Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu o serie de recomandări pentru menținerea siguranței alimentare pe timp de caniculă. Temperaturile ridicate cresc semnificativ riscul de toxiinfecții alimentare, în special în cazul produselor perisabile păstrate necorespunzător. În acest context, instituția subliniază importanța unor măsuri stricte de păstrare a alimentelor, transmite IPN.
Carnea și produsele din carne, lactatele, produsele de patiserie trebuie păstrate la o temperatură mai mică de 8 oC, preferabil mai mică de 5 oC. Produsele culinare, deja reci, se comercializează la o temperatură mai mică de 4 oC. Carnea, peștele şi legumele trebuie procesate pe sectoare diferite, iar interacțiunea dintre materia primă şi produsul finit trebuie evitată. Se permite retragerea produselor alimentare, pe perioade limitate, din spațiile cu temperatură controlată pentru activitățile de preparare, transport, depozitare, expunere și servire a mesei, fără ca aceasta să creeze riscuri pentru sănătate. În schimb, nu se permite comercializarea produselor culinare și a produselor de patiserie la temperatura ambientală, direct în secția comercială sau pe suprafața vitrinelor frigorifice.
Pe perioada caniculară, frigiderele și congelatoarele e bine să fie transferate într-o zonă mai răcoroasă a unității comerciale, unde există o bună ventilație. Controlul temperaturii este esențial, prin urmare, ar trebui să fie utilizate numai aparate de bună calitate și întreținute corespunzător.
ANSA recomandă consumatorilor să evite transportarea produselor alimentare timp îndelungat după procurare. Microorganismele se pot înmulți foarte rapid dacă alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Un frigider setat la sub 5°C va proteja majoritatea alimentelor în termenul de consum. Alimentele gătite la temperatura camerei nu trebuie să fie lăsate mai mult de 2 ore. Alimentele congelate se vir decongela în frigider, nu la temperatura camerei.
În cazul constatării unor nereguli, consumatorii sunt în drept să depună reclamații în adresa subdiviziunilor teritoriale ANSA sau la adresa electronică: info@ansa.gov.md.