Nu e țara lui Dostoevski și Tolstoi, e hoarda „Z”! Consilierul președintelui ucrainean Mihailo Podoliak, ca răspuns la declarația lui Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, că Ucraina va trebui să „înțeleagă mai bine toate condițiile noastre”, a exprimat poziția ucraineană vizavi de cea a Federației Ruse: încetarea imediată a focului; retragerea trupelor „Z” din Ucraina; eliberarea cetățenilor răpiți; extrădarea criminalilor de război; stabilirea mecanismului de reparații; recunoașterea drepturilor suverane ale Ucrainei. Totodată, el a spus că Putin este convins că luptă deja cu întreaga Europă: „Șantajul cu gaze, creșterea prețurilor, criza migrației, atacurile cibernetice, propaganda… Fiecare element este parte a unui tablou mai mare: din punctul de vedere al lui Putin, el este deja în război cu Europa. Mulți lideri ai UE înțeleg acest lucru. Cel mai bine ar fi ca ceilalți să-și ia rămas bun de la iluziile periculoase.”
Războiul din Ucraina ar putea dura, a declarat fostul secretar general al NATO Anders von Rasmussen în timpul unei vizite la Kiev: „Cel mai mare risc acum este un conflict latent. Rușii sunt specialiști în a pune conflictele în fază prelungită. Uitați-vă la Georgia – situația în Osetia de Sud se întinde din 2008, în Crimeea – din 2014, la fel și în Donbas.
Așa e deja de zeci de ani în zona transnistreană din Moldova. Deci, rușii sunt experți în asta. Și sunt îngrijorat că conflictul prelungit servește obiectivelor lui Putin. El crede că atâta timp cât în estul Ucrainei e un conflict latent sau înghețat, Ucraina va fi împiedicată să progreseze real, să progreseze în apropierea de Uniunea Europeană, de NATO și în economie.”
El te urmărește nu prin broasca lacătului
Primul din lume război cibernetic la scară largă este acum în desfășurare în Ucraina, a declarat Yuri Șcigol, șeful Serviciului de Comunicații Speciale de Stat al Ucrainei.
Potrivit acestuia, hackerii ruși adesea sunt în afara structurilor oficiale ale statului, dar sunt profund integrați în serviciile ruse de informații, iar activitățile lor sunt coordonate cu alte activități militare. În același timp, așa cum armata rusă ignoră în mod sistematic regulile războiului, hackerii ruși au un comportament fără scrupule în spațiul cibernetic. Țintele lor sunt infrastructuri critice, cum ar fi energia și întreprinderile comunale, spitalele și serviciile de urgență, sistemul financiar, logistica care asistă organizațiile. În perioada celui mai mare flux de refugiați ucraineni, hackerii au atacat și organizații umanitare, a spus Șcigol.
Fiecare țară cu kremlinovicii ei
Rusia le plătește liderilor de opinie bulgari pentru ca aceștia să facă propagandă, a declarat pentru Euractiv Lena Borislavova, purtătoarea de cuvânt a guvernului și șefa Biroului Primului Ministru bulgar.
Potrivit acesteia, persoane publice locale, jurnaliști și politicieni încasează câte 2.000 de euro pe lună pentru modelarea unei opinii publice favorabile Federației Ruse: „Voi, toți cei care scuipați pe UE și NATO fără a primi un bănuț și susțineți, de asemenea, acțiunile lui Putin în Ucraina, să știi că ați făcut-o de oaie. Acei care vă instigă, sunt plătiți. Lunar.”
Ucrainenii sunt siguri că banii îi vor pune în rând cu lumea
Obținerea statutului de membru candidat al UE va permite să înceapă integrarea în instituțiile europene și, de asemenea, va deschide accesul la finanțare, a spus premierul ucrainean Denis Șmîhal într-un interviu pentru LB.ua.
În special, potrivit acestuia, Ucraina la nivelul organismelor oficiale și al persoanelor fizice are acces la instituțiile Comisiei Europene și deja începe să lucreze cu acestea. Kievul are, de asemenea, acces la finanțare pentru candidații la UE: peste 14 miliarde de euro pentru sprijinul țărilor candidate, sau 2 miliarde de euro pentru fiecare stat, au fost promise pentru următorii șapte ani. Dar unul dintre avantajele cheie ale statutului Șmîhal a numit instrumentele de asistență înainte de intrare – suport tehnic pentru dezvoltarea zonelor rurale și a altor industrii.
După război, va fi o țară-minune
La reuniunea țărilor prietene de la Lugano, Ucraina a prezentat un plan pentru refacerea țării. El este conceput pentru zece ani și are ca scop accelerarea creșterii economice durabile. În total, planul include 850 de proiecte, implementarea lor ar costa aproximativ 750 de miliarde de dolari. În cadrul proiectului, a fost stabilită o listă de Programe Naționale pentru a obține rezultate fundamentale.
În cadrul discursului său online, Volodimir Zelenski a mulțumit Comisiei Europene pentru inițiativa de a crea o platformă europeană specială pentru restaurarea Ucrainei. Conform liderului de la Kiev, toate inițiativele, planurile, ambițiile ar trebui să fie sistematizate: „Prin urmare, Ucraina își propune planul național de redresare, pe baza căruia va fi posibilă implementarea fiecărei inițiative”. Printre domeniile-cheie se numără securitatea, tehnologizarea, respectarea standardelor de mediu, utilizarea tehnologiilor verzi, transparența maximă și integrarea Ucrainei în viața economică reală în scopul creării de noi locuri de muncă și noi industrii.
Kievul, prin afirmația premierului Denis Șmîhal, consideră drept principala sursă de finanțare activele confiscate ale Federației Ruse.