Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” (RCTV „Memoria”) implementează proiectul „Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen”, parte a proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF.
Proiectul are drept scop consolidarea cunoștințelor și abilităților Echipelor Multidisciplinare existente în 13 localități din raioanele Ungheni și Cahul. Echipele multidisciplinare au un rol cheie în prevenirea și combaterea cazurilor de violență. Un rol important este și identificarea persoanelor vulnerabile, care necesită suport, precum și persoane supuse riscului de a deveni victime ale diferitor forme de abuz, în special în contextul crizei umanitare provocate de războiul din Ucraina.
Ludmila Popovici, directoare executivă RCTV „Memoria”, ne spune că: „Deși criza umanitară ne-a luat pe toți prin surprindere, impactul acesteia ne-a mobilizat de a oferi suportul necesar refugiaților din localitățile țării, în special în raioanele Ungheni și Cahul”. Potrivit Metodologiei dezvoltate de echipa de proiect prioritate au avut persoanele care locuiesc în spațiile închiriate sau sunt găzduite la rude, prieteni sau voluntari, în 6 localități din raionul Ungheni, 7 localități din Cahul și din municipiul Chișinău.
Astfel, 13 echipe multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni s-au concentrat pentru a identifica persoanele venite din Ucraina și necesităților acestora, în baza unei Metodologii cu criterii clare de eligibilitate. Grație suportului financiar al Uniunii Europene, au fost achiziționate 171 de vouchere Linella, în valoare de câte 1000 de lei fiecare, pentru a acoperi în mod personalizat nevoile primare ale persoanelor refugiate din Ucraina..
La sfârșitul lunii noiembrie, la Ungheni, au fost distribuite 80 de vouchere familiilor, care locuiesc în 6 localități (Rădenii Vechi, Mănoilești, Pîrlița, Măcărești, Frăsinești, Zagarancea și municipiul Ungheni) din raionul Ungheni.
Aliona Manciu, Coordonatoarea locală a Echipei Multidisciplinare Măcărești și administratoare AO „Baștina Frăsinești”, a menționat că principalele criterii de eligibilitate stabilite în Metodologia de lucru au fost: 1) Femei cu unul și mai mulți copii la întreținere, fără posibilitatea de a lucra sau cu venituri infime; 2) Familii cu unul sau mai mulți copii sau adulți, cu nevoi speciale; 3) Familia cu una sau mai multe persoane la întreținere, inclusiv copii și persoane în etate (peste 60 ani), care nu au niciun venit, decât indemnizațiile de la Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați – ICNUR (UNHCR);
(Notă: În Ungheni activează la moment două centre de plasament pentru refugiați. E vorba de Centrul pentru refugiați din sediul fostei școli internat și Centrul pentru refugiați sub auspiciul Fundației de Binefacere „Caritas” Moldova). „Le mulțumesc echipei RCTV Memoria și coordonatoarelor locale, pentru că s-au gândit să ne ofere aceste vouchere. Vom merge și ne vom cumpăra produse alimentare, dar și cadouri pentru copii. Cât de puțin să le aducem farmecul sărbătorilor de iarnă”, ne spune Elena.
Boris, persoană refugiată din Ucraina, este bucuros că a beneficiat de voucher: „Îmi voi cumpăra lactate, ouă și alte produse pe care nu le putem recepționa de la punctele de distribuție a ajutoarelor umanitare. Ținând cont că suntem în ajunul Sărbătorilor de iarnă vom reuși să procurăm cadouri, frumos ambalate pentru copii. Copiii se vor bucura”.
„Persoanele refugiate din Ucraina în Republica Moldova trec prin trauma războiului care generează consecințe ce vor fi resimțite pe termen lung. De aceea, este important ca ele să-și trăiască viața cu demnitate prin dreptul de a alege și decide de ce au nevoie la moment. Prin intermediul acestor vouchere ne dorim o abordare individuala a nevoile fiecăruia dintre ei” ne mai precizează membrele RCTV „Memoria”.