Cititorii ziarului „Unghiul” reacţionează repede aproape la fiecare articol, la fiecare material publicat în paginile lui şi acest lucru ne bucură. Informaţia că de Ziua Oamenilor în Etate 469 de persoane din categoria 80 de ani şi mai mulţi au primit ajutor material în mărime de 500 de lei a trezit indignarea celor ale căror mame, bunici, soacre nu au primit nimic în această zi, deşi au trecut de 80 de ani. Cineva ne-a spus că bunica sa are peste 90 de ani, dar n-a primit nimic, la fel ca şi anul trecut. O femeie care a spus că o cheamă Nadejda ne-a povestit că mama ei a împlinit 85 de ani. Când a aflat că unele dintre semenele sale au primit câte 500 de lei, ea s-a întristat, i-au dat lacrimile de amar că statul a uitat de ea. Interlocutoarea a spus că a încercat să afle cum sunt stabiliţi beneficiarii şi i s-a explicat că există o anumită rotaţie, cei care nu au primit anul trecut au primit acum. „Aş dori să aflu câţi locuitori trecuţi de 80 de ani sunt în raionul nostru? De ce nu li se dă câte 100 de lei sau în genere să nu dea nimănui, ca să nu ofenseze oamenii în vârstă. Ce rotaţie poate exista dacă oamenii au peste 80 de ani?”, întreba femeia nedumerită.
La fel de nedumeriţi suntem şi noi.
Nimeni dintre cei cărora ne-am adresat n-a putut spune câte persoane în vârstă de peste 80 de ani sunt în raionul Ungheni. În schimb, Tudor Rădeanu, şeful Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Ungheni, a explicat că discuţii de acest fel apar de fiecare dată când e vorba de distribuirea ajutorului material. Întotdeauna sunt multe persoane care merită să-l primească, dar mijloacele sunt limitate şi de vină e sărăcia noastră. Potrivit lui, această chestiune se discută la şedinţa Consiliului de administrare al Fondului de susţinere socială a populaţiei şi se ia o decizie colegială, iar el nu e decât director executiv. Luând în consideraţie starea reală de lucruri, unii au primit acest ajutor, alţii – nu. „Deşi ne străduim să procedăm cât mai cu dreptate, pentru toţi oricum nu ajunge. Listele beneficiarilor nu vi le putem da, pentru că e o informaţie confidenţială, am încercat odată să le afişăm la primării, dar ni s-a interzis. Altă variantă de repartizare a ajutorului, ca toţi să fie mulţumiţi, nu este. Cei care pe parcursul anului nu au primit ajutoare se pot adresa personal”, a menţionat Tudor Rădeanu şi a întrebat cum aş proceda eu în acest caz. Probabil, dacă ar fi vorba anume de această categorie de oameni, aş împărţi egal la toţi. Dânsul a promis că va propune candidatura mea în componenţa comisiei sau consiliului şi eu, apropo, am fost de acord, dar mă tem că nu o va propune, va uita.
Eduard Balan, viceprimar de Ungheni, a spus că în oraş sunt peste 250 de persoane în vârstă de 80 de ani şi mai mult şi de Ziua Oamenilor în Etate au avut posibilitatea de a include în listele beneficiarilor de ajutor numai 100. De acest lucru s-au ocupat asistenţii sociali, iar el doar le-a analizat şi i-a exclus pe cei care, din câte ştie, au primit ajutor anul acesta. Dar oare nu se putea de dat oamenilor în etate nu câte 500, ci câte 200 de lei, dar să primească toţi? Acest lucru, cică, nu ei l-au decis.
Consiliul local, a menţionat primarul comunei Pârliţa, Ion Bejan, a adoptat decizia de a acorda ajutor de 200 de lei fiecărui locuitor care împlineşte 80 de ani. Anul acesta ar fi primit deja 6 persoane. În ce priveşte Ziua Oamenilor în Etate, lista de aproximativ 20 de persoane din 38 a fost examinată de o comisie din care fac parte şi preşedintele organizaţiei de veterani, şi asistenţii sociali. Potrivit lui, s-au străduit să includă în listă pe cei care primesc rar. Totodată, 50 de persoane de vârstă înaintată au primit de la primărie câte 100 de lei, iar pentru alte 50 s-a organizat o masă de binefacere.
Oricât am vorbi despre aceasta, dar continuă să ne roadă îndoielile că listele sunt întocmite cu implicarea „factorului uman”.