Dacă Moldova și-ar încolona toți generalii, ar ieși un batalion de…
Presa ucraineană scrie că Maia Sandu a declarat despre necesitatea dotării armatei moldovenești. Ea a afirmat că țara trebuie să-și reechipeze armata în eventualitatea agresiunii ruse. Sandu a menționat că guvernul este obligat să asigure protecția cetățenilor țării, iar armata moldovenească nu ar fi în stare să facă față, „dacă se va întâmpla aceeași tragedie ca în Ucraina.
Moldova, printre statele cu cei mai mulți refugiați ucraineni
Polonia a devenit lider în Uniunea Europeană privind primirea refugiaților ucraineni cu 1.221.596 de ucraineni care erau înregistrați pe11 iulie oficial în țară.
Aproximativ 900 mii și-au găsit refugiu în Germania, 391 mii – în Cehia, aproximativ 150 mii fiecare – în Turcia și Italia. Puțin peste 80.000 de refugiați rămân în Moldova, România și Slovacia.
Kremlinul va continua războiul
Rusia intenționează să continue războiul împotriva Ucrainei până la „atingerea obiectivelor sale”. Despre aceasta a declarat reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, care nu a precizat ce obiective are în vedere – regimul de la Moscova le-a schimbat deja radical de mai multe ori pe parcursul întregului război din Ucraina.
Vladimir Putin a semnat legea cu privire la așa-numitele măsuri speciale în economie. Drept urmare, guvernul rus are dreptul de a suplimenta orele de muncă, precum și de a forța companiile să îndeplinească comanda de stat pentru nevoile armatei ruse. Regimul de la Kremlin și-a asumat și dreptul de a reactiva capacitățile de producție și echipamentele de mobilizare conservate, precum și de a debloca activele materiale ale rezervei de stat.
După invazia Rusiei în Ucraina, nu numai ucrainenii au început să vorbească despre necesitatea destrămării Federației Ruse în mai multe state. De exemplu, primul președinte al Poloniei post-socialiste, deținătorul Premiului Nobel pentru Pace Lech Walesa a opinat despre necesitatea reducerii populației Rusiei la 50 de milioane de oameni.
În viziunea sa, „dezmembrarea Rusiei de astăzi” va asigura securitatea globală. „Sunt 60 de popoare care au fost anexate, precum ucrainenii de astăzi. Ar trebui să trezim revolta acestor popoare anexate Rusiei. Fie să schimbăm sistemul politic al Rusiei, fie să o plasăm în parametrii unei populații de mai puțin de 50 de milioane de oameni”, a spus Walesa pentru ediția franceză de duminică a revistei Le Figaro.
Fostul politician a cerut Occidentului să elibereze nu numai Ucraina, ci și Rusia de Rusia. Politicianul consideră că este necesar „să fie forțată o schimbare a sistemului politic din Rusia, precum și să organizăm o revoltă a popoarelor”.
Potrivit fostului președinte, dacă nu se poate organiza schimbarea de regim, Rusia ar trebui „dezmembrată pentru a asigura securitatea în întreaga lume”. De asemenea, el este convins că Occidentul este interesat să-și extindă puterea și influența, dar își atinge obiectivele „democratic și, prin urmare, legal, spre deosebire de Rusia”.
HIMARS trimite la topire AK-47 și T-72 ∞…
Forțele Armate ale Ucrainei au distrus cu sistemele HIMARS, deja peste 30 de unități logistice militare ale rușilor, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Alexandr Motuzianik. Potențialul ofensiv al trupelor rusești a fost redus semnificativ.
Motuzianik a mai menționat că Ucraina se așteaptă că lend-leas-ul va avea „un efect foarte pozitiv, deoarece se vor putea alege tipurile de arme și echipamente militare de care e nevoie la moment”.
Zboară, dar nu toate – numai jumătate
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a spus într-un interviu că apărarea aeriană ucraineană doboară până la 50% din rachetele trase. În același timp, el a subliniat că nimeni în lume nu poate oferi garanții de 100% de protecție împotriva rachetelor de croazieră și balistice – în Israel, de exemplu, protecția este garantată în proporție de 80%.
Ministrul a menționat că partenerii occidentali se pregătesc să transfere două sisteme de apărare aeriană NASAMS, dar acest lucru nu este suficient.
De glonțul în picior suferă plămânii
Sancțiunile împotriva Rusiei nu ajută Ucraina și distrug economia UE, crede premierul maghiar Victor Orban: „Inițial am crezut că ne-am împușcat în picior, dar acum este clar că economia europeană s-a împușcat în plămâni și se sufocă”.
Potrivit premierului ungar, Ucraina are nevoie de ajutor, dar UE trebuie să-și reconsidere strategia, din moment ce sancțiunile nu au slăbit Rusia și nu au apropiat sfârșitul războiului.
Mii de cazuri și primele condamnări
Crimele de război din războiul Rusiei împotriva Ucrainei au constituit subiectul principal al unei conferințe care a avut loc joi, 14 iulie, la Haga, cu participarea reprezentanților a peste 40 de țări – miniștri de externe și justiție, procurori generali și alți oficiali.
Conform datelor disponibile, peste 20.000 de crime de război comise în Ucraina, au fost deja documentate și investigate, iar această cifră este doar în creștere. Acțiunile de anchetare, în conformitate cu principiul jurisdicției universale, le realizează specialiști, inclusiv din 14 țări UE.
Procurorul general al Ucrainei Irina Venediktova a anunțat șase sentințe legate de războiul din Ucraina, pronunțate deja de instanțele de fond. Procedurile în curs au loc împotriva altor 127 de persoane. Se așteaptă că dosarele mai complexe care sugerează crime împotriva umanității sau chiar genocid să fie trimise ulterior către Curtea Penală Internațională de la Haga.
Conferința s-a concentrat pe agregarea muncii colective, astfel încât autorii crimei, inclusiv făptuitorii direcți și instigatorii acestora, să nu scape justiției.