Spre deosebire de ucraineni, unii par să mai stea în două luntri
Volodymyr Zelenscki a reacționat la recomandarea Comisiei Europene privind acordarea Ucrainei statutului de candidat: „Acesta este primul pas către aderarea la UE, care cu siguranță ne va apropia de victorie. Mulțumim președintelui Ursula von der Leyen și fiecărui membru al CE pentru decizia istorică. Aștept cu nerăbdare rezultate pozitive săptămâna viitoare”.
Ucraina deja a implementat aproximativ 70% din regulile, normele și standardele Uniunii Europene, a spus Ursula von der Leyen: „Dar mai este o muncă importantă de făcut în privința statului de drept, a oligarhilor, a luptei împotriva corupției și privind drepturile fundamentale. „ Ea a subliniat că procesul se bazează pe beneficii și, prin urmare, depinde complet de Ucraina.
„Ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană. Ne dorim ca ei să trăiască cu noi în visul european”, a spus șeful Comisiei Europene.
Conform sondajelor, 91% dintre ucraineni, inclusiv 82% în estul Ucrainei, unde au loc acum cele mai intense lupte, susțin aderarea la UE.
Și Țările de Jos privesc de sus la Ucraina
Potrivit EuObserver, un document neoficial olandez privind oferta făcută Kievului afirmă că „Țările de Jos își reafirmă angajamentul față de procesul de extindere”. Cu toate acestea, țara notează că „reafirmă necesitatea unor condiții echitabile și stricte” pentru avansarea Ucraina.
Ucraina nu ar fi devenit candidat la UE „în condiții normale”, a spus președintele francez Emmanuel Macron și a adăugat: „Facem asta pentru că e război”. El a afirmat însă că Ucraina face parte din familia europeană. „Drumul va fi lung, dar este un semn de speranță”, a avertizat liderul francez, adăugând că acesta este și „un mesaj adresat Rusiei”.
Boris Johnson, din nou la Kiev
Premierul britanic Boris Johnson a vizitat neanunțat Kievul – a doua oară de la începutul războiului. Într-un briefing comun cu Volodymyr Zelenski el a declarat că Ucraina va primi garanții de securitate atunci când nu vor exista trupe rusești pe teritoriul său.
În opinia sa, negocierile privind viitorul Ucrainei pot începe atunci când Kievul controlează întregul teritoriu al țării.
Pașaportul FR nu mai trece FăRă viză
Prim-ministrul ucrainean Denis Shmîhal s relatat că executivul a decis să introducă un regim de vize cu Rusia: „Pentru a contracara amenințările fără precedent la adresa securității naționale, suveranității și integrității teritoriale a statului nostru, guvernul, în conformitate cu ordinul președintelui Ucrainei, tocmai a decis să rezilieze acordul cu Federația Rusă privind regimul călătoriilor fără vize”.
Premierul a subliniat că de la 1 iulie cetățenii ruși nu vor putea intra în Ucraina fără vize.
„Vasili Beh”, cea de-a 14-cea navă
Vasili Beh, un remorcher al flotei Mării Negre a Federației Ruse, a fost scufundat transportând muniție, arme și personal inamic pe Insula Șerpilor.
De pe insulă poate fi controlat spațiul aerian și maritim nu numai din împrejurimile regiunii Odesa, ci și din arealul Republicii Moldova și României învecinate. Nava cu o capacitate de 1605 tone a fost construită la șantierul naval Astrahan și afiliat flotei din Marea Neagră a Federației Ruse în 2017.
De la agenți de influență la bande de pistolari
Serviciul de securitate al Ucrainei a demascat o grupare de bandiți la Kiev, care făcea parte dintr-o unitate a apărării teritoriale locale. Banda era formată din cinci persoane de diferite naționalități, acțiunile lor erau coordonate de serviciile speciale ale Federației Ruse.
Membrii bandei au aderat la formațiunea de apărare teritorială a capitalei, au primit arme pe documente falsificate. Lor li s-au confiscat 29 de puști de asalt Kalashnikov, 1,2 kg de explozibil, grenade, un lansator de grenade și o mitralieră.
Din tranșeele războiului informațional
Publicația germană Die Welt a scris că Scholz, Macron și Draghi „în spatele ușilor închise” i-au cerut lui Zelenski să reia negocierile cu Putin. Sursa a indicat daunele economice pe care țările lor le suferă din cauza războiului, care devin din ce în ce mai mari și mai greu de compensat.
Die Welt s-a referit și la încetinirea bruscă a creșterii economice și la inflația care a atins niveluri-record.
Știrea în cauză a fost dezmințită de secretarul de presă al președintelui Ucrainei Serhiy Nikiforov care a relatat că Macron, Scholz și Draghi nu au încercat să-l convingă pe Zelenscki să negocieze cu Moscova: „Dimpotrivă, ieri la întâlnire s-a spus că numai Ucraina poate determina în mod independent când și sub ce condiții să se așeze la masa negocierilor cu Rusia”.
Biden nu-l crede pe Putin
Într-un interviu pentru Associated Press, Joe Biden a spus că SUA s-ar fi confruntat cu consecințe mult mai grave decât combustibilul scump, dacă ar fi stat deoparte în raport cu invazia rusă în Ucraina. Președintele american a menționat că înainte de a impune sancțiuni Rusiei, a avertizat că toate astea vor costa: „Nu este gratuit, dar consecințele inacțiunii ar fi mai grave”. Potrivit acestuia, dacă Putin nu ar fi fost oprit în Ucraina, acesta ar fi mers mai departe, iar Cehia, Polonia, „și alte țări NATO” ar fi avut de suferit.
Putin, un maestru al gaslighting-ului
Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba este convins că victoria ucrainenilor nu va dеclanșa un război nuclear: „Putin nu este un sinucigaș. O victorie ucraineană nu va duce la un război nuclear. Astfel de temeri pot fi alimentate în mod deliberat chiar din Kremlin în scopuri strategice. (Wikipedia: „procesul de gaslighting sau gas-lighting este o formă de abuz psihologic în care victima este deziluzionată, îndoindu-se de propria memorie, percepție și sănătate mintală”).
Sunt sigur că rușii sunt răspânditorii îngrijorărilor că Putin este încolțit, prins de împrejurări, pentru a reduce sprijinul occidental pentru Ucraina”, a spus Kuleba.