În Donbas are loc un masacru Cea mai dificilă e situația de pe frontul din Donbas. În această regiune invadatorii au comis un masacru, a anunțat președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski. Potrivit acestuia, nimeni nu a distrus Donbasul așa cum o face acum armata rusă. Autoritățile din Svetlodarsk, regiunea Donețk, au confirmat că invadatorii au intrat în oraș. Viktor Andrusiv, consilier al șefului Ministerului Afacerilor Interne, a explicat că trupele s-au retras pentru a evita încercuirea: „Ne străduim să producem pierderi maxime inamicului protejându-ne în același timp forțele”. Consilierul prezidențial Olexii Arestovici a anunțat despre amenințarea reală a încercuirii complete a Severodonețkului. Potrivit acestuia, dacă va cădea, orașul va deveni „al doilea mare succes al inamicului după Mariupol”. El a mai spus că la vest de Popasna, trupele ruse „au avut succes” în ultimele zile, înaintând 10 km. Informațiile britanice atestă efortul Rusiei de a încercui orașele Severodonețk, Lysichansk și Rubijne. În prezent, direcțiile nord și sud ale acestei operațiuni sunt despărțite de aproximativ 25 km de teritoriu deținut de armata ucraineană. Capturarea de către Rusia a Severodonețkului va duce la faptul că întreaga regiune Lugansk va trece sub ocupație rusă. Deși reprezintă acum principalul efort al Federației Ruse, această operațiune este doar o parte a campaniei sale de acaparare a Donbasului.
Joe Biden a făcut această declarație la o întâlnire a liderilor țărilor din Dialogul de securitate cvadripartit (QUAD, include Statele Unite, Australia, India și Japonia). El a spus că dreptul internațional și drepturile omului „trebuie să fie întotdeauna protejate, indiferent de locul în care sunt încălcate”. „Aceasta este mai mult decât o problemă europeană. Aceasta este o problemă globală”, a spus el despre situația din Ucraina (citat de Al Jazeera).
Președintele american a subliniat că Statele Unite vor continua să lucreze cu partenerii pentru a da un „răspuns global” acțiunilor Rusiei în Ucraina. „Trăim o oră întunecată în istoria noastră comună”, a spus dl Biden.
Petrolul, dacă e rusesc, se vinde greu
62 de milioane de barili de petrol rusesc Urals, încărcați în vapoare-tancuri, nu sunt solicitați de nimeni, relatează Reuters, citând agenția Vortex. Acest volum de petrol rusesc, aflat în largul mării, este de trei ori mai mare decât înainte de începerea „operațiunii militare în Ucraina”. Din numărul total de tancuri, cota celor nerevendicate se ridică la recordul de 15%, spun analiștii de la Vortex.
Majoritatea ucrainenilor vor să adere la NATO
81% dintre ucraineni cred că aderarea la NATO sau garanțiile din partea marilor puteri pot asigura securitatea Ucrainei. Acest lucru este dovedit de rezultatele unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev.
42% dintre respondenți consideră că în actualele condiții este rezonabil să refuzi aderarea la NATO, primind în schimb garanții de securitate de la state precum SUA, Marea Britanie, Germania, Franța și altele.
39% dintre cetățeni insistă că doar aderarea la NATO poate asigura securitatea Ucrainei, așa că acest lucru nu poate fi refuzat.
În același timp, 4% dintre respondenți nu au fost de acord cu niciuna dintre aceste opțiuni, 15% au găsit greu să răspundă.
Din Ucraina, grâul se fură cu vapoare, trenuri și camioane
Ministrul de externe Dmitri Kuleba a vorbit la Davos despre deposedarea Ucrainei de cereale: „Hoţii ruşi le încarcă pe vapoare, trec prin Bosfor şi încearcă să le vândă în străinătate. Facem apel către toate statele să refuze astfel de oferte. Nu cumpăra bunuri furate – devii complice la crimele rusești. Hoția niciodată n-a adus noroc nimănui”.
Presa ucraineană a scris că Regatul Unit discută cu aliații trimiterea navelor de război în Marea Neagră pentru a proteja navele de marfă care transportă cereale ucrainene. Coaliția va încerca să rupă blocada rusă în câteva săptămâni prin asigurarea unui coridor de protecție de la Odesa prin Bosfor.
Peste un timp, aceleași surse au relatat cu referință la guvernul britanic că Regatul Unit nu intenționează să trimită nave de război pentru a ajuta la exportul de alimente din Ucraina: „Vom continua să lucrăm intens cu partenerii internaționali pentru a găsi modalități de a relua exporturile de cereale din Ucraina. Cu toate acestea, nu există încă planuri de a desfășura nave de război britanice în Marea Neagră”.
Ucraina trebuie să câștige războiul
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la Davos că Ucraina trebuie să câștige războiul, iar agresiunea trebuie să devină o înfrângere strategică pentru Putin.
Potrivit acesteia, Rusia a lansat o agresiune împotriva Ucrainei „conform îndrumarelor din secolului trecut – să tratezi milioane de oameni ca pe o populație amorfă care poate fi mutată sau controlată, sau folosită ca tampon între părțile în război, să crezi că poți înăbuși cu tancurile aspirațiile unei întregi națiuni”.
„Acum, întrebarea nu este doar despre supraviețuirea Ucrainei și nu numai despre securitatea europeană – aceasta pune sub semnul întrebării întreaga ordine mondială. Și, prin urmare, contracararea agresiunii ruse este o sarcină a întregii comunități internaționale”, a spus Ursula von der Leyen.
Aprobată pe câmpul de luptă, respinsă la masa comună
Șansele ca Ucrainei să i se acorde în viitorul apropiat statutul de candidat la aderare la UE sunt mici. Potrivit premierului olandez Mark Rutte, prea multor membri ai UE nu le place ideea acordării Ucrainei statutului de candidat. În plus, în opinia sa, un proces atât de rapid ar fi nedrept pentru țările din Balcanii de Vest, care au așteptat mult mai mult pentru un statut similar.