În anii de independență, țara a pierdut aproape o jumătate din populație
„De la Marea Neagră până la cea Adriatică, problema declinului populației este o dramă. În Moldova, aceasta este o vătămare. Din 1989, populația sa a scăzut cu aproape o treime și, după 15 ani, poate constitui puțin peste jumătate din ceea ce a fost în zorii independenței Moldovei. În ceea ce privește demografia, acestea sunt cele mai scăzute rate din toată Europa”, comunică ediția online de jurnalism independen Reporting Democracy.
Însuși ministrul de externe al Republicii Moldova spune că țara sa se confruntă cu cel mai sever declin demografic din Europa, în timp ce încearcă să rămână un „stat viabil”, notează publicația.
Pierderea populației provoacă deja probleme grave – lipsa forței de muncă, deficitul de specialiști, în special medici și profesori. Dar sarcina principală cu care se confruntă Moldova astăzi este să rămână un stat viabil.
Până în iulie 2019, una dintre cele mai mari probleme în analiza demografiei Moldovei a fost lipsa datelor veridice despre populație. Și abia după ce guvernul democratic a plecat, pentru prima dată în câțiva ani a fost anunțat numărul real al populației Moldovei: la 1 ianuarie 2019, în țară rămăsese 2,68 milioane de oameni. În baza de date statistice a Uniunii Europene figurează altă cifră la 1 ianuarie 2019 – 3,55 milioane, în timp ce ONU vorbește de 4,04 milioane.
Potrivit ONU, în 2035 în Moldova vor trăi 2,08 milioane de oameni, ceea ce va însemna pierderea unei jumătăți din populația țării de-a lungul anilor de independență.
Populația țării a început să scadă imediat după proclamarea independenței Moldovei, notează autorul articolului Tim Judah, analist cu revista Economist. Mai întâi, evreii au plecat în Israel, apoi rușii și ucrainenii. A început migrația forței de muncă, când oamenii au plecat să câștige bani în alte țări, în special, în România și Italia. A influența lipsa barierei lingvistice în România, iar italiana moldovenii o pot învăța cu ușurință. Mulți plecau ilegal. În 2002, Italia a acordat o amnistie și a legalizat moldovenii veniți ilegal, ceea ce le-a oferit posibilitatea de a-și aduce familiile în Italia – populația Moldovei a scăzut din nou brusc.
În 2007, România a aderat la Uniunea Europeană, din acel moment moldovenii cu pașapoarte românești au putut lucra în UE ca cetățeni români. Acum au început să apară în statistici ca români, de atunci numărul lor este greu de determinat, în plus, moldovenii au nu numai pașapoarte românești, ci și bulgărești. Nici numărul exact al diasporei moldovenești nu este cunoscut, ea constituie aproximativ de la 800 mii la două milioane de oameni.
Conform statisticilor, majoritatea femeilor din Moldova merg la muncă în Italia, unde au grijă de persoanele în vârstă, iar majoritatea bărbaților merg în Rusia, dar nimeni nu știe echilibrul exact. În plus, o parte din moldovenii (aproximativ o jumătate de milion de oameni) din Rusia au primit deja cetățenia rusă.
Conform statisticilor italiene, în țară se află peste 125 de mii de moldoveni și 1,2 milioane de români, dar nimeni nu știe câți moldoveni sunt de fapt printre acești români.
Cel mai des părăsesc Moldova tinerii – în ultimii cinci ani, 20% dintre tinerii cu vârste între 20 și 24 de ani au părăsit țara. Alte 25 de mii de moldoveni studiază în străinătate, iar majoritatea nu se vor mai întoarce niciodată în patrie.
Transnistria vecină nerecunoscută, o parte despărțită de Moldova, pierde și ea din populație. Locuitorilor din această republică le este mai dificil să obțină un pașaport românesc, așa că majoritatea merg la muncă în Rusia.
„Conform recensământului populației transnistrene, în 2015 populația era de 475373 de persoane, dintre care 70587 „lipseau temporar”. Cu toate acestea, există o părere că, de fapt, populația din Transnistria nu depășește 350 de mii de oameni”, scrie Reporting Democracy.
Dar emigrarea este doar o latură a problemei demografice, cealaltă este rata scăzută a natalității și îmbătrânirea populației. În trecut se credea că, în medie, la o femeie din Moldova revin 1,28 copii, aceasta este una dintre cele mai mici rate din lume. Acum s-a dovedit că cifra reală este de 1,82. Cu toate acestea, pentru o simplă înlocuire a populației, sunt necesari 2,1 copii per femeie, prin urmare, populația Moldovei continuă să scadă. În UE, această cifră este și mai mică – 1,59.
Renumătarea populației Moldovei a arătat, de asemenea, că speranța de viață este mai mică decât se aștepta. Astăzi este de 70,6, dar există un decalaj mare între bărbați și femei. Speranța de viață pentru bărbați este de 66,2 ani, iar pentru femei – 75 de ani, notează Tim Judah.
„Acum uzbecii și kazahii care nu pot lucra în UE vin ca lucrători sezonieri, inclusiv în Transnistria. Medicii moldoveni iau locul medicilor români care au plecat în Europa de Vest, dar nimeni nu-i înlocuiește acasă, în Moldova. Dacă în Moldova nu se vor produce schimbări radicale, atunci țara este sortită să devină o „casă de odihnă” pentru cei care au plecat și un „azil de bătrâni” pentru cei care au rămas ”, constată Reporting Democracy.
Sursa: fondsk.ru