cauza cantității sporite de nitrați. În așa cazuri dreptatea este departe de consumator, căci juridic nu mai poți demonstra de unde ai procurat produsele, după cum bine știm, vânzătorii din piață nu oferă bonuri de plată.
Cât despre poziția Direcției pentru Siguranța Alimentelor, Xenia Scutaru, medic laborant, spune că de fapt permise și testate sunt doar ciupercile crescute în sere autorizate, adică soiul champignon, iar cele de pădure sunt interzise pentru comercializare. „Nici un vânzător de ciuperci de pădure nu obține de la noi certificat, întrucât acestea sunt interzise. De mulți ani ne luptăm cu ei. Noi suntem câțiva, ei sunt mulți, le ascund de noi prin pungi, găleți și le scot după ce s-au făcut verificările. Ei nu stau numai în piață, vând chiar și pe marginea drumului. Aici cred că ar trebui să intervină și poliția, iar cumpărătorii să fie atenți și să solicite certificatul care demonstrează că acestea sunt comestibile, iar în lipsa lui, să nu le procure”, i-a îndemnat aceasta pe cumpărători.
Referitor la numărul cazurilor de intoxicație, Ghenadie Șerbul, directorul adjunct al Spitalului Raional, spune că la moment nu se poate vorbi de creșterea excesivă a numărului de intoxicații, mai ales cu ciuperci, întrucât cazurile înregistrate sunt suspectate ca fiind provocate de ciuperci, dar încă nu au fost demonstrate.
Specialistul concretizează că semnele intoxicaţiei cu ciuperci cu perioadă scurtă de incubație, 15 minute-3 ore, se manifestă prin creşterea salivaţiei, tegumente umede, lăcrimare, pupilă mica sau mare, dureri abdominale, scăderea frecvenţei cardiace, hipotensiune arterială. Ulterior apar tremurături, furnicături ale pielii, agitaţie, stare de confuzie, mișcări bruşte şi dezordonate, halucinaţii, convulsii şi chiar comă. Iar cele de lungă durată, 12-24 ore, se manifestă prin grețuri, vărsături şi diaree în primele 24 ore, după care se ameliorează, fapt care creează o stare falsă şi extrem de periculoasă de vindecare aparentă. Mai târziu apar fenomene de afectare hepatică gravă: icter, hemoragii, encefalopatie, afectare renală gravă, a tractului digestiv, convulsii, adinamie, după 48-72 de ore se instalează coma, care adesea duce la deces.