Cine își putea închipui că rușii și ucrainenii vor fi prizonieri unii la alții?
În vestul Ucrainei, a fost amenajat un lagăr special pentru prizonierii de război ruși care nu vor fi propuși spre a fi schimbați, a declarat șeful Ministerului Justiției, Denis Malyuska. Ceilalți prizonieri, care au fost capturați recent sau partea ucraineană intenționează să-i schimbe sunt plasați în centrele de detenție preventivă din toată Ucraina.
Kievul este gata să elibereze prizonierii de război ruși după încheierea ostilităților, dar își rezervă dreptul de a-i trage la răspundere, a declarat Ministerul de Externe ucrainean.
Rusia a început să transfere trupurile soldaților ucraineni care au murit la Azovstal către partea ucraineană, scrie Associated Press. Potrivit agenției, zeci de cadavre ale luptătorilor au fost duse la Kiev, unde se efectuează teste ADN pentru identificarea acestora.
Lumea a obosit de război, nu și părțile interesate
Președintele Zelenski a observat că lumea s-a săturat de războiul din Ucraina, iar „oamenii vor un fel de rezultat pentru ei înșiși”, prin urmare Kievul este împins să negocieze un rezultat nefavorabil cu Federația Rusă, a spus Zelenski: „Desigur, toată lumea vrea să ne împingă spre un fel de rezultat, cu siguranță păgubos pentru noi, dar benefic pentru anumite protipendade care au propriile interese. Din nou, diferite – atât financiare, cât și politice”.
Nu mai e mult și, ca în era primitivă, cerealele vor lua locul banilor
Rusia și Turcia au ajuns la un acord preliminar privind furnizarea de cereale ucrainene prin portul Odesa, transmite Bloomberg. Potrivit surselor sale, Kievul, care nu a participat direct la negocieri, este sceptic privitor la înțelegere. Totuși, Kievul a confirmat că Turcia ar putea deveni un intermediar în deblocarea porturilor: „Suntem gata să exportăm cereale și să anihilăm retorica Rusiei că nu vrem să exportăm și provocăm astfel o criză alimentară. Suntem pregătiți, dar avem nevoie de un coridor de securitate”.
Președintele Zelenski a mai spus că nici el, nici ministrul de externe Kuleba nu au fost invitați la Ankara pentru o întâlnire pe 8 iunie, care, în special, va examina problemele legate de transportul maritim în Marea Neagră. Totodată, el a spus că armele pe care Ucraina le va desfășura în regiune ar putea fi garanții acceptabile pentru a elibera porturile și a debloca exporturile de cereale: „Lucrăm la asta și vom obține sisteme anti-navă. Acestea nu sunt amenințări. Acestea vor fi cele mai bune garanții.”
În același timp, Ucraina nu este dispusă să exporte cereale prin Belarus, a spus Zelenski: „Ni se propune să trecem prin Belarus pe calea ferată. Înțelegem chiar de ce ni s-a propus acest lucru, dar nu suntem gata pentru acest format ca să ne ajutăm vecinii „prietenoși”.
Diplomații americani au avertizat 14 țări, majoritatea din Africa, că Kremlinul încearcă să profite din vânzarea cerealelor ucrainene furate.
Nici zare de sezon estival la mare
Evoluțiile care au loc pe mare au împins în larg un grup de nave rusești în Marea Neagră, la o distanță de peste 100 km de coastă. Acest lucru a fost anunțat de centrul de presă al Forțelor Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit acestuia, invadatorii încearcă să reia controlul asupra părții de nord-vest a Mării Negre și au schimbat tactica. În special, au fost dislocate sisteme de rachete de coastă Bal și Bastion în Crimeea ocupată și regiunea Herson și, de asemenea, transferate forțe suplimentare pe insula Șerpilor.
Trăind în mizerie, se mândresc cu parade militare
Interpreta ucraineană Olia Poliakova crede că „rușii nu au absolut nicio empatie chiar față de propriii copii. „Mă uit la aceste femei care își îngroapă fiii și strigă că sunt mândri de statul lor. Aceasta este o completă degradare morală a unei întregi națiuni. E o grozăvie și mizerie. Ei nu sunt mândri de felul cum trăiesc, ci de realizările țării lor. Nu se mândresc de educația pe care o primesc copiii lor, de starea medicinei lor, de viața lor de zi cu zi. Sunt copleșiți de realizările statului lor. Dar statul nu este o structură emoțională. Prin urmare, ei degradează din punct de vedere moral și emoțional. E o dovadă a lipsei totale de repere morale „, a spus artista.
Exodul va continua
După primul val de emigrare, care a început după invazia pe scară largă a Federației Ruse din 24 februarie, în Ucraina este așteptată a doua fază a acestuia, consideră directorul Institutului Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) Volodimir Paniotto.
Potrivit acestuia, aproximativ 3,5 milioane de ucraineni se află în străinătate din cauza războiului. „Ne așteptăm la un alt val de migrație după încheierea războiului. Acum familiile sunt împărțite. Acele familii care prind rădăcini acolo vor încerca să-și ia tații lângă ei. Vom avea un val de bărbați care se vor alătura familiilor, adică numărul emigranților va crește, nu va scădea. Aceasta este una dintre amenințările grave la adresa Ucrainei”, a spus Paniotto. El a menționat că încă nu se poate evalua amploarea celui de-al doilea val de migrație. În același timp, unii experți consideră că până la 5 milioane de oameni pot părăsi Ucraina, a adăugat sociologul.
În mod miraculos, Ivanușka-nebunul călătorea pe cuptor…
Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a calificat ca fără precedent decizia mai multor țări NATO de a nu lăsa avionul său să intre în Serbia. Totodată, el a spus că țara sa nu va face nimic care ar putea perturba legăturile dintre popoare: „Întrucât țările din Occident au considerat că vizita mea în Serbia reprezintă o amenințare la scară universală, înseamnă că lucrurile pentru ele stau cu adevărat prost”.
Iar potrivit secretarului de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, închiderea cerului pentru avionul lui Lavrov nu va schimba programul de contacte, astfel de acțiuni aduc disconfort, dar nu pot perturba semnificativ activitatea.