România este primul partener comercial al Republicii Moldova și unul dintre principalii investitori. Pentru anul 2021 volumul comerțului este de 2,4 miliarde de dolari – record în relațiile bilaterale, a declarat prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, la Chișinău, după ședința comună a guvernelor celor două state. Aceste evoluții pozitive trebuie consolidate pentru a fructifica potențialul uriaș de cooperare existent, mai ales prin investiții românești consistente în Republica Moldova, a completat oficialul român, citat de IPN.
„Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de eforturi hotărâte pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și al climatului investițional al Republicii Moldova. Am avut discuții extinse pe acest subiect, care reprezintă nu doar o așteptare a companiilor românești, ci mai ales un efort absolut necesar pentru dezvoltarea de ansamblu a Republicii Moldova, pentru asigurarea prosperității Republicii Moldova, pentru locuri de muncă mai multe și mai bine plătite, pentru ca bunăstarea să se resimtă la nivelul fiecărui cetățean și a fiecărei localități”, a declarat Nicolae-Ionel Ciucă la conferința de presă.
Oficialul a precizat că România urmărește cu îngrijorare provocările majore cu care se confruntă Republica Moldova în sectorul energetic. Statul român este alături de Republica Moldova în acest domeniu sensibil cu implicații semnificative pentru cetățeni. Astăzi a fost semnat Memorandumul de Înțelegere dintre Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova și Ministerul Energiei din România privind cooperarea în domeniul securității energetice.
Premierul român a mai punctat și alte acorduri semnate între părți, inclusiv în domeniul educației, digitalizării etc. „Acordul privind asistența financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro în beneficiul Republicii Moldova va reprezenta principalul vector prin care România va sprijini în mod practic în perioada următoare, financiar și tehnic, efortul Republicii Moldova de dezvoltare durabilă, de avansare pe calea reformelor și apropierii de UE, precum și de creșterea rezilienței în sectoarele esențiale pentru societate. Acest acord va fi practic instrumentul prin care ne propunem să susținem racordarea fermă, solidă a Republicii Moldova la spațiul European prin România – prin drumuri și poduri,prin rețele de electricitate și gaz, prin proiecte de dezvoltare locală”, a mai spus Nicolae-Ionel Ciucă.
Premierul Natalia Gavrilița a menționat că a avut loc o ședință de lucru și nu doar una festivă și acest lucru reiese din rezultatele ei. Ambele echipe au venit determinate și pregătite să utilizeze la maximum oportunitățile de pe agenda bilaterală pentru acțiuni cu impact direct asupra calității vieții cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.
În opinia sa, o semnificație aparte o are decizia de a construi un pod nou peste Prut, care va uni două localități cu același nume – Ungheni. „E un pod care va aduce bunăstare oamenilor de ambele maluri ale Prutului. Și nu e vorba doar de combustibil și timp economisit pentru călătorie, ci inclusiv de sentimentul de apropiere care va genera noi oportunități de angajare, noi fluxuri de turiști și consumatori, noi afaceri create atât în Ungheni, cât și la Iași. Prin construcția acestui pod, Iașiul se apropie de Chișinău, iar Chișinăul se conectează direct cu rețeaua de autostrăzi europene. Este primul pod nou care va lega malurile Prutului după Independență” , a menționat șefa executivului.
Natalia Gavrilița a precizat că i-a înmânat astăzi părții române certificatul privind executarea integrală a obligațiilor contractuale asumate de către „Eurotransgaz” prin contractul de vânzare-cumpărare la concursul investițional al complexului patrimonial unic „Vestmoldtransgaz”, cea ce reprezintă de fapt punctul final în construcția gazoductului Iași-Chișinău.
„Au fost semnate mai multe documente importante privind digitalizarea, învățământul, cercetarea, cooperarea pe domeniul justiției și combaterea corupției. A fost o agendă bilaterală încărcată, ceea ce ne bucură și sunt încrezătoare că în viitorul apropiat vom veni cu noi vești bune și realizări concrete”, a mai spus Natalia Gavrilița.