La data de 12-15 mai 2022 în orașul Nisporeni s-a desfășurat Turneul Republican la haltere în memoria antrenorului Victor Mihailov. Au concurat (bărbați și femei) născuți în anii 2002 și mai mici. A fost un concurs individual, desfășurat conform regulilor internaționale. S-au prezentat participanți din 15 echipe, în număr de 195 de sportivi, fete – 29, restul băieți.
Echipa din satul Unțești a avut în componență 3 fete și 12 băieți, care au vârsta până la 16 ani. Toți sunt elevi la gimnaziul „Vasile Vasilache” din localitate. Aceștia au revenit acasă cu 3 medalii de aur și 3 de bronz.
Nicoleta Cojocaru și Lucia Balmuș, campioane a Republicii Moldova din anul curent, și-au confirmat valoarea, obținând medalii de aur, în categoriile respective de greutate, Lucia la 32 kg și Nicoleta la 45 kg. A impresionat din nou (așa cum s-a întâmplat la campionatul R.M.) participarea Nicoletei Cojocaru. La primul exercițiu (smuls) a rămas în urmă cu 3 kg față de o altă sportivă puternică din orașul Cahul. Pentru al doilea exercițiu (aruncat) s-a concentrat, mobilizându/și toate puterile. A început cu 60 de kilograme – record a R. Moldova stabilit tot de ea. Ridicând această greutate a devenit campioană și a stabilit în sumă un nou record național. Ultima încercare, la 62 kg, a fost executată cu succes, stabilind încă 2 recorduri a RM, în aruncat și în suma a două mișcări. Deci Nicoleta a stabilit 3 recorduri naționale (până la vârsta de 15 ani) și a devenit campioană a turneului.
La băieți, în categoria de 40 kg, Dan Secrieru nu le-a lăsat nicio șansă adversarilor. A devenit campion a competiției, stabilind la smuls un nou record național (până la 15 ani). S-a evidențiat și fratele lui – Cristinel Secrieru, ocupând la categoria de 67 kg locul III. Tudor Diaconu (32 kg) și Marius Tudoroi (81 kg) au cucerit medalii de bronz. E bine că băieții au arătat un rezultat scontat, care a fost planificat în timpul antrenamentelor. Aceasta dă dovadă de o stabilitate psihologică bună în competiții, ce garantează rezultate înalte pe viitor.
Mă bucur faptul că avem halterofili cu real talent, cu capacități deosebite în acest sport.
Dan Secrieru și Nicoleta Cojocaru doar într-o lună de zile au stabilit 10 recorduri naționale. În alte raioane a Moldovei pentru așa rezultate sportivilor li se plătește o bursă. Dar care este atenția față de aceste talente în raionul Ungheni? Încă din luna octombrie 2021 sala de haltere din s. Unțești a fost deconectată de la energia electrică. De atunci și până acum facturile la lumină și apa la baie o plătește antrenorul, adică eu. Știu de această situație și președintele raionului, Consiliul Raional Ungheni, Direcția Educație Ungheni, dat stau liniștiți și nu își fac probleme. Îmi pare rău să termin această informație pe un ton pesimist, dar constatăm realitatea. Avem nevoie de utilaj, inventar, echipament pentru antrenament etc. Conducătorii noștri sunt rupți de realitate, de problemele care există în sport. Dar poate cred, că lăsându-i pe halterofili să se antreneze în galoși, se poate de cucerit și vreo medalie olimpică.