Odată cu venirea primăverii, orice gospodar care se respectă începe o amplă acțiune de curățenie atât în interiorul gospodăriei, cât și în exteriorul ei. De la această regulă nu se abat nici autoritățile locale din raion, care încă de la începutul acestei luni au demarat campanii de curățenie pe întreg teritoriul unității administrative.
„Coronavirusul vine și pleacă, dar voi vrem să folosim eficient oportunitățile”
Primarul comunei Măcărești, Sergiu Manciu, este unul din primarii care a luat inițiativă și a încercat să folosească util sistarea activității preșcolare. Zilele trecute, primarul a mobilizat angajații de deservire ai grădiniței pentru dezinfectarea și curățarea interiorului grădiniței, dar și exteriorul acesteia. După lucrările de salubrizare din curtea grădiniței, angajații au purces la salubrizarea terenurilor din fața Căminului Cultural, acolo unde timpul și-a lăsat adânc amprenta peste tencuiala construcției. „Ne dorim să atragem fonduri, să promovăm istoria căminului pentru a-l restabili, dar dacă vine un donator să viziteze căminul, ce să vadă aici? Niște ruine? Poate că nu avem resurse financiare, dar măcar să arătam că suntem gospodari și apoi, dacă angajații vor fi plătiți, atunci de ce să nu îi punem la muncă”, a povestit primarul.
Despre o inițiativă destul de ingenioasă putem vorbi și în cazul satului Frăsinești, unde grupul de inițiativă din cadrul bibliotecii locale au venit cu un proiect. Astfel în cadrul săptămânii faptelor frumoase, tinerii au anunțat un concurs cu genericul „Avem dreptul să trăim într-un sat curat”. Concursul prevede salubrizarea gospodăriilor, a terenurilor adiacente și a străzilor, ca la final să fie oferit titlul de cea mai curată stradă și cele mai îngrijite gospodării, iar câștigătorii să fie stimulați cu premii oferite din partea primăriei.
Startul campaniei de salubrizare s-a dat și în comuna Zagarancea.
Colectivele primăriei, grădiniței și voluntarii Consiliului Local al Tinerilor din Zagarancea s-au înarmat cu echipamentele de protecție și au ieșit la un ”subotnic” pe stadionul sătesc, terenul aferent primării, dar și al grădiniței. Conform celor relatate de primarul comunei, Vasile Gaviuc, în paralel s-a lucrat și pentru lichidarea a două focare de gunoiște neautorizate. „A fost depusă o muncă enormă, dar vremea frumoasă a ținut cu noi și ne-a asigurat și buna dispoziție de a lucra. Le mulțumim participanților la salubrizare și în special agentului economic Oleg Colibă, care a pus la dispoziție tractorul și autospeciala, fără de care nu ar fi fost posibilă efectuarea lucrărilor”, a comentat acesta, menționând că în timpul apropiat urmează a fi lichidate gunoiștile neautorizate din celelalte două sate ale comunei – Semeni și Elizavetovca.
Întrucât lichidarea gunoiștilor neautorizate vine ca o sarcină urgentă din partea Inspecției pentru Protecția Mediului, în perioada ce urmează în fiecare comună vor fi demarate astfel de lucrări. Spre exemplu, în comuna Petrești, primarul Serghei Gorea ne-a comunicat că în acest sens deșeurile din 4 gunoiști vor fi concentrate în una singură, în jurul căreia vor fi plantați salcâmi. „Sperăm ca prin aceste măsuri să putem cât de cât să protejăm câmpurile din apropiere de deșeurile plastice, fiidcă pe timp de vânt, toate pungile împăienjenesc câmpurile”, a explicat acesta, totodată menționând și problema esențială. „Din cele aproximativ 1500 de gospodării, doar 120 au contractat serviciul „AVE-Ungheni”. Acum că drumurile au fost reparate și avem acces pe toate străzile, credem că numărul acestora se va mări. Chiar din această lună au mai fost înregistrate 11 cereri noi”, a mai adăugat primarul.