Ala Iordatii, protagonista articolului de astăzi, ne-a dat întâlnire la punctul farmaceutic veterinar din centrul localităţii Pârliţa. Administrează această afacere din anul 2001.
Soarta a dus-o departe de locurile natale, adică de Dunăre, de oraşul Reni, de regiunea Odesa (Ucraina). Şi-a făcut studiile la Institutul Agricol din Chișinău, pentru ca împreună cu soţul să rămână şi să îşi clădească un viitor în Moldova. Nu îşi poate imagina viaţa fără a trata animalele, doar a început să muncească în calitate de medic veterinar la o fermă avicolă din Călăraşi, apoi la una similară din Zăzulenii Vechi.
În Pârlița este stabilită cu traiul de mai bine de 25 de ani: „Ne-am obişnuit atât de mult cu aceste locuri. Avem familie, sunt fericită pentru că am doi băieţi. Dar am şi un soţ care mă susţine şi mă încurajează în tot ceea ce fac”.
Ajunsă până la funcţia de medic veterinar-şef, nu s-a gândit că va fi nevoită să se implice în alte activităţi, unele pentru a-şi asigura existenţa, iar altele – din plăcere. În anul 2001, fabrica la care muncea şi-a sistat activitatea. A fost o perioadă grea pentru familia Iordatii, ca şi pentru multe altele, căci angajaţii au rămas fără surse de existenţă, fiind nevoiţi să se descurce pe cont propriu. Cu mici eforturi şi cu bună înţelegere, ea a reuşit să îşi creeze o afacere – a deschis un punct farmaceutic în localitate, mai ales că domeniul dat era bine cunoscut pentru ambii soţi. „Foarte mult înseamnă când ai susţinerea soţului. El mă face să simt că ceva costă cuvântul meu, îmi respectă părerea, de multe ori, chiar şi feciorii îmi spun că sunt insistentă, uneori chiar autoritară cu ei. Altfel nici nu se poate când în casă ai trei bărbaţi”, spune Ala Iordatii.
La început punctul farmaceutic activa în casa proprietarei. De mai bine de trei ani are însă un sediu, procurat din venituri. Spune că nu i-a fost frică să o ia de la capăt, căci deseori oferea servicii veterinare tuturor celor care le solicitau. Aceasta a făcut-o să se dedice în totalitate domeniului îndrăgit, ales cu mulţi ani în urmă. Astfel revine din nou în calitate de medic veterinar-şef la aceeaşi fabrică avicolă. Are încheiate contracte de prestări servicii veterinare cu mai multe întreprinderi zootehnice din raionul Ungheni, fiind implicată în supravegherea creşterii nu doar a păsărilor, dar şi a porcilor, cailor, vitelor mari cornute, chiar şi a prepeliţelor şi iepurilor. A învățat la cursuri și a obţinut permis de conducere, dar încă nu are curajul să se aşeze la volanul automobilului, de aceea deplasarea de la Pârliţa la Coşeni, Bumbăta sau Valea Mare îi este asigurată de soţ, unul dintre fii sau de un angajat. „Dacă ştii să îţi pregăteşti o echipă bună de specialişti, lucrul merge strună. Am încredere în colegii mei de la fiecare întreprindere. Sunt liniştită că şi în lipsa mea animalele vor avea o îngrijire bună”, spune doamna Ala.
Fiind totodată şi medic de liberă practică, o formă nouă de gestionare în domeniul veterinar, Ala Iordatii mai are încheiat un contract de prestări servicii pentru populaţie. Adică, conform unui anumit grafic, este responsabilă de administrarea vaccinurilor la animale şi păsări, care fac parte din grupa strategică asigurată de stat.
Dânsa găseşte timp şi pentru a face voluntariat. A început-o de la o simplă iniţiativă: să colecteze haine de la colegele de serviciu ca, ulterior, să le dăruiască familiilor cu mulţi copii sau vulnerabile. Este încântată de lucrul pe care îl efectuează, pentru că citește în ochii copiilor orfani, ai mamelor solitare doar mulţumire şi respect. Acesta a fost şi imboldul pentru a se ocupa mai serios de fondarea unei organizaţii obşteşti, înregistrând mai multe rezultate: a atras surse financiare pentru iluminarea stradală, reparaţia sediului primăriei, a fost gazificată şi asigurată cu apă potabilă o stradă din sat. „Aceasta este foarte puţin, colegii noştri din alte localităţi au cu mult mai multe realizări. Am fi foarte bucuroşi dacă am putea realiza cel mai frumos vis al nostru – deschiderea unui centru de plasament de zi pentru persoanele în etate. Deja am identificat şi spaţiul – clădirea fostului spital sătesc. Încet, dar cu insistenţă, vom obţine ceea ce ne dorim, doar avem parteneri de nădejde precum autoritățile publice locale, comunitatea. Mai trebuie să găsim investitorul”, explică liderul organizaţiei.
Zilele acestea în localitate se rezolvă ultimele detalii privind cea de-a doua ediţie a festivalului culinar al gospodinelor din comună şi satele învecinate. Apropo, festivalul de asemenea este o inițiativă a asociației. „Cei care doresc să guste cele mai bune plăcinţele şi sărmăluţe, sunt invitaţi în august la noi, la Pârliţa”, spune Ala Iordatii.
Acest articol este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană şi Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanţat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia Programului.