Războiul, analizat la rece
În evaluările experților oficiali și independenți, tot mai mult se invocă un „punct de cotitură” în războiul ruso-ucrainean. Nu e vorba despre o zi anume, ci despre o caracteristică calitativă a etapei războiului, când o parte (agresorul) a epuizat practic potențialul de implementare atât a planurilor inițiale, cât și a celor ajustate ale așa-zisei „operațiuni speciale”. Iar cealaltă parte (apărarea ucraineană) nu are încă suficiente resurse pentru a prelua inițiativa. Astfel, a avut loc o „stabilizare” condiționată a nivelului de intensitate a ostilităților. Acest lucru se aplică în principal operațiunilor la sol. Rusia continuă să dețină superioritate militară numerică în aer și capacități de lovitură cu rachete și avioane. Totodată, având un avantaj numeric uriaș, agresorul nu a reușit să domine în spațiul aerian ucrainean, scrie presa de la Kiev.
La summitul NATO, Volodymyr Zelensky a cerut mai multă asistență
„Ucrainenilor niciodată nu le-a trecut prin cap că e diferență între Alianță și țările Alianței. Că în chestiuni de viață și moarte țările singure pot fi o forță, dar toți laolaltă, nu pot. Sunt sigur că înțelegeți deja că Rusia vrea să meargă mai departe împotriva membrilor estici ai NATO, a statelor baltice, a Poloniei. Aceasta e o certitudine. Chiar și atunci NATO își va mai face griji cu privire la posibilele reacții ale Rusiei?”, a accentuat Zelensky.
Președintele Ucrainei a spus că cel mai grav lucru în timpul războiului este să nu ai un răspuns clar la cererile de ajutor. Ucraina nu și-a dorit niciodată acest război și nu vrea să lupte ani de zile.
NATO va pune la dispoziția Ucrainei arme antitanc și antirachetă, precum și drone. Totodată, Alianța va continua să ajute Ucraina, în special, în domeniile securității cibernetice și „protecției împotriva amenințărilor chimice, biologice, de natură radiologică și nucleară”.
De la zis la făcut e, totuși, cale
„Astăzi, liderii NATO au convenit să relanseze forțele de descurajare și apărare pe termen lung. La urma urmei, ne confruntăm cu o nouă realitate de securitate. Pe uscat, vom avea o forță semnificativ mai mare în partea de est a Alianței la un grad de pregătire superior”.
În aer, „vom desfășura mai multe avioane cu reacție. Și ne vom consolida apărarea integrată antiaeriană și antirachetă. Pe mare, vom avea pe o bază permanentă grupuri de atac cu portavioane, submarine și un număr semnificativ de nave de război”, a spus Stoltenberg.
Strategia de a lovi primul pentru că pastila nu te mai ajută
Reuters scrie că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat despre îngrijorarea instituției „pentru că vedem retorica și vedem că Rusia încearcă să creeze un fel de pretext, acuzând Ucraina, Statele Unite și aliații NATO că se pregătesc să folosească arme chimice și biologice… Există riscul ca acest atac cu arme chimice să aibă un impact direct asupra oamenilor care locuiesc în țările NATO”, a spus Stoltenerg.
Citând surse nenominalizate, The Guardian a scris despre preocuparea Marii Britanii că Rusia ar putea inventa un pretext pentru utilizarea armelor chimice în războiul împotriva Ucrainei. Și secretarul de presă al Casei Albe, Jennifer Psaki, a vorbit despre „afirmațiile eronate ale Rusiei despre presupusele laboratoare americane de arme biologice și despre dezvoltarea armelor chimice în Ucraina”. Și oficialii chinezi perpetuează teorii conspiraționiste.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a negat anterior falsurile propagandei ruse, subliniind că în Ucraina nu au fost dezvoltate arme chimice sau alte arme de distrugere în masă. Potrivit acestuia, astfel de declarații pot indica planurile Federației Ruse de a recurge la atacuri cu aceste arme.
Președintele Ucrainei s-a adresat marilor puteri
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a vorbit ieri la reuniunea țărilor G7 despre ororile pe care ocupantul le comite în Ucraina și a declarat că „este mai bine să acordăm Ucrainei armele de care are cu adevărat nevoie, decât mai târziu să căutăm arme pentru alte țări – Georgia, Moldova, țările baltice, Polonia, țările din Asia Centrală.
Zelensky a mai cerut țărilor „să ia parte la crearea unui nou sistem de garanții de securitate pentru Ucraina, pentru regiunea noastră, garanții reale, eficiente care să poată opri orice agresor în 24 de ore. Ne-am propus să creăm o astfel de asociație U24, de asta are nevoie lumea cu adevărat. Nu numai pentru a opri preventiv un război sau ostilități care au început deja, ci și pentru a oferi asistență țărilor care suferă de dezastre naturale în timpul unei pandemii care se confruntă cu crize migraționale sau alimentare. Lumea are nevoie de noi alianțe eficiente, noi garanții eficiente”, a spus Zelensky.
Au înjurat nava militară rusă și s-au întors acasă
„Primul schimb de prizonieri de război a avut loc între Ucraina și Rusia nazistă, care a invadat pământurile noastre”, scrie ziarul Dumskaia din Odesa. În Rusia s-au întors 11 marinari civili ruși, salvați de la înec în mare, schimbați pe 19 marinari de pe nava de salvare Sapphire, capturați în timp ce încercau să evacueze grănicerii de pe insula Șerpilor. „Iar în schimbul a zece invadatori capturați, am scos zece militari de-ai noștri (capturați pe insula Șerpilor)”, a spus Irina Vereșciuk, vicepremier. Condițiile schimbului mai prevăd că nava de salvare Sapphire va fi returnată Ucrainei.
Pentru prizonierii de război din Ucraina, în conformitate cu normele dreptului internațional, au fost create tabere speciale, acestea lucrând deja, a spus procurorul general Irina Venediktova.
Nu e FAKE, e minciună sfruntată
„Prin Mariupol circulă o mașină a invadatorilor ruși cu difuzor care anunță că Zaporojie nu mai acceptă refugiați și că soluția e să plece în Rusia și că, de asemenea, Odesa a fost deja cucerită. Iar în satul Nikolskoye rușii spun că singura posibilitate de evacuare este cu autobuzul până la Rostov și că Ucraina i-a lăsat de izbeliște. Toate acestea sunt minciuni ale ocupanților, nu numai pentru a perturba procesul de evacuare, ci și pentru a învrăjbi oamenii împotriva propriei țări”, se arată într-un comunicat al consiliului municipal.
Rusia, vinovată de criza umanitară din Ucraina
La solicitarea unui număr de peste 100 de state, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție care pune în seama Rusiei criza umanitară din Ucraina. Țara agresoară a fost chemată să înceteze imediat focul. Documentul a fost susținut de 140 de state. 5 delegații – Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Siria și Eritreea – s-au opus, iar 38 s-au abținut.
Copiii, victime inocente
Vedeta Orlando Bloom de la Hollywood, care este ambasador al bunăvoinței pentru UNICEF, a venit în Moldova pentru a-i ajută pe refugiații ucraineni.
În luna conflictului armat din Ucraina, aproximativ 4,3 milioane de copii au devenit refugiați, adică mai mult de jumătate din populația infantilă a țării (7,5 milioane). Dintre aceștia, 1,8 milioane s-au mutat în țările vecine, 2,5 milioane au fost nevoiți să se mute în alte regiuni ale Ucrainei, raportează UNICEF.