În timpul sărbătorilor, riscul obținerii unei toxiinfecții alimentare este foarte mare, având în vedere abundența și diversitatea de bucate preparate. Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, recomandă pentru masa de Paști să fie gătite mai puține bucate și să fie păstrate corespunzător, transmite IPN.
„Țineți cont că astăzi spitalele sunt pline cu COVID-19 și, dacă facem o toxiinfecție alimentară, vom apela după tratament în condiții de staționar și riscăm ca să mergem încolo cu o toxiinfecție alimentară și să ne întoarcem de acolo cu COVID-19”, a remarcat Nicolae Furtună în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit directorului ANSA, alimentele pentru masa de sărbătoare trebuie pregătite în cantități minime și să fie consumate imediat după pregătire. Cu cât perioada de păstrare este mai mare, cu atât crește mai mult riscul de a obține o toxiinfecție alimentară. Alimentele trebuie păstrate la rece, în frigider, mai ales când vine vorba de produse ușor perisabile, precum salatele cu maioneză.
„Haideți să încercăm cumva să revenim la tradițiile vechi, când la Paști se consuma pască, ouă roșii pe care le-om boi cu interval de câteva zile, ca să nu boim până la Ispas și să riscăm de a obține toxiinfecții alimentare”, a mai spus Nicolae Furtună.
Și igiena mâinilor este importantă pentru profilaxia toxiinfecțiilor alimentare.