Volodymyr Zelenski: Ucraina e distrusă pe banii occidentalilor, plătiți Rusiei pentru hidrocarburi Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat că Ucraina va fi gata de negocieri de pace doar atunci când ocupanții vor fi gata să pună capăt războiului: „Nu caut un echilibru pentru a ajunge la un acord. Știm exact ce facem”. În altă ordine de idei, într-un interviu acordat canalului german ZDF, Zelenski a spus că timpul lucrează pentru Rusia, deoarece diriguitorilor ruși nu le pasă cât durează războiul. Din vânzarea resurselor energetice statul rus face suficienți bani pentru a-i toca în război. „Cancelarul german ar trebui să ia o poziție, și să nu caute ceea ce va fi mai puțin dureros pentru Germania – relațiile cu Rusia sau cu Ucraina”. Această abordare este greșită, crede Zelenski. În opinia sa, atitudinea față de Rusia ar trebui să fie mai dură, chiar dacă acest lucru va afecta economia Germaniei. Potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), în cele 100 de zile de război împotriva Ucrainei, Rusia a primit 93 de miliarde de euro din exporturile de energie. Volumul aprovizionării cu energie a Rusiei a scăzut, dar prețurile de export au fost în medie cu 60% mai mari decât anul trecut. Uniunea Europeană rămâne cel mai mare cumpărător de gaze și petrol rusești – 61% din volumele exportate. Germania cu 12,1 miliarde și Italia 7,8 miliarde de euro sunt în fruntea importatorilor de resurse energetice ale Federației Ruse.
În plus, toate cele trei poduri care duceau spre oraș au fost distruse. Trupele ruse distrug cu tiruri de artilerie clădirile de locuit și întreprinderea Azot din Severodonețk. Acest lucru a fost anunțat pe 14 iunie de șeful administrației regionale Lugansk, Serghei Gaidai. Potrivit acestuia, asaltul orașului continuă, inamicul distruge până la temelie blocurile rezidențiale cu mai multe etaje și instalațiile industriale.
Ucraina luptă pentru a primi ajutorul occidental
Consilierul șefului Biroului președintelui Mihailo Podoliak a spus că Ucraina are nevoie de mii de unități de echipament militar pentru a câștiga războiul cu Rusia: obuziere de 155 mm, sisteme de lansare a rachetelor (MLRS), tancuri, vehicule blindate și drone. La rândul său, Pentagonul a răspuns că este gata să ofere Kievului tot ce este necesar pentru a proteja teritoriile suverane ucrainene.
Potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice, 300 de instalații de MLRS, pe care Podoliak le-a cerut Statelor Unite, reprezintă o jumătate din toate stocurile americane, scrie The Guardian.
Iar cele 1000 de obuziere corespund aproximativ întregului arsenal al Statelor Unite, care are 518 obuziere remorcate M777, iar infanteria marină are alte 481 de unități. Singura cerere care ar putea fi evaluată ca realistă vizează 500 de tancuri. Statele Unite au 2.645 de tancuri Abrams în serviciu și încă aproximativ 3.450 în depozit.
Statele Unite sunt gata să ofere lunar Ucrainei 1,5 miliarde de dolari, a declarat prim-adjunctul secretarului de stat și ex-ambasador la Chișinău Derek Hogan, în cadrul unei conferințe la Centrul Woodrow Wilson. El a subliniat că eforturile SUA sunt concentrate pe acordarea de asistență Ucrainei pe termen mediu și lung. El a menționat că, în ultimele trei luni, Statele Unite au alocat deja aproximativ 53,6 miliarde de dolari în asistență Ucrainei, inclusiv militară, iar aceasta este cea mai mare asistență pe care Statele Unite au oferit-o Europei după Planul Marshall.
Ucraina a primit din Occident doar 10% din armele pe care le-a cerut, a declarat ministrul adjunct ucrainean al apărării Anna Maliar. Potrivit acesteia, Forțele Armate ale Ucrainei nu au suficiente arme pentru a înfrunta cu succes trupele ruse: „Oricât de mare ar fi efortul Ucrainei, nu vom putea câștiga războiul fără ajutorul Occidentului”.
Riscul unei confruntări globale solicită măsuri de dezamorsare
Riscul unei confruntări nucleare a atins apogeul în ultimele decenii. Experții de la Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI) au publicat un raport în care au constatat că riscul utilizării armelor nucleare în lume a atins cel mai înalt nivel după Războiului Rece. Invazia rusă în Ucraina și sprijinul acordat Kievului de către Occident au înăsprit tensiunile între cele nouă state care dețin arme nucleare.
Analiștii prevăd că, dacă țările nucleare nu iau măsuri urgente, arsenalul nuclear global va crește în următorii ani, pentru prima dată după zeci de ani.
Ușor de zis, două scenarii…
Autoritățile ucrainene au în vedere două scenarii pentru încheierea războiului. Potrivit primului, sau programului minim, trupele ruse se retrag pe pozițiile pe care le-au ocupat pe 23 februarie, iar Kievul și Moscova încep negocierile. A doua opțiune, sau sarcina maximă: restabilirea integrității teritoriale în cadrul granițelor recunoscute internațional ale Ucrainei, înfrângerea Rusiei și transformarea acesteia.
Copii fără copilărie, supuși propagandei și violenței
Ucraina a reușit să readucă în țară deja zeci de copii din cei care au fost scoși cu forța de ocupanții ruși, a declarat Irina Verșciuk, viceprim-ministră ucraineană: „Îi căutăm pe acești copii, încercăm să întocmim liste. Fiecare repatriere este din partea noastră o operațiune cu adevărat specială”. Decizionara a mai făcut apel către instituțiile internaționale să ajute Ucraina și să nu tărăgăneze acest lucru, pentru că acum Rusia folosește copii în propaganda anti-ucraineană.
Human Rights Watch raportează că activiștii pentru drepturile omului sunt informați despre mii de cazuri de utilizare a unor mine-capcane și a așa-numitelor mine-„surprize” de către armata rusă.
Astfel, minele rusești au fost găsite între coperți de documente, încărcătoare de mitralieră, jucării pentru copii și cutii de bomboane. Totuși, cel mai cinic caz a fost instalarea de către ruși a unei mine între o mamă ucisă și copilul ei în viață, pe care l-au legat de cadavrul femeii.
Ucraina, parte a familiei europene
Comisia Europeană va recomanda acordarea statutului de țară candidată la UE Ucrainei, scrie Politico, citând surse. „Ucraina este singura țară din Europa în care au murit oameni, unde au fost împușcați pentru că au ieșit în stradă cu steaguri UE. Acum nu le putem spune: scuze, băieți, ați greșit cu alegerea steagului de fluturat”, a spus unul dintre oficialii seniori.
Cu toate acestea, recunoașterea Ucrainei ca țară candidată va necesita aprobarea unanimă a 27 de țări în Consiliul European, iar acum cel puțin trei dintre ele încă se opun, notează ziarul, fără a numi țările (se vehiculează Danemarka, Țările de Jos, dar și Germania).