Lucrările de construcție a sistemelor de apeduct și canalizare în sectorul Dănuțeni au început în toamnă. Nu puteau începe mai devreme, când vremea de afară e mai permisivă?
Într-adevăr, lucrările de reabilitare și extindere a sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare în sectorul Dănuțeni au început toamna, pe 16 octombrie. Până în acel moment, asupra proiectului respectiv s-a lucrat aproape șase ani. Este vorba și de elaborarea conceptului de proiect, și de proiectul de fezabilitate, și de proiectele tehnice, și de multe alte activități, necesare până la începerea propriu-zisă a lucrărilor. De notat că acest proiect, cu o valoare de 55043682,14 lei, este implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru.
Startul lucrărilor a fost dat imediat ce au fost finalizate activitățile premergătoare și a fost acceptată finanțarea.
Reamintim că proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).
De ce se lucrează și pe timp de iarnă? Cât de calitative vor fi aceste lucrări, efectuate pe o astfel de vreme?
Antreprenorul, selectat prin licitație de către ADR Centru, are la dispoziție 12 luni pentru realizarea tuturor lucrărilor prevăzute de proiect: construirea a 19,66 kilometri de rețele de distribuție de apă cu 867 de branșamente; a 8,09 kilometri de rețea de canalizare cu 507 racorduri, precum și construirea a 3 stații de pompare a apelor uzate. Este un volum de lucru foarte mare și de aceea antreprenorul nu-și poate permite stoparea lucrărilor. În plus, dacă lucrările sunt oprite, există riscul pierderii finanțării.
În ceea ce privește calitatea lucrărilor, timpul de afară nu poate influența asupra acesteia.
Din cauza săpăturilor efectuate, drumurile din sectorul respectiv au fost deteriorate. Pe alocuri, este imposibil să te deplasezi în caz de precipitații. Se prevede reparația acestora și când?
De la lansarea proiectului au avut loc deja câteva ședințe de lucru cu antreprenorul și responsabilul tehnic. A fost solicitată, inclusiv la insistența primarului, reabilitarea drumurilor deteriorate urmare a săpăturilor efectuate. Antreprenorul s-a angajat să le restabilească, dar numai după finalizarea lucrărilor de construcție a rețelelor de apeduct și canalizare. Facem încă o dată apel către locuitorii acestei zone să dea dovadă de înțelegere și răbdare.
La ce etapă sunt lucrările prevăzute de proiect?
Din cei 8,09 kilometri de rețea de canalizare au fost deja construiți peste 6,1 kilometri. A început și construcția rețelelor de apeduct. De notat că, la momentul de față, lucrează patru echipe din Chișinău, care sunt asigurate cu tot utilajul necesar. Materialele de construcție sunt achiziționate, astfel că nu există probleme în acest sens. Conform proiectului, rețelele de apeduct și canalizare urmează să fie date în exploatare la sfârșitul anului curent, în luna decembrie.
Cât de des se discută cu locuitorii din sectorul respectiv?
Până la lansarea propriu-zisă a proiectului au fost discuții în focus-grupuri, s-a discutat și cu oamenii ce locuiesc în sectorul respectiv. În prezent, imediat ce apare vreo problemă, responsabilii de implementarea proiectului se deplasează la fața locului și încearcă să găsească soluțiile optime. Se face tot posibilul ca orice problemă să fie rezolvată într-un timp restrâns. Este important ca oamenii să înțeleagă că disconfortul actual este temporar și că, în mai puțin de un an, vor beneficia de servicii mult mai calitative de apă și canalizare.
Pentru aceasta, alți oameni, și pe frig, și pe ploaie, și în zilele de sâmbătă sau de sărbători, muncesc, ca să poată duce la bun sfârșit, în termenii prevăzuți, toate lucrările.