Unghenenii au așteptat mult timp o decizie cu privire la soarta nefericitului teren din oraș, cel de pe strada Eminescu. Când Ministerul Apărării l-a transmis primăriei, au început să se întrebe cum va dispune de el administrația municipiului, iar aceasta, la rândul său, a invitat cetățenii să discute problema: ce obiective interesante ar putea fi construite acolo. Anii au trecut, zvonurile s-au înmulțit, gurile rele bârfeau că terenul e vândut de mult timp locuitorilor bogați din oraș, că vor fi construite case de locuit, că va fi o nouă „Curculiovcă”. Când au început să taie copacii de acolo, toată lumea a decis – gata, a început. Ce-i drept, oamenilor li s-a explicat imediat că doar se defrișează arbuștii. În urmă cu un an, mulți, inclusiv autorul acestor rânduri, s-au bucurat că va exista un magazin mare în Ungheni, ca în Capitală, ca la Iași. După un an, au început mult așteptatele lucrări la construcția hipermarketului de vis. Dacă totul merge bine, atunci într-un an vom putea folosi serviciile sale.
Dar au trecut câteva săptămâni și am primit un apel telefonic, apoi încă unul…
Acest șantier este, chipurile, o răsadniță de praf și mizerie într-o zonă rezidențială. Se pare că în toate țările civilizate – Moldova pretinde și ea la acest titlu – șantiere în limitele așezărilor, conform normelor, regulilor și legilor care se presupune că funcționează și în țara noastră, ar trebui să fie dotate cu spălătorii auto pentru mașinile care ies de pe teritoriu, ca să nu răspândească murdăria, iar teritoriul ar trebui să fie stropit pentru a nu se ridica praful. Nimic din toate acestea, spun ei, nu este, dar există un gard gratuit. Chipurile, punerea în funcțiune va avea loc peste un an și, în tot acest timp, murdăria și praful vor fi împrăștiate peste tot. Vine toamna, anotimpul ploilor, deci femeile din Ungheni să uite de cizmulițele lor frumoase și să facă rost de cizme de cauciuc din timp. Cineva a spus că intenționează să scrie la procuratură, la primărie și în altă parte. Nu vom aștepta un răspuns la acea scrisoare, spun ei, dar ne vom interesa, poate doar în Germania se prevede să se amenajeze spălătorie auto la șantier și să se stropească teritoriul, iar nouă nu ne trebuie, pentru că la noi nu peste tot este frumos, strălucit și curat, dacă străzile în general sunt spălate doar de zile mari, ce să vorbim de un șantier unde lucrează, probabil, o companie din Moldova.
Arhitectul orașului Ungheni, Vlad Savin, explică că, atunci când se eliberează autorizații de construcție, acestea prevăd reguli specifice pentru desfășurarea lucrărilor, inclusiv construcția unei spălătorii auto la ieșirea din șantier. Este, desigur, necesară, mai ales pe vreme ploioasă. În ceea ce privește praful, ar trebui să se țină cont de faptul că lucrările de construcție prezintă, în general, un anumit disconfort, care acum este asociat cu lucrările de terasament. După aceea vor bătători? Desigur. Acum, de-a lungul gropii fundației, explică sursa, pe unde merg mașinile, constructorii udă șantierul. Udarea mormanului imens de pământ care va fi necesar pentru reumplere nu este pur și simplu reală.
Se construiește un gard din partea străzii Eminescu, în spatele căruia se va realiza construcția unei clădiri rezidențiale, o altă companie va efectua lucrările respective. Interlocutorul nu știe cine este antreprenorul, deoarece acesta lucrează cu proprietarii terenului, cărora, după cum a spus deja, li s-a emis avizul și depinde deja de ei cum va decurge construcția. Potrivit specialistului, acum este important ca lucrările de terasament să fie efectuate simultan atât la construcția centrului comercial, cât și a locuințelor, este bine că pare să fie așa. În ceea ce privește calitatea construcției, respectarea măsurilor de siguranță și a altor lucruri, acum, după cum a menționat specialistul, aceasta este prerogativa Agenției pentru Control Tehnic (fosta Inspecție de Stat în Construcții), care are dreptul să sisteze lucrările de construcţii-montaj în lipsa actelor permisive necesare, cu abateri de la proiect şi de la documentele normative, fără proiect sau cu încălcări ale legislaţiei în construcţii, precum şi cele care sunt executate de persoane neatestate. Acest lucru este prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. 1088 din 18.12.2017 cu privire la organizarea şi funcţionarea Agenției pentru Supraveghere Tehnică.
Nu am reușit, poate nu am avut norocul să găsesc o hotărâre, afară de cea a Guvernului nr. 80 din 09.02.2012 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru şantierele temporare sau mobile care, apropo, prevede măsuri generale pentru a asigura menținerea ordinii și curățeniei la șantier.