Cu cărțile pe față Alexei Arestovici, consilier al președinției ucrainene, a spus că printre țările care au acceptat deja să fie garanții securității Ucrainei se numără Statele Unite, Marea Britanie, Polonia, Germania, toți membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, Turcia „și multe alte țări”. Colegul său, Myhail Podolak, consilier al oficiului prezidențial, a subliniat că un referendum în Ucraina privind tratatul de securitate este posibil doar atunci când trupele ruse părăsesc teritoriul țării și revin cel puțin pe pozițiile în care se aflau pe 23 februarie. Prin Dmitri Peskov, partea rusă a respins propunerea părții ucrainene privind negocierea statutului Crimeii, în condițiile renunțării la metode militare pe o perioadă de 15 ani: „Conform constituției noastre, nu putem discuta cu nimeni despre soarta teritoriilor Federației Ruse, soarta regiunilor ruse. Crimeea face parte din Federația Rusă. Aceasta este în afara discuției”, a repetat Peskov poziția Kremlinului.
Kremlinul a încercat să devalorizeze rezultatele discuțiilor de la Istanbul și inițiativele părții ucrainene. „Nu putem să spunem că s-a spus ceva foarte promițător, s-au făcut niște deschideri. Mai este de făcut o muncă enormă”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
Totodată, ieri Serghei Lavrov a participat la o întâlnire a miniștrilor de externe ai țărilor vecine Afganistanului în orașul chinez Tunxi. La întâlnire, Lavrov a discutat cu șeful Ministerului chinez de Externe, în cadrul căreia a măgulit partea chineză vorbindu-i despre o „ordine mondială multipolară, corectă și democratică”, numind situația actuală din Ucraina o încercare de a crea un al doilea Afganistan. Potrivit acestuia, Ucraina devine acum „centrul politicii mondiale”.
Se duc venind
În urma discuțiilor de la Istanbul, Federația Rusă a anunțat o decizie de „reducere esențială a activității militare în direcțiile Kiev și Cernihiv”. În același timp, partea ucraineană nu a observat retragerea trupelor, bombardamentele continuă. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei consideră că în acest fel Federația Rusă transferă trupe în Donbas.
Oficialități de la Moscova au susținut că are loc o „regrupare planificată de trupe” în direcțiile Kiev și Cernihiv, iar scopul acesteia este „activarea acțiunilor în zone prioritare” și „finalizarea operațiunii pentru eliberarea completă a Donbasului”.
Ministerul ucrainean al Apărării consideră că rușii nu au abandonat încă încercările de a captura sau cel puțin de a încercui Kievul și Cernihivul, în ciuda declarațiilor Federației Ruse despre o reducere drastică a ostilităților din aceste zone.
Potrivit consilierului șefului Ministerului Afacerilor Interne, Vadim Denisenko, rușii nu reduc intensitatea luptei în direcțiile Kiev și Cernigov. Potrivit acestuia, luptele de lângă Irpin au durat toată noaptea, iar în regiunea Cernihiv, retragerea unor unități rusești în Belarus este mai degrabă o rotație.
Ursul, strâns la perete, e altceva decât o „corabie militară rusă”
Casa Albă consideră că informațiile despre starea reală a lucrurilor de pe front, precum și impactul sancțiunilor economice, nu ajung la Putin. Prin urmare, oficialii americani nici măcar nu încearcă să vorbească acum cu liderul rus, a declarat un oficial al administrației Biden pentru NBC. Conducerea SUA pornește de la faptul că cercul interior pur și simplu se teme să-i spună lui Putin adevărul.
Casa Albă a numit circumstanțele în care Biden se poate întâlni cu Putin: „Va depinde de ceea ce vrea să vorbească președintele Putin. Președintele Biden a fost foarte clar că trebuie să existe o detensionare tangibilă a Rusiei și un angajament clar și adevărat, înainte de a participa la o astfel de conversație.”
Aliatul Rusiei este flota ei
„Flota rusă blochează accesul în porturile ucrainene, întrerupând efectiv exporturile de cereale. Aproximativ 94 de nave care transportă alimente pentru piața mondială nu pot ajunge în Marea Mediterană din cauza blocajului din partea navelor rusești. Prețurile alimentelor cresc vertiginos, prețurile grâului crescând de la 20% până la 50% în acest an”, a declarat primul adjunct al secretarului de stat al SUA, Wendy Sherman pe 30 martie.
Departamentul de Stat a amintit că regiunea Mării Negre este responsabilă pentru 73% din exporturile mondiale de ulei de floarea soarelui, 30% din exporturile de cereale de grâu și 20% din porumb.
Totodată, ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov spune că aceste declarații fac parte din războiul informațional împotriva Rusiei.
Comunitatea mondială este în pragul unei crize alimentare „fără precedent” cauzată de operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, a declarat mai devreme președintele francez Emmanuel Macron. Îngrijorări au fost exprimate și de cancelarul german Olaf Scholz și de președintele american Joe Biden.
Rosstat a făcut publice datele recente că inflația în Rusia în perioada 19-25 martie a fost de 1,16% față de 1,93% cu o săptămână mai devreme. De la începutul lunii prețurile au crescut cu 6,6%, de la începutul anului – cu 8,91%. Inflația în termeni anuali a accelerat de la 14,53% la 15,66%.
Oare, copiii copiilor lor, ce vor spune despre „frați”?
De la începutul invaziei ruse, 2 milioane de copii au părăsit Ucraina, adică jumătate din toți refugiații care au părăsit Ucraina, transmite serviciul de presă al UNICEF. Bunăoară, în Polonia au ajuns peste 1,1 milioane de oameni, sute de mii – în alte țări, printre care România, Moldova, Ungaria, Slovacia și Cehia. De asemenea, conform UNICEF, peste 100 de copii au murit în timpul conflictului, peste 130 au fost răniți. Peste 2,5 milioane de copii au fost nevoiți să-și părăsească casele, dar au rămas în Ucraina, este convinsă organizația.
Războiul continuă, alerta se menține
Austria, după Germania, a activat, protocolul urgenței de avertizare timpurie în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze rusești.
Slovacia cere reducerea personalului Ambasadei Rusiei la Bratislava cu 35 de persoane, relatează Reuters.
Human Rights Watch a declarat că trupele ruse au folosit mine antipersonal interzise în partea de est a regiunii Harkov. Minele antipersonal Medallion, echipate cu senzor seismic – detectează o persoană care se apropie și aruncă o sarcină explozivă în aer – au fost descoperite de geniștii ucraineni pe 28 martie. Se știe că Ucraina nu dispune de muniții de acest gen.
Ministerul Apărării ucrainean a anunțat că primii voluntari din formațiunea Rusia Liberă, alcătuită din foști militari ruși, au început pregătirea individuală suplimentară. Comandanții subdiviziunilor s-au familiarizat cu situația operațională de pe fronturi și, în numele tuturor voluntarilor, au exprimat dorința comună de a-și primi botezul de luptă într-o confruntare cu kadîroviștii.