Sportivii paralimpici moldoveni și-au adjudecat două medalii la ediția din acest an a Jocurilor Paralimpice, una de argint, obținută de Ion Basoc (+90 kg), la proba de para judo, și una de bronz, care i-a revenit lui Oleg Crețul (-90 kg), la aceeași probă sportivă. Lotul paralimpic al Republicii Moldova a fost reprezentat la Paris de către cinci sportivi, transmite IPN.
Ion Basoc a ajuns în finala probei de para judo după ce a dispus în sferturi de adversarul său din Olanda, Daniel Knegt, iar în semifinale a trecut de francezul Jason Grandry. În finală, sportivul l-a întâlnit pe brazilianul Wilians Silva de Araujo, în fața căruia a cedat, devenind astfel vicecampion paralimpic la para judo. Ion Basoc este la a doua participare la Jocurile Paralimpice, prima fiind ediția de la Tokyo, în 2021. Atunci s-a clasat pe locul 7.
Calea către medalia de bronz a lui Oleg Crețul a început cu o înfrângere în primul act al competiției, când a cedat în fața francezului Cyril Jonard. Totuși, sportivul a revenit în recalificări și s-a impus în fața adversarului său din Irak, Taha Al-Gburi, dar și în finala recalificărilor, în fața iranianului Mousa Gholamishafia, fapt ce l-a propulsat pe acesta în lupta pentru medalia de bronz. În ultima luptă, Oleg Crețul a dispus de turcul Yasin Cimciler, câștigând medalia de bronz. Oleg Crețul este la a cincea participare la Jocurile Paralimpice.
Sportiva Larisa Marinenkova s-a clasat pe locul 7 în finala probei de para powerlifting. Cea mai bună ridicare a sa, din trei încercări, a fost 81 kg. Larisa Marinenkova este la a cincea participare la Jocurile Paralimpice.
La ediția din 2024 au debutat sportiva paralimpică Ina Cernei (57 kg), la proba de para judo feminine, și Gheorghe Spînu, la proba de aruncare a greutății.
Dintre debutanți, prima în concurs a intrat Ina Cernei, care a cedat în primul duel în fața Alfiya Tlekkabyl din Kazahstan, care s-a impus prin ippon. Ina Cernei a devenit prima judocană parlimpică care a reprezentat Moldova la acest nivel.
Para atletul moldovean, Gheorghe Spînu, s-a clasat pe locul 8, la proba aruncarea greutății, categoria F35. El a înregistrat un rezultat de 9,62 metri, acesta fiind și cel mai bun rezultat al său de până acum.
Republica Moldova a încheiat Jocurile Paralimpice pe locul 73, dintr-un total de 184 de țări. Evoluția din acest an a fost cea mai bună de până acum la o ediție a Jocurilor Paralimpice. Lotul paralimpic al Republicii Moldova a participat la opt ediții și a obținut două medalii de bronz, ambele în anul 1996.
Sportivii paralimpici, la fel ca și cei olimpici, vor fi remunerați pentru succesele obținute. Cei care s-au clasat locul 2 și 3 vor primi câte 2,6 și, respectiv, 2 milioane de lei, iar participanții care au ocupat locurile 7 și 8 vor primi câte 300 de mii de lei și, respectiv, 200 de mii de lei.