Comunitatea Politică Europeană, deocamdată, doar o discuție Ambasadorii UE au discutat ieri pe marginea unui text privind noua Comunitate Politică Europeană. Potrivit jurnalistului Rikard Jozwiak, noua formație nu va înlocui organisme precum Consiliul Europei și OSCE, și nu va fi o „alternativă” la extinderea Uniunii Europene. „Pe moment, există mai multe întrebări decât răspunsuri, mai ales în ceea ce privește bugetul și valoarea adăugată”, scrie jurnalistul de la Radio Libertatea.
Volodymyr Zelenski s-a adresat politicienilor și poporului ceh: „Poporul ceh știe foarte bine ce înseamnă un compromis pe seama altcuiva și la ce duc cedările făcute tiraniilor, care s-ar mulțumi să ia doar o parte, chipurile, din teritoriul dorit pentru a se preface că opresc agresiunea. Cine vrea să pună mâna pe toate, nu se va opri niciodată să ia doar o parte.”
Președintele a subliniat că invazia rusă în Ucraina este doar primul pas al conducerii Federației Ruse pentru a deschide calea către alte țări. Prin urmare, Ucraina trebuie să primească totul pentru victorie – arme moderne, suficient de puternice, asistență financiară și sprijin privind valorile de bază, „care în cele din urmă va lua din mâinile Rusiei principala ei armă ideologică, și anume, afirmația că Europa nu este capabilă de unificare reală și că Europa nu are nevoie de Ucraina”.
Dacă e război, război să fie
Șeful partidului de guvernământ Lege și Justiție din Polonia, viceprim-ministrul Jarosław Kaczynski, a declarat într-un interviu pentru Gazeta Polska că Occidentul nu trebuie să se concentreze pe evitarea unei soluții militare a conflictului din Ucraina: „Obsesia Occidentului de a evita războiul ne face mai slabi în fața Rusiei, care nu ia în considerare niciun fel de valori – îi dăm în cap cu tehnică și pregătire, dar reducem din determinarea noastră de a câștiga”.
Copiii, furați pentru a fi programați
ONU va investiga relatările privind extragerea ilegală a copiilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei și adoptarea acestora în Rusia, a declarat comisia de anchetă a organizației într-un comunicat după prima vizită la Kiev. De asemenea, instituția va continua să colecteze dovezi privind violența sexuală, încălcările drepturilor copiilor, ale persoanelor în vârstă și ale altor grupuri vulnerabile. Toți cei implicați în săvârșirea infracțiunilor urmează să fie identificați, pe cât e posibil.
Țările Balcanilor de Vest nu concurează cu Ucraina
Prim-miniștrii Muntenegrului și Albaniei, Dritan Abazovici și Edi Rama, au vizitat Borodianka și Irpen. „Imediat după sosire în Ucraina, am vizitat Borodyanka, un oraș distrus la începutul invaziei ruse. Asistăm la distrugerea cauzată de război. Împreună cu Edi Rama, ne rugăm pentru pace, stând ferm de partea cetățenilor Ucrainei”, a scris Abazovici pe Twitter.
În urma întâlnirilor cu liderii țărilor din Balcanii de Vest, președintele Zelenski a spus că Albania, Muntenegru și Macedonia de Nord sprijină acordarea Ucrainei statutului de candidat la aderare la UE. „Pe această cale europeană, țările noastre nu sunt concurente, ci doar se completează și își îmbunătățesc capacitățile”.
Gazprom, solicitat să facă loc și altora
La Cairo, Uniunea Europeană, Israelul și Egiptul au semnat un acord trilateral privind exportul de gaze. Potrivit șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, agentul energetic israelian va fi trimis spre prelucrare în Egipt, de unde va fi livrat țărilor UE sub formă de gaz lichefiat.
Gazprom a anunțat că oprește funcționarea unei alte turbine Siemens la stația Portovaya și de azi va putea furniza prin conducta Nord Stream nu mai mult de 67 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, față de volumul planificat de 167 de milioane de metri cubi.
Reuniunile Ramstein, tot mai productive
Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a cerut o asistență militară sporită pentru Ucraina. Austin a remarcat progresele înregistrate de la ultima reuniune Ramstein: „Aliații furnizează lansatoare Harpoon și rachete pentru a întări apărarea coastei maritime a Ucrainei, Marea Britanie furnizează lansatoare M-270, organizează antrenamente pentru armata ucraineană. Unii dintre aliații și partenerii noștri furnizează obuziere și muniție de artilerie, iar forțele ucrainene folosesc acest lucru pentru a proteja Donbasul”.
În plus, în Ucraina continuă să sosească tancuri și elicoptere, a adăugat șeful Departamentului american al Apărării. El a îndemnat țările occidentale să mobilizeze mai mult ajutor pentru Ucraina, în momentul când Rusia se concentrează pe capturarea Donbasului și utilizarea sistemelor cu rază lungă.
Șeful Pentagonului a relevat că Statele Unite lucrează în prezent pentru a oferi Ucrainei capacități de luptă cu rază lungă de acțiune, vehicule blindate și de apărare a coastei maritime. Totodată, Secretarul General NATO Jens Stoltenberg a spus că țările occidentale ar trebui să convină la summitul de la Madrid asupra unui nou pachet de asistență militară pentru Ucraina.
În prim-plan – deblocarea exporturilor de grâu ucrainean
Nu este nevoie de deminarea coastei Mării Negre a Ucrainei pentru a începe transportul cerealelor, se poate stabili o rută sigură pentru nave în zonele în care nu există amenințarea minelor, a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu: „Zonele maritime minate sunt cunoscute. Pot fi trasate ieșiri sigure către trei porturi, iar acest lucru va permite navelor să se deplaseze fără nicio amenințare. Ambarcațiunile ucrainene vor ghida deplasările. După ce intră în zona de securitate, navele vor fi inspectate.”
În plus, Cavusoglu a cerut ca planul ONU privind exportul de cereale ucrainene să fie implementat: „Așteptăm un răspuns din partea Rusiei în această problemă. Turcia sprijină acest plan. Dacă părțile susțin inițiativa, atunci putem organiza o întâlnire în Istanbul pentru a discuta detaliile.”
Anterior, Rusia a condiționat deblocarea căilor maritime pentru exportul de cereale din porturile ucrainene prin deminarea apelor din preajma porturilor. Ucraina și-a exprimat temerea că Rusia va folosi deminarea pentru atacuri asupra orașelor asediate.
D. Medvedev, un om mic, cu mari complexe
Șeful administrației președinției ucrainene Mihailo Podoliak a răspuns declarației lui Dmitri Medvedev, făcută în contextul unui posibil land lease de gaze din Statele Unite: „Dacă imperialismul rus ar avea o față, aceasta ar fi fața lui Medvedev. Un om mic, cu mari complexe, care poate atrage atenția și se afirma doar prin a arunca cu otravă în Ucraina sau prin a amenința lumea. Ucraina a fost, este și va fi. Unde va fi D. Medvedev peste doi ani este o enigmă.”
Anterior, Dmitri Medvedev, șef-adjunct al Consiliului Suprem de Securitate al Rusiei, a spus că Ucraina în doi ani ar putea să nu mai „existe pe harta lumii” și că „războiul nuclear este pe aproape”.