Un spectacol dedicat atrocităților care au avut loc în Ucraina: „Requiem pentru Bucea” /Pеквієм за Бучею/ va avea loc pe 9 mai la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.
Scriitorul Dumitru Crudu, inițiatorul proiectului, a precizat pentru IPN că piesa vine cu un mesaj anti-război și este o pledoarie pentru pace, cu poeme de război ale poeților din Ucraina, România și Republica Moldova. O bună parte din poeziile care vor fi recitate la spectacol au fost scrise după 24 februarie, când a început războiul din Ucraina. Poeziile scrise în ucraineană au fost traduse în română de Dumitru Crudu.
„Prin această lucrare vrem să atragem atenția că războiul din Ucraina încă nu s-a terminat, e în curs de desfășurare și noi vrem ca războiul să fie câștigat de ucraineni și armata rusă să-l piardă, fiindcă este o armată de invadatori și de cotropitori. Vrem ca războiul să se încheie și cotropitorii să părăsească Ucraina. Spectacolul include speranța că victoria va fi de partea ucrainenilor, include neliniștea în privința viitorului, suferința pentru cei care au fost uciși în Ucraina și sunt omorâți în continuare, compasiunea noastră pentru poporul ucrainean”, a subliniat inițiatorul proiectului.
La baza scenariului au stat poeziile scrise în cadrul atelierului Vlad Ioviță, care are loc la Biblioteca Municipală „B.P.Hașdeu” din Chișinău, unde vin tineri poeți. „Noi ne întâlneam special pentru a scrie poezii la această temă. Pentru spectacol au fost selectate cele mai bune din aceste creații”, a specificat scriitorul.
Totodată, Dumitru Crudu a menționat că spectacolul „Requiem pentru pace” nu e un simplu recital de poezii. „Piesa are și scenografie, și decor, există și un ecran video pe care se vor derula imagini de la război. Există și elemente de performance – spectacolul începe chiar din stradă, spectatorii vor vedea tineri culcați pe treptele teatrului, cu mâinile legate la spate, sugerând tragedia din Bucea, unde mai mulți oameni au fost torturați și împușcați”, a detaliat inițiatorul proiectului.
„Requiem pentru Bucea” este un proiect al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Centrul de Arte „Coliseum” și cu participarea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Spectacolul este realizat în cadrul Platformei Naționale de Dezvoltare și Promovare a teatrului documentar și este sprijinit de către Biroul de Cooperare al Elveției.
Conceptul și regia piesei este semnată de Mihai Fusu și Luminița Țâcu, scenografia – de Mariana Bivol-Tonu, iar conceptul video a fost realizat de Ian Onică.
Accesul publicului la spectacol este liber, pe bază de locuri rezervate prealabil.
La începutul lunii aprilie, imediat după retragerea trupelor ruse din orașul Bucea din apropierea Kievului, oficiali ucraineni și mass-media au relatat despre atrocități comise de trupele de ocupație în acest oraș. Primarul municipiului, Anatoli Fedoruk, a spus că în oraș a fost găsită o groapă comună, unde au fost îngropați aproximativ 300 de oameni, iar zeci de cadavre rămâneau să zacă pe străzi, unele dintre ele cu mâinile legate.