Nemții nu vor nici „eliberare”, darmite încă o „denazificare” Germania va schimba constituția pentru a crea un fond special de apărare de 100 de miliarde de euro, scrie Reuters. Proiectul a apărut după invazia rusă a Ucrainei. Potrivit acestuia, în doi ani, bugetul german al apărării va crește cu 50 de miliarde de euro. Acest lucru va permite țării să atingă obiectivele NATO de a cheltui 2% din PIB anual pentru apărare.
Rușii au intrat în Severodonețk, din nord-est și sud-est, înaintează, dar încet, a comunicat șeful administrației din Luhansk, Serhiy Gaidai. „Bătălii grele pentru Severodonetsk și Lisichansk. Inamicul a folosit toate armele posibile, folosește avioane. Cu toate acestea, armata noastră ține ferm apărarea pentru a împiedica inamicul să pătrundă adânc în țară”, a scris Gaidai.
Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) sugerează că contraofensiva apărătorilor ucraineni din regiunea Herson va perturba planurile Rusiei de a controla teritoriile ocupate din sud.
Armata rusă din estul Ucrainei, care urmărea capturarea întregii regiuni Lugansk și Donețk, este acum concentrată aproape în întregime la Severodonețk. Experții sunt de părere că e puțin probabil ca forțele ruse să poată desfășura mai multe operațiuni concomitent și să reducă atacurile la sud-est de Izyum și la vest de Liman, pentru a se concentra pe Severodonețk. Invadatorii au continuat, de asemenea, operațiunile ofensive pentru a tăia liniile terestre de comunicație ucrainene la nord-est de Bahmut și este puțin probabil să încerce un atac direct asupra orașului.
Polonezii și ucrainenii se vor a fi frați, fără frate mai mare
Președintele polonez Andrzej Duda a confirmat într-un interviu acordat CNN că țara sa este gata să devină un garant al securității pentru Ucraina: „Vladimir Zelensky m-a întrebat dacă sunt de acord ca Polonia să fie unul dintre garanții de securitate ai Ucrainei. Fiind vecini, cred că pur și simplu suntem obligați. Prin urmare, dacă Ucraina ne propune să fim garantul securității și garantul păcii atunci când războiul se va termina și dacă astfel de termeni ai tratatului de pace sunt acceptați – da, Polonia va participa la asta.”
Parisul nu mai e iubit la Moscova
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Franța și-a asumat un rol de inițiativă „în incitarea naționalismului ucrainean, a neonazismului”. Potrivit acestuia, Parisul înarmează în mod activ Kievul, inclusiv cu arme ofensive, „se pronunță pentru război până la victorie”, „pentru înfrângerea Rusei”. „Acest lucru înseamnă doar că toate apelurile noastre de ani de zile către Occident de a negocia pe picior de egalitate nu numai că nu au fost auzite, ci au fost ignorate în mod deliberat”, a spus Lavrov.
Controlul armelor de după război începe acum
Uniunea Europeană este îngrijorată că, după încheierea războiului din Ucraina, armele de aici ar putea ajunge la „grupuri criminale”, așa cum a fost cazul după războaiele din Balcani din anii ’90. Acest lucru a fost declarat într-un interviu pentru ziarul german Welt am Sonntag de către directorul executiv al Europol, Catherine de Bolle.
„La un moment dat, războiul se va termina. Vrem să prevenim o situație ca acum 30 de ani în timpul războaielor din Balcani. Armele acestui război sunt folosite și astăzi de grupurile criminale. Trebuie să găsim o modalitate de a face față situației. după posibilul sfârșit al războiului. Vom crea un grup de lucru internațional care să abordeze această problemă”, a spus ea. În plus, Europol monitorizează posibila plecare a „extremiștilor de dreapta” în Ucraina. „Suntem în afacerea de a detecta intrările și ieșirile secrete ale teroriștilor cunoscuți și ai extremiștilor violenți. Centrul Europol de combatere a terorismului monitorizează îndeaproape acest fenomen”.
Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n țara ta
4,8 milioane de oameni, din 7,6 milioane care au părăsit țara, s-au întors deja în Ucraina, adică 60%, a declarat Viktor Andrusiv, consilier al șefului Ministerului Afacerilor Interne. Motivele pentru care oamenii se întorc acasă includ condițiile proaste în locuințe gratuite, prețurile ridicate ale chiriilor și barierele lingvistice în calea obținerii unui loc de muncă. „Prin urmare, nu trebuie să vă temeți că ucrainenii nu se vor întoarce acasă. Statisticile privind conflictele arată că 80% se întorc după sfârșitul războiului, dintre care 50% se întorc înainte ca ostilitățile să se încheie”, a scris Andrusiv.
NATO, pe cale de a adopta o nouă strategie
La summitul din 28-30 iunie, NATO intenționează să adopte o viziune strategică pentru alianță care o va ghida pentru următorul deceniu. După cum a spus reprezentantul italian la NATO, Francesco Maria Talo, în noul concept va apărea China și se va schimba atitudinea față de Rusia. Vor fi luate în calcul siguranța hibridă, precum și schimbările climatice”.
Tot la summitul de la Madrid, membrii NATO vor discuta despre războiul din Ucraina și despre aderarea Finlandei și Suediei.
Sprijinul pentru Ucraina în războiul cu Rusia trebuie să fie „permanent și sigur”, a spus președintele Adunării Parlamentare a NATO, Gerald Connolly. El a reafirmat, de asemenea, sprijinul deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială ucraineană și a condamnat sugestiile date recent Kievului de a renunța la teritorii în schimbul unui acord de pace.
Este posibil ca NATO să nu mai respecte angajamentele anterioare de a se abține de la desfășurarea forțelor sale în Europa de Est, deoarece Rusia a încălcat acordurile, a declarat secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană.
În opinia sa, atacul Federației Ruse asupra Ucrainei a lipsit de orice sens aranjamentul NATO-Rusia, care descrie principiile cooperării. Nu există dialog între părți. „S-au angajat să nu-și atace vecinii, dar o fac. S-au angajat să țină consultări regulate cu NATO, dar nu o fac. Prin urmare, cred că acest act constitutiv nu este aplicat din cauza Rusiei”, a spus Geoană.
Potrivit acestuia, Rusia s-a retras efectiv din tratatul din 1997: „Acum nu avem piedici pentru o poziție puternică pe flancul estic și pentru a ne asigura că fiecare centimetru pătrat de teritoriu NATO este protejat de Articolul 5 și de aliații noștri”.