În data de 3 martie, în incinta Centrului de Sănătate Ungheni a început vaccinarea anti-COVID. Până la ora 12.00, din cele 120 de doze de vaccin AstraZeneca primite, au fost imunizați 18 lucrători medicali din prima linie. Valeriu Ternovschi, medic urolog, a fost primul medic vaccinat din raionul Ungheni.
Oleg Malachi, medic ortoped-traumatolog, șef Serviciu Asistneță Medicală Specializată de Ambulator (AMSA), responsabil de campania de vaccinare din raionul Ungheni, pentru redacția „Unghiul” a declarat: „Vaccinarea este organizată de către Ministerul Sănătății, și conform Ordinului Ministerului, primii se vaccinează medicii din prima linie, care au contact direct cu pacienții infectați din secțiile COVID, inclusiv cei din secțiile Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). În runda a doua, se vor vaccina și ceilalți medici. Avem recrutați, în baza mai multor training-uri, Svetlana Șișcanu, medic alergolog, responsabil de sala de triaj, dacă sunt medici cu contraindicații. Practic, acest vaccin nu are contraindicații, sau dacă chiar sunt unele, ele se întâlnesc foarte rar”.
Svetlana Șișcanu, medic alergolog, ne-a menționat că toți cei cărora li s-a administrat astăzi vaccinul, se simt bine. Reacții alergice pe parcursul efectuării vaccinului și în decurs de 15-20 de minute, perioada de așteptare după vaccin, de supraveghere, nu s-a înregistrat nicio reacție adversă. Vaccinul se administrează fără probă. Această este prima tranșă, vaccinarea se va efectua în câteva etape. Este un vaccin predestinat pentru angajații spitalului, în special pentru cei care activează în prima linie în lupta cu COVID. „Pe parcurs va fi imunizată și populația. La moment, s-au primit primele loturi de vaccin și sunt vaccinați medicii, prioritate se dă spitalelor, medicina prespitalicească, cadrul medical care este nemijlocit implicat în tratamentul cu pacienți infectați cu COVID” a mai specificat aceasta. Vaccinul se administrează de la vârsta de 18 ani și nu are limită de vârstă. Acesta este gratuit și se va efectua în 2 doze de vaccin, pentru a căpăta imunizarea completă și nivelul de anticorpi, cu intervalul de 8 săptămâni. Pacientul este înregistrat atât în registru, cât și în variantă electronică, după care primește certificatul de vaccinare.
Potrivit Svetlanei Șișcanu, înainte de a fi imunizat, pacientul este consultat în cabinetul de triere, medicul îi examinează starea de sănătate, să nu fie cu boli respiratorii acute, și le dă permisul la vaccin, care se efectuează în condiții sterile.
Vaccinarea are loc în cabinetul medicului infecționist, cabinetul fiind dotat cu boxă de securizare, precum și o cameră de triaj.