● Rada Supremă a prelungit legea marțială cu 30 de zile, începând din 26 martie. ● La Kiev au fost instituite restricții de circulație de la ora 8 seara, 15 martie, până la ora 7 dimineața, 17 martie. Conform primarului Kliciko, survine un „moment dificil și periculos” în capitală. ● Au fost reluate consultările pe platforma principală de negociere. „Probleme generale de reglementare, încetare a focului, retragerea trupelor de pe teritoriul țării”.
Ca urmare a bombardării Kievului în ajun, a fost deteriorată fațada clădirii stației de metro Lukyanovskaya și a clădirilor din jur. Două blocuri de locuit cu 9 și 16 etaje din raionul Sviatoshinsky, o clădire rezidențială cu 10 etaje din raionul Podolski, precum și o casă privată din raionul Darnița au fost avariate. În raionul Osokorky din Kiev, obuzele au lovit un bloc locativ cu două etaje care a luat foc.
În Mariupol, numărul civililor uciși ajunge la 20.000, a declarat Piotr Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol. Potrivit acestuia, 80% din fondul de locuințe al orașului este afectat, din care cel puțin 80% nu poate fi restaurat. Două mii de autoturisme au părăsit deja Mariupol, iar tot atâtea stau la ieșirea din oraș, a precizat consiliul local.
Viceprimarul orașului Izium Vladimir Mațokin a anunțat o catastrofă umanitară în orașul, care este asediat de două săptămâni și este fără apă, lumină, căldură și alimente. „Cei care au supraviețuit bombardamentelor mor din cauza bolilor și a lipsei de medicamente. Nu are cine să îngroape morții”, a scris el în rețelele de socializare și a cerut deschiderea coridoarelor umanitare.
Investigatori independenți, despre ce se întâmplă
Bellingcat relatează că la Moscova a început panica din cauza lipsei unui nou plan de acțiune pentru situația din Ucraina. Potrivit lui Hristo Grozev, elitele ruse declară deschis despre cursul „sinucigaș” al Federației Ruse și imposibilitatea continuării războiului, represiunile vizând serviciile speciale.
Totodată, alt grup de investigatori, Conflict Intelligence Team, afirmă că lansarea unei rachete Tochka-U asupra Donețkului, atribuită Kievului, a fost efectuată, cel mai probabil, de pe teritoriul controlat de ruși. Schema dată a fost folosită în cazul cursei MH370 Malaysia Airlines.
Și regiunea separatistă DNR încearcă să acuze Ucraina că a mai folosit sistemul Tochka-U, de data aceasta în Makeevka.
Ia să vezi, cum le cântă „cucu”
Consilierul președintelui ucrainean Alexei Arestovici prezice că „într-o săptămână sau două va apărea un acord de pace cu retragerea trupelor sau o nouă încercare de ofensivă”. În cel de-al doilea caz, Rusia poate să implice mercenari sirieni sau să arunce în Ucraina toți recruții care vor fi înrolați în armată în aprilie. „Îi vom râșni, și vom ajunge în luna mai la un acord de pace cu posibile lupte cu caracter local pe parcursul anului”, a pronosticat Arestovici, specificând că toată lumea urmează să înțeleagă că Putin a pierdut, iar Rusia se află într-o criză social-politică.
Ca Jeanne d’Arc…
Un tribunal din Moscova a amendat-o cu 30.000 de ruble pe Marina Ovsiannikova, jurnalista care a protestat în direct la televiziunea rusă. Chiar dacă a fost acuzată de „diseminarea publică a informațiilor false cu bună știință despre armata rusă”, cu riscul de a face ani grei de pușcărie, instanța a calificat cele întâmplate drept un act de huliganism.
Jurnalista a fost lăsată în libertate, iar președintele francez Emmanuel Macron a declarat că țara sa este gata să îi ofere Marinei Ovsiannikova azil politic în Franța, scrie The Guardian, De asemenea, jurnalista a fost susținută de ONU, care a cerut autorităților ruse să nu o supună represiunii.
Uniți, dar indeciși
Prim-miniștrii Poloniei, Cehiei și Sloveniei au sosit ieri la Kiev în calitate de reprezentanți ai Consiliului Europei pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky și cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal. Scopul întâlnirii este de a confirma sprijinul UE pentru suveranitatea și independența Ucrainei, precum și de a-i prezenta un „pachet larg de asistență”.
Ministrul turc de externe Cavușoglu vizitează azi Moscova, iar pe 17 martie – Ucraina, a spus președintele turc Erdogan, în contextul întrevederii sale cu cancelarul german Olaf Scholz, care, la rândul său, a chemat Rusia să înceteze ostilitățile în Ucraina.
Premierul britanic Boris Johnson a apreciat că răspunsul pe care l-a dat Occidentul la anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia în 2014 și invazia hibridă în Donbas a fost o „greșeală teribilă”.
Pe 24 martie se va decide unde se pune punct și unde – virgulă
Casa Albă a confirmat că Joe Biden va participa la summitul Alianței privind situația din Ucraina pe 24 martie. În context, Zelensky a spus: „Ucraina și-a dat seama că acum nu va deveni membru NATO. Înțelegem asta, suntem oameni adecvați. Începem să ne bazăm pe propriile noastre forțe”. Totodată, secretarul consiliului național al apărării Alexei Danilov a spus că Ucraina trebuie să identifice o nouă alianță de apărare, cu participarea unei țări cu arme nucleare. Aceasta ar putea fi Marea Britanie.
China a declarat că „poartă respect pentru suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor și susține scopurile și principiile Cartei ONU”. Beijingul a asigurat, de asemenea, că „se pronunță cu toată puterea pentru negocieri în atingerea păcii” și solicită comunității internaționale să își unească forțele pentru detensionare.
Toată lumea e pe picior greșit, doar Rusia ține pasul
APCE a decis să excludă Rusia din Consiliul Europei, după ce pe 25 februarie fusese luată o decizie temporară în această privință. Presa rusă scrie că șeful delegației Federației Ruse la APCE, Piotr Tolstoi, a declarat că decizia de ieșire din structura paneuropeană îi aparține Rusiei, iar Leonid Sluțkii, șeful Comitetului pentru afaceri externe al Dumei de stat a spus că FR „va fi impusă” să declare nulă Convenția europeană a drepturilor omului.
Oficial, Rusia rămâne membru al organizației până la sfârșitul anului.
Să chiorască, dacă minciunește!
Rusia nu își propune să schimbe puterea în Ucraina, a anunțat ambasadorul Rusiei în Franța Alexei Meshkov, chiar dacă președintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate al Rusiei, a cerut militarilor ucraineni să „preia puterea în propriile mâini”, scrie Interfax. Putin a numit autoritățile ucrainene „o bandă de drogați și neonazişti”, care ar fi „luat ostatic întregul popor ucrainean”.
„O brânză și pofta-n cui!”
Pediatrul ucrainean, prezentatorul TV Evgheni Komarovski a spus pentru publicația online „GORDON” că Harkovul este puternic bombardat pentru că s-a dovedit a fi pro-ucrainean, deși rușii erau absolut convinși că orașul Harkov îi va întâmpina pe „eliberatori” cu brațele deschise, îi va inunda în flori, îi va ospăta și le va aduce cheile orașului cu un primar rusofon și… tot așa mai departe. „O brânză!” – a spus Komarovski.