Ieri, la Kiev s-a vorbit și despre Moldova din stânga Nistrului Ieri, președinta Maia Sandu s-a aflat în Ucraina, unde a vizitat Bucea, Borodeanca și Irpen. „Am văzut cu ochii mei case arse din temelie, blocuri de locuit distruse de rachete, spitale, magazine și grădinițe făcute ruine de atacurile artileriei rusești, în Borodeanka și Irpin. Am văzut și locul unor morminte comune din Bucea”, a scris Maia Sandu pe Twitter. La Kiev ea a avut negocieri cu omologul său Volodymyr Zelenski. Conform presei ucrainene, Ucraina și Moldova intenționează să creeze noi rute de tranzit, precum și să consolideze cooperarea în toate domeniile, a spus Zelenski la o conferință de presă cu omologul său moldovean, Maia Sandu. Zelensky a subliniat că amenințările pentru Ucraina și Moldova cresc din aceleași rădăcină din Rusia: „Dacă amenințările au aceleași rădăcini, atunci răspunsurile noastre trebuie să fie comune”. Președintele Zelenski a mai atins subiectul amenințării din nerecunoscuta Transnistrie: „Astăzi am examinat problema riscurilor. Ar fi o greșeală ca acestea să apară. Recepționăm anumite semnale. Sunt neplăcute. Dar acești oameni din teritoriile moldovenești temporar ocupate trebuie să știe că lovitura lor va fi ca o palmă, și vom răspunde cu o lovitură la această palmă”.
Țările G7 (Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, Franța, Japonia și SUA) vor tăia Rusia de la prezența pe piețele mondiale. Sancțiunile vor limita și veniturile Kremlinului, inclusiv din vânzarea aurului. Iar toate veniturile din creșterea taxelor la mărfurile rusești vor fi trimise în Ucraina. Acest lucru se precizează într-o declarație comună a liderilor celor „Șapte Mari” cu privire la rezultatele summitului din 27 iunie, relatează DW.
G7 se angajează, de asemenea, să ajute Ucraina să acopere deficitele bugetare pe termen scurt, inclusiv un angajament de 7,5 miliarde de dolari SUA. „Vom continua să oferim sprijin financiar, umanitar, militar și diplomatic și vom sprijini Ucraina atâta timp cât va fi necesar”, a spus G7. Declarația mai spune că sancțiunile ar putea fi îndreptate împotriva celor vinovați de crime de război sau care reprezintă autoritățile ilegale din Ucraina.
Centru comercial lovit de rachete
În orașul Kremenciug, rușii au tras cu rachete într-un centru comercial unde se aflau peste o mie de civili, a declarat președintele Volodymyr Zelenski. Primarul din Kremenciug, Vitaliy Malețki, a confirmat că atacul cu rachetă a lovit „un loc foarte aglomerat, care nu are nicio legătură cu operațiunile militare. Sunt morți și răniți”.
Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW), consideră că atacul masiv cu rachete asupra Kievului din 26 iunie a fost un răspuns la discuția liderilor occidentali privind ajutorul Ucrainei în timpul summit-ului G7, la fel ca și atacurile din 29 aprilie în timpul vizitei secretarului general al ONU António Guterres. la Kiev.
Duși pentru a fi înstrăinați sub pretextul salvării
Sute de copii furați în Ucraina au fost găsiți în tabăra Romașka de lângă Taganrog. Pe viitor, evacuarea lor forțată poate deveni un episod al procesului de genocid.
Potrivit publicației „Верстка”, în „centrul de sănătate”, acum se află 414 copii, cel mai mic – de doi ani, cel mai mare – de 18 ani. Adolescenții ruși nu au voie să intre în tabără. Un voluntar care a vizitat tabăra a spus că în instituție se află nu numai orfani de la școli-internat, ci și copii nesupravegheați după ce părinții lor au plecat la război. Mulți copii vorbesc despre dorința lor de a se întoarce acasă. Administrația însă plănuiește să le elibereze pașapoarte rusești și să înceapă să le caute familii pentru adopție.
NATO spune că nu e. Dar e!
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu că succesul Forțelor Armate ale Ucrainei pe câmpul de luptă se datorează, printre altele, și alianței: „Desigur, cu toții aplaudăm și admirăm curajul incredibil al soldații dvs. Dar printre componentele succesului lor pe câmpul de luptă este și faptul că au fost instruiții să lupte conform standardelor NATO, atât alianța ca organizație, cât și aliații în mod individual – canadienii, britanicii, americanii, polonezii, românii și alții”.
„Actuala operațiune de succes a Forțelor Armate ale Ucrainei este o combinație de eroism și ingeniozitate, vedem cu adevărat o mulțime de decizii militare strălucite, dar acestea corespund stilului NATO, care a devenit posibil datorită abordărilor pe care i-am învățat”, a spus Geoană.
Sistemele spaniole de apărare aeriană NASAMS au fost desfășurate în Letonia pentru a consolida protecția regiunii baltice, a informat Ministerul Apărării al țării. Sistemele de apărare aeriană au fost desfășurate la baza aeriană militară Lielvarde pe 26 iunie ca răspuns la necesitatea de a consolida capacitățile de apărare ale regiunii baltice după o invazie pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
Ucrainenii înțeleg că Rusia nu va bate în retragere
Rusia nu își va retrage trupele din Ucraina și va lupta până la capăt, a declarat într-un interviu acordat FT Kirill Budanov, șeful Direcției Principale de Informații din Ministerul Apărării: „Dacă Rusia ar recunoaște acum că nu a reușit să înfrângă Ucraina… S-ar prăbuși nu numai sistemul, ci statalitatea în întregime. Prin urmare, ei vor lupta cât vor putea. Armata rusă este silită să lupte până la capăt. Nu au altă opțiune.”
Bloomberg: Rusia este pe cale să devină un „paria economic, financiar și politic”
Pentru prima dată din 1918, Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei suverane în valută din cauza sancțiunilor care au făcut imposibile plățile către creditorii străini, scrie Bloomberg. Acesta este un semn că țara se transformă într-un „paria economic, financiar și politic”, notează ziarul.
Potrivit, însă, oficialilor ruși, situația actuală nu poate fi considerată o incapacitate de plată, deoarece în iunie Rusia a început să efectueze în ruble plăți pentru euroobligațiuni în cadrul unei noi scheme. În mai, Trezoreria SUA a anunțat refuzul de a reînnoi licența în baza căreia Rusia a deservit datoria publică în dolari.
Cât privește Ucraina, țările G7 sunt pregătite să-i ofere sprijin financiar de până la 29,5 miliarde de dolari în 2022 pentru a contribui la reducerea decalajului de finanțare și pentru a continua să ofere servicii de bază poporului ucrainean, au declarat liderii G7 într-o declarație comună.