Nimeni nu știe cum de ieșit din acest cerc vicios
Statele Unite nu examinează relaxarea sancțiunilor împotriva Rusiei în schimbul deblocării porturilor Ucrainei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre: „Rusia este factorul care blochează exporturile prin porturile ucrainene și provoacă foametea în lume. Tone de alimente sunt ambarcate pe nave care nu pot ieși din cauza blocadei navale rusești. Sancțiunile SUA și ale partenerilor nu interzic exportul de produse agroindustriale ucrainene sau rusești și nici nu interzic transferurile bancare sau navele necesare pentru aceste exporturi. Rusia ar trebui să permită imediat exporturile ucrainene”.
În Marea Neagră, în gurile Dunării s-a format o coadă de mai multe zile din cauza cerealelor ucrainene, întrucât România nu reușește să proceseze nave cu exporturi ucrainene, scrie Forbes. În prezent, aproximativ 100 de nave se află lângă portul românesc Sulina, așteaptă să treacă prin Canalul maritim Sulina – cea mai convenabilă cale către porturile dunărene din Ucraina, România și Moldova.
În august, unora li se vor termina patroanele
Punctul de cotitură în războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va produce în luna august a acestui an. Forțele armate ale Ucrainei vor putea să-și elibereze cel puțin teritoriile care au fost controlate de Kiev până pe 24 februarie, când a avut loc invazia militară la scară largă. Lucrurile se vor schimba din cauza logisticii proaste a invadatorilor și îmbunătățirea capacităților logistice ale armatei ucrainene, a declarat fostul comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, generalul locotenent Ben Hodges, într-un interviu pentru Freedom TV.
…Dar năravul – ba!
Kremlinul nu a renunțat la ideea de a captura Kievul. Despre aceasta scrie publicația rusă Meduza, cu referință la surse proprii din administrația prezidențială rusă. Kremlinul are un program minim și altul maxim. Programul maxim prevede încă un asalt și capturarea capitalei Ucrainei. În ciuda faptului că în martie operațiunea a eșuat, dictatorul nu a renunțat la ideea de a repeta încercarea.
Potrivit programului minim, Kremlinul plănuiește ca armata rusă să cucerească măcar Donbasul în următoarele trei luni. Acum trupele ruse asaltează în mod energic regiunea, deși eforturile lor nu au adus conducerii Federației Ruse rezultatele așteptate. „Totuna o să-i pisăm (pe ucrainenii – n.red.). Cel mai probabil, totul se va termina până în toamnă”, sugerează una dintre sursele Meduzei.
.Schimbătoare, vânturile interesului geopolitic
Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și Ucraina au puncte de vedere diferite cu privire la sfârșitul războiului. Washingtonul consideră că Rusia este o țară-paria care trebuie exclusă din economia mondială, iar în Europa se vorbește despre pericolul izolării și umilirii președintelui rus Vladimir Putin.
Jurnaliștii The New York Times scriu că acum are loc o discuție despre cum ar trebui să se încheie războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Eșecurile rușilor de pe front i-au dat administrației Biden ocazia de a pedepsi Moscova și de a-și rezolva o serie de probleme geopolitice. Cu toate acestea, Europa are propria poziție – Franța, Italia și Germania nici măcar nu încearcă să întrerupă importul de gaz rusesc și se tem de pagubele pentru economiile lor. Dacă vor avea loc negocieri reale pentru a pune capăt războiului, poziția președintelui Volodymyr Zelenski și a aliaților săi occidentali va fi de o importanță deosebită.
După trei luni de unitate ca răspuns la o invazie militară rusă pe scară largă, care a dus la înarmarea Kievului și la sancțiuni ample împotriva Moscovei, s-a pus întrebarea ce-i de făcut mai departe. Ar trebui sau nu oprită discuția de 30 de ani despre posibilitatea integrării Rusiei în ordinea mondială? Statele Unite consideră Federația Rusă o țară proscrisă care ar trebui izolată. Iar alte țări – în principal din Europa – consideră un precedent periculos izolarea statului rus și umilirea liderului ei.
Se atestă că ambițiile Washingtonului au crescut în timpul războiului. Dacă mai devreme americanii încercau să se asigure că Rusia nu va avea o victorie ușoară asupra Ucrainei, atunci după o serie de greșeli ale trupelor ruse care nu au reușit să captureze Kievul și Harkovul, Casa Albă a văzut o șansă de a pedepsi Moscova și de a-l slăbi pe Putin.
Kievul demult așteaptă sisteme de lansare multiplă cu rază lungă de acțiune
SUA intenționează să anunțe săptămâna viitoare un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care ar putea include sisteme de lansare multiplă cu rază lungă de acțiune. În ultimele săptămâni Kievul a pledat de nenumărate ori pentru acest armament, insistând că aceasta este „cheia pentru schimbarea jocului”.
Cu toate acestea, anterior Statele Unite nu s-au grăbit să satisfacă cererea Ucrainei, temându-se că aceste sisteme vor folosi pentru a lovi teritoriul rus, ceea ce ar duce la o escaladare a conflictului. Din câte se vede, succesul ofensivei trupelor ruse în Donbas, a forțat Washingtonul să-și schimbe poziția.
Indiferent dacă socialiștii ies sau nu la proteste
În Ucraina, costul agentului termic se va tripla. Compania Naftogaz Trading, în cadrul unor acorduri de trei ani, intenționează să ridice prețurile la gaze pentru utilitățile termice de peste trei ori – până la 29.392 UAH pentru mia de metri cubi. Costul include TVA, ținând cont de tariful de transport și de coeficientul aplicat la rezervarea capacităților pentru ziua următoare.
Anterior, guvernul ucrainean promisese că prețurile la încălzire nu vor fi majorate până la sfârșitul actualului sezon de încălzire, adică până în aprilie 2022. Tarifele sunt stabilite acum de autoritățile locale, iar prețul pentru încălzire depinde de furnizorii din fiecare regiune. Prețuri diferite se aplică pentru casele cu contoare de căldură și casele fără ele.