Despre pedeapsa cu munca neremunerată în folosul comunității
Conform declarațiilor Irinei Șișcanu, șefa Biroului de Probațiune Ungheni pe parcursul anului 2021 peste două sute de ungheneni, mai exact 288, și-au ispășit pedeapsa sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității.
Majoritatea acestor persoane au avut un volum de lucru mare în jur de 140 -240 ore, vârsta persoanelor prevalează între 20-40 ani. Din totalul de 288 circa 10 persoane au fost de sex feminin. Aproximativ 50 și-au ispășit pedeapsa în municipiul Ungheni restul în satele raionului. Ce ține de calificarea acestora mulți au studii medii de specialitate.
Cum se stabilește graficul de realizare a orelor de muncă în folosul comunității
Se formează un grafic în comun acord cu persoana care urmează să-și ispășesc această pedeapsă. Se identifică zilele în care persoana respectivă poate să-și onoreze munca. Orarul este stabilit în așa fel încât aceasta să poată avea și alte activității ca studii sau serviciu în dependență de caz. Un factor important este domiciliul, cunoștințele și abilității pe care le posedă. În marea majoritate a cazurilor, acolo unde locuiesc aceste persoane, acolo își ispășesc pedeapsa. Rolul biroului de probațiune nu este doar de a monitoriza activitatea și munca executată de aceste persoane dar și de a educa, responsabiliza și disciplina.
De menționat că atunci când o persoana nu se simte bine și nu își poate onora orele de muncă el este trimis acasă și orele din ziua respectivă nu se iau în calcul, iar când aceasta refuză să-și ispășească sentința se scrie un demers în instanța de judecată, unde se solicită schimbarea formei de pedeapsă. În cazul infracțiunii penale: 4 ore de muncă este echivalent cu o zi de închisoare.
Nici un caz de accident în câmpul muncii
După ce cunosc graficul, APL desemnează o persoană responsabilă, care coordonează și monitorizează lucrările, executate de persoanele care își ispășesc pedeapsa. Acest responsabil trebuie să facă instruire în tehnica securității. Menționăm că în Ungheni nu a fost înregistrat nici un caz de accident în câmpul muncii cu implicarea persoanelor ce-și ispășesc pedeapsa sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității.
Fiecare persoană e verificată de cel puțin 3-4 ori până la finalizarea ispășirii pedepsei
Consilierii de probațiune de la Biroul de Probațiune Ungheni merg în fiecare localitate a raionului Ungheni, unde sunt persoane care fac muncă în folosul comunității. Aceștia își planifică astfel vizitele încât fiecare persoană să fie verificată de cel puțin 3-4 ori până la finalizarea ispășirii pedepsei.
Am avut ocazia să merg într-o vizită de inspecție neanunțată cu Victoria Dereș și Ilie Stratulat, consilieri de probațiune. Am vizitat patru localității. Nu le voi da numele pentru a păstra anonimatul persoanelor ce-și ispășesc pedeapsa. În primul sat la evidența erau trei persoane. Prima ajuta la curățarea de ceară a sfeșnicelor de la biserică, iar alta ajuta muncitorii primăriei la repararea unei găuri de canalizare, amplasată chiar pe un drum din localitatea. A treia persoană din varii motive de sănătate nu a venit la muncă, dar l-a anunțat pe responsabilul de monitorizare despre acest fapt. Orele din ziua respective nu vor fi luate în calcul.
Într-o altă localitate, care mi-a surprins atenția, a fost o persoană care era pe ultima sută de metri de a-și termina orele de muncă în folosul comunității și era foarte nerăbdătoare.
De menționat că din șase persoane vizitate, patru au fost supuse pedepsei cu muncă neremunerată în folosul comunității, fiindcă au urcat în stare de ebrietate la volan.