Un proverb zice că „Unde pune omul mâna, pune Dumnezeu mila”. În cazul lui Pavel Vetrici-Dimitriu putem spune talent. Tânărul de 21 de ani din Chirileni transformă anvelopele uzate în adevărate opere de artă, care înfrumusețează grădinile sau curțile oamenilor din Moldova și a celor de peste hotare. Lucrările sale au ajuns și în România. Mai exact Pavel realizează motociclete, tunuri, lebede şi diferite animale pentru decorarea grădinilor şi spaţiilor de joacă pentru copii.
— Pe scurt despre tine, Pavel.
— O perioadă am fost plecat în Italia, mai exact din 2014. Acolo mi-am făcut studiile. Timp de 3 ani am făcut o școală profesională, așa cum e la noi. Specialitatea electrician. În tot acest răstimp în țară veneam doar în vacanțe. Sunt originar din satul Chirileni, născut în anul 2000 și am decis să revin acasă definitiv când s-a declarat pandemia în întreaga lume.
— Pavel, de ce ai decis să revii în Moldova? Din câte mi-ai spus tu în Italia ți-ai făcut studiile, ai fi putut să te angajezi mult mai ușor și legal, și să ai un salariu mai bun.
— Da, a-și fi putut, însă dorul de țară era mult mai puternic. Așadar, în 2019, anul de dinaintea pandemiei, am revenit la Chirileni, la bunica. Tatăl a rămas în Italia, părinții mei sunt divorțați și eu în Italia am fost cu tata. Primul lucru care l-am făcut, venind acasă, a fost să realizez 2 lebede din anvelope uzate și o fântână.
— Dar, cum a început totul? A fost ceva spontan, adică te-ai trezit într-o bună dimineață și ți-ai zis că de azi mă apuc să meșteresc diferite lucruri din anvelope uzate?
— De fapt, ideea mi-au dat-o niște prieteni. Mi-au zis că s-ar putea să mă descurc ca să fac asemenea lucruri, cu atât mai mult că eu am talent la desen. Astfel, m-am apucat de studiat cum pot să realizez așa ceva. Mult mi-a fost de folos internetul. Vă spuneam că am meșterit 2 lebede și o fântână din anvelope. Atât de bine mi-a ieșit că oamenii din sat nici nu și-au dat seama că totul era doar o improvizație. Mă întrebau de ce vin la fântâna de pe stradă să iau apă dacă am una în ogradă.
— Dacă ai talent la desen ai fi putut să alegi orice altceva ca să faci. De ce ai ales totuși anvelopele uzate?
— Am prieteni în România. La ei am văzut această tehnică de a da o nouă utilitate anvelopelor care nu mai sunt bune. Mi-a plăcut și, apoi, reciclezi. În definitiv, prinzi doi iepuri – creezi ceva deosebit și nu lași ca anvelopele să stea nefolosite, le dai o altă viață și formă.
— Cum decurge procesul de lucru?
— Anvelopele trebuie să fie foarte curate. Primul pas e să le spăl foarte și foarte bine, după care le dau cu grund ca vopseaua să se prindă bine. Aleg vopsele de înaltă calitate, pentru ca să aibă o durată mai mare de timp și în plus nu e atât de toxică.
— Când ai vândut prima lucrare?
— Pentru o scurtă perioadă am fost nevoit să mă reîntorc în Italia, iar în februarie 2020 am venit la Chirileni. Am decis să postez pe rețelele sociale lucrările mele cu intenția de a le vinde. Astfel, așa mi-am pus pe picioare mica mea afacere. Prima comandă plătită a fost în Republica Moldova, apoi am avut și în România. În țară pot să menționez orașe ca Chișinău, Orhei, Soroca etc.
— De unde i-ai materia prima?
— De la Chișinău, de la o vulcanizare.
— Satul moldovenesc îți oferă posibilitatea de ați dezvolta o afacere?
— Nu prea. De aceea, ma gândesc să vin în oraș și să cumpăr un spațiu pentru a-l transforma într-un atelier. Acum, în sat, dacă plouă nu am unde să-mi depozitez lucrările și risc să pierd tot ceea ce am lucrat.
— Care au fost cele mai scumpe lucrări?
— Un păun, care, de altfel, necesită și mai mult timp de lucru. Aici se folosesc multe culori și o tehnică specială de a tăia anvelopele. O altă a fost o motocicletă. Cea mai simplă lucrare costă 200 lei, iar cea mai scumpă ajunge până la 5500 lei.
— La sfârșitul discuției noastre Pavel poți să ne spui dacă vei practica meseria pe care ai însușit-o în Italia?
— Da, m-aș angaja și chiar am lucrat în domeniul dat peste hotare.