Începtul de săptămână a fost de bun augur pentru municipiul Ungheni, în special pentru copii. Aici a fost deschis Centrul educațional RoboSpace Ungheni. Inițiativa face parte din proiectul ”Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a Republicii Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Asociația Businessului European și a Centrului Contact și implementat de SOS Autism Moldova.
Aliona Dumitraș, directoarea executivă SOS Autism Moldova, ne-a declarat că scopul acestui proiect este de a oferi servicii de robotică tuturor copiilor din Ungheni, inclusiv familiilor social-vulnerabile și în special copiilor din spectru autism. „Prin acest proiect ne dorim să dezvoltăm la copii principalele abilități ale acestui secol, cele din domeniul tehnologiilor informaționale. Aici micuții vor avea cursuri de robotică pentru diferite categorii de vârstă: Spre exemplu, cei de 4-5 ani vor învăța să creeze mecanisme simple, vor studia formele, culorile, și numerele. Cei cu vârsta de 6-8 ani vor avea lecții STEAM într-un mod creativ, vor fi implicați activ, fără ecran, vor învăța codificarea și algoritmii, funcțiile și subrutinele. Și multe alte lucruri interesante, dar cel mai important utile, care îi vor ajuta să-și descopere vocația”, ne-a mai specificat aceasta.
Echipa de la RoboSpace Ungheni îi va învăța toate aceste lucruri pe copii prin joacă.
Totodată, Aliona Dumitraș ne-a mai menționat că robotica este foarte importantă în tratamentul copiilor cu tulburări din spetrul autist. „Comunicarea, care este una din ariile principale de dezvoltare, dificiența în cazul copiilor cu TSA. Interacţiunile cu oamenii pot fi percepute ca fiind prea complexe, fie stresante, oamenii exprimă tot timpul diferite expresii emoţionale, variaţii în tonul vocii, gesturi. Pentru ei, robotul are o structură mult mai simplă, mai predictibilă, este atrăgător şi perceput ca o jucărie inteligentă. Mulți din ei sunt buni în domeniul IT, grație felului lor diferit de a vedea, întelege lumea din jurul lor. În același timp, trebuie de ținut cont că ideal ar fi ca roboţii să fie folositi în tratamentul copiilor cu tulburări din spetrul autist printr-o colaborarea dintre psihologi, informaticieni şi ingineri”, a mai adăugat directoarea executivă SOS Autism Moldova.
La deschiderea centrului au fost prezenți reprezentanți ai organizațiilor donatoare: UE-Victoria Negara, Fundația Est- Europeană (FEE) – Ana Ciurac și Zoia Cobacenco și ai autorităților municipale – Viceprimarul municipiului Ungheni, Dionisie Ternovschi.
Centrul se află pe str. Mihail Eminescu 10, municipiul Ungheni.