Un grup de refugiați din Ucraina au fost informați despre drepturile și obligațiunile lor pe perioada de ședere în Republica Moldova pe timpul războiului din țara lor. În acest scop, începând cu luna martie, la nivel de țară sunt create oficii de consultanță, care au misiunea de a informa refugiații despre regulile de protecție temporară în țara noastră. Din data de 1martie s-a început procedura de preînregistrare a solicitanților de Protecție Temporară a persoanelor strămutate din Ucraina, care nu se pot întoarce în țara lor de origine și doresc să rămână în Republica Moldova.
Potrivit psihologului Dariei Griva, reprezentanta asociației neguvernamentale Gender-Centru aceasta este o măsură excepțională de acordare a Protecției Temporare și imediate persoanelor care întrunesc criteriile eligibile în această vedere: ,,Obținerea documentului de identitate al beneficiarului de Protecție Temporară va oferi refugiatului dreptul la muncă, acces la asistență medicală primară și de urgență, acces la învățământul general pentru minori, acces la măsuri de asistență socială.
Andrian Moșneag, un alt reprezentant al Gender-Centrul, a specificat care sunt problemele refugiaților, în special femeile refugiate: „Cele mai frecvente probleme ale femeilor refugiate sunt: angajarea în câmpul muncii deoarece nu cunosc limba română (cu toate că o parte din ele au reușit să se angajeze atât la nivel de țară, cât și în raionul dumneavoastră), la fel și stresul este o problemă din cauza războiului, care le-a derutat și le-a traumatizat. Dacă ar fi să le întrebăm ce ar alege în cazul dacă se termină războiul, să rămână aici sau că ar dori să revină în țara lor, chiar dacă în mare parte casele lor sunt distruse, acestea încă nu au un răspuns clar în acest sens, deoarece ele nu știu când se va termina războiul.
Elena Bagrin, voluntară a Gender-Centru, menționează că se desfășoară cu femeile refugiate în permanență sesiuni de informare pe diferite teme. Una din ele este sănătatea reproductivă, violența în bază de gen, consiliere psihologică. „Sunt receptive la tot ce le oferim, sunt antrenate în diferite activități culturale desfășurate de partenerii noștri de la Biblioteca Publică „Dimitrie Cantemir”. Vizitele noastre au devenit pentru ele terapie pentru suflet, iar suportul moral, dar și material le face să fie mai motivate pentru a face față provocărilor”, a mai adăugat aceasta.
De menționat că urmare războiului din Ucraina mii de femei, fete și copii s-au refugiat în țara noastră, iar în sprijinul lor au venit mai multe entități, fapt ce le permite ca mai ușor să depășească criza prin care le-a fost dat să treacă. La rândul lor și reprezentanții Gender-Centrul s-au implicat activ în munca de susținere a lor: „Organizațiile pentru drepturile femeilor au avut și au un aport deosebit în promovarea apărării drepturilor femeilor refugiate. Pornind de la necesitatea unui ajutor financiar, sprijinul organizațiilor de stat și neguvernamentale s-a extins și refugiatele au parte astăzi de mai multe servicii, inclusiv cel de formare și de consiliere psihologică, atât de necesară în situația actuală. Cu sprijinul UNFPA Moldova, echipele mobile Gender-Centru au reușit să ofere consiliere psihologică și suport emoțional refugiatelor care a fost martori la scene traumatizante. În prezent a început turul doi de oferire a ajutoarelor materiale pentru femeile refugiate din Ucraina. Ajutoarele respective sunt niște chituri care conțin produse igienice și alte produse de prim ajutor femeilor”, a mai ținut să accentueze reprezentantul Gender-Centru, Andrian Moșneag.
Potrivit interlocutorilor cu care am discutat consiliere și ajutor material primesc atât refugiatele care s-au stabilit în municipiul Ungheni, cât și cele găzduite prin satele raionului, iar pentru realizarea acestor lucruri centrul colaborează cu Direcția Generală Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni Ungheni.