Dacă se pierde pâinea, se pierde lumea
Țările G7 au convenit să creeze o alianță pentru a preveni foametea globală. Alianța ar trebui să organizeze atât finanțarea, cât și cooperarea statelor privind aprovizionarea lumii cu alimente, scrie Spiegel.
SUA. Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a acuzat Rusia că folosește hrana ca armă, iar proviziile îi „țin ostatici” nu numai pe ucraineni, ci și multe țări din întreaga lume. Adresându-se Consiliului de Securitate al ONU, Blinken a cerut Rusiei să pună capăt blocajului porturilor ucrainene, care a pus în derută exportul de grâne.
„Autoritățile ruse par să creadă că folosirea alimentelor ca armă va înfrânge spiritul ucrainenilor, ceea ce nu s-a reușit prin invazie. Furnizarea alimentelor pentru milioane de ucraineni și chiar mai mulți oameni din întreaga lume, a devenit „ostatică” – a spus el, menționând că este imposibil de scos aproximativ 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina.
Totodată, Statele Unite iau în considerare posibilitatea ridicării pe șase luni a sancțiunilor împotriva îngrășămintelor cu potasiu din Belarus în schimbul tranzitului de cereale ucrainene, scrie WSJ.
Vaticanul. Prim-ministrul Denis Șmîhal, la o întâlnire cu secretarul pentru relații interstatale al Sfântului Scaun, arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, a cerut ajutor pentru organizarea unor coridoare sigure pentru exportul de cereale ucrainene.
Germania. Ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing, a declarat, la Forumul Internațional al Transporturilor, că departamentul său lucrează acum pentru a se asigura că Ucraina poate exporta produse în alte state. „Am înființat un pod feroviar pentru livrarea mărfurilor umanitare în Ucraina. Și acum lucrăm la crearea unui „pod pentru cereale”, a spus Wissing. El a amintit, că Forumul Internațional de Transport a fost fondat în 1953 pentru a reconstrui rețelele de transport după cel de-al Doilea Război Mondial.
Rusia. Fostul președinte Dmitri Medvedev a relatat că Rusia poate livra alimente necesare întregii lumi, „dacă nu i se pun piedici” și s-a plâns că Rusiei i s-au impus sancțiuni în timp ce se dorește dezamorsarea crizei de alimente.
Reprezentantul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a respins drept „absolut false” afirmațiile conform cărora Rusia este responsabilă pentru criza alimentară globală în creștere și a acuzat Ucraina că ar fi menținut nave străine în porturi și că exploatează Marea Neagră.
Aproximativ o treime din oferta mondială de cereale provine din Ucraina și Federația Rusă. Pe lângă cereale, Ucraina este un exportator principal de uleiuri de porumb, ovăz, floarea soarelui și rapiță, în timp ce Rusia și Belarus reprezintă peste 40% din exporturile globale de îngrășăminte minerale pentru agricultură. Războiul a determinat creșterea globală a prețurilor la cereale, ulei vegetal, resurse energetice și îngrășăminte.
Zelenski, în topul oamenilor influenți ai planetei
Conform revistei Time, Volodymyr Zelenski a devenit cea mai influentă persoană a anului. 3,3 milioane de oameni din întreaga lume au votat pentru președintele ucrainean. În total, Zelenski a fost votat de 5% dintre cititori. Pe locul doi s-a clasat Elon Musk cu 3,5% din voturi. Pe locul trei – Boris Johnson, care a obținut 3,4% din voturi. Rezultatele oficiale ale votului vor fi anunțate pe 23 mai.
Arme în valoare de 100 de milioane de dolari
Președintele Joe Biden a anunțat că SUA va furniza artilerie, radare și alte echipamente în Ucraina. „Aceste arme și echipamente vor merge direct în prima linie a libertății în Ucraina și vor reafirma sprijinul nostru puternic pentru poporul curajos al Ucrainei care își apără țara de agresiunea rusă”. Despre asistența militară suplimentară de 100 de milioane de dolari a vorbit și șeful Departamentului de Stat, Antony Blinken: „Conform dispoziției președintelui, autorizez a zecea livrare a armelor și echipamentelor suplimentare pentru apărarea Ucrainei din stocurile Departamentului de Apărare al SUA în valoare de până la 100 milioane de dolari. Astfel, de la începutul invaziei, volumul total al asistenței militare americane în Ucraina a ajuns la aproximativ 3,9 miliarde de dolari în arme și echipamente.
Cine nu câștigă, pierde
Mihailo Podoliak, consilier prezidențial, a spus în cadrul unui telemaraton că în negocierile cu Rusia nu s-a pus punct – ele sunt suspendate, dar orice război se încheie cu negocieri. El a menționat că negocierile lui Zelenski cu Putin vor avea loc atunci când președintele ucrainean le va considera necesare. Podoliak a mai subliniat că Rusia „trebuie să înțeleagă că nu va câștiga acest război”: „Trebuie să înțeleagă că în urma acestui război vor pierde totul, așa că trebuie să-l oprească”.
Comunitatea Politică Europeană: încă un pas sau pasul pe loc?
În cadrul întâlnirii cu Maia Sandu, președintele francez Emmanuel Macron a lansat ideea „Comunității Politice Europene”, un nou format de cooperare între statele europene, care ar urma să fie deschis, inclusiv pentru Ucraina și Marea Britanie.
Această inițiativă a provocat o reacție puternică la Kiev – au văzut-o ca pe o încercare de a găsi un înlocuitor pentru statutul de candidat la aderarea la UE.
În aceste condiții, președintele francez a precizat că este vorba doar despre „o suplementare, nu despre o alternativă” la procesul de aderare la UE.
Potrivit lui Macron, formatul propus urmărește să creeze un nou cadru pentru structurarea cooperării națiunilor europene democratice care împărtășesc valorile noastre, indiferent dacă doresc sau nu să adere la Uniunea Europeană. „Această comunitate nu este o alternativă la procesul de aderare, ci doar o completare, care, independent de aceasta, permite o construcție mai puternică a relațiilor politice, energetice și investiționale cu mai multe țări dispuse”, a precizat el.
În context, președintele francez a menționat că Ucraina „cu lupta și curajul ei, este cu inima un membru al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre”, dar a menționat că sunt necesare „decenii” pentru a adera la UE, sugerând că deocamdată Ucraina ar trebui să facă parte din „comunitatea politică europeană”, care poate include și Marea Britanie care a părăsit UE.
Rusia, cu arme diverse, sofisticate și multe
Armata ucraineană are nevoie de arme pentru contraofensivă, a declarat șeful Direcției de Informații a Ministerului Apărării, Kirill Budanov, într-un interviu pentru The New York Times.
Potrivit lui, armata Ucrainei are nevoie de sisteme de rachete cu rază medie și lungă de acțiune, artilerie de mare calibru și avioane de asalt. Noi luptăm pe teritoriul nostru. Dacă cineva crede să restricționeze utilizarea anumitor tipuri de arme, aș dori să reamintesc că Rusia folosește absolut toate tipurile de arme pe care le are, de la rachete de croazieră, lansate de submarine, până la bombardiere strategice. Aici este folosit întregul spectru de arme rusești, cu excepția armelor nucleare”, a spus Budanov.