Luptele continuă la Severodonețk
Țările NATO au furnizat Ucrainei 150 de obuziere de 155 mm, a declarat pentru DW Yuri Sak, consilier al ministrului ucrainean al apărării. Potrivit acestuia, pentru contraofensivă, Ucraina are nevoie de 100 de sisteme de tir cu rachete. Tocmai absența unor astfel de arme creează situația de la Severodonețk, unde forțele armate ale Ucrainei ar putea fi mai „dinamice”. Totodată, Sak a dat asigurări că Ucraina controlează teritoriul combinatului Azot din Severodonețk.
La Severodonețk, inamicul are un succes parțial, a împins unitățile ucrainene din centrul orașului, iar luptele continuă. Forțele ruse au aruncat în aer podurile din oraș, probabil în încercarea de a întrerupe aprovizionarea de la Bahmut la Lisiceansk și Severodonețk În același timp, Forțele Armate ale Ucrainei au respins atacul de la Kamyshevakhi și Viktorovka. Inamicul înaintează și pe Zolote.
Toate podurile care duc la Severodonețk au fost distruse, evacuarea oamenilor și livrarea mărfurilor umanitare este imposibilă. Locuitorii din Severodonsk rămași în oraș supraviețuiesc în condiții extrem de dificile, a declarat șeful administrației din Lugansk, Serhiy Gaidai.
În sudul Ucrainei, rușii s-au concentrat pe apărare, spun analiștii.
În Rusia lui Putin poștașul nu mai aduce felicitări
De Ziua Rusiei, sărbătorită pe 12 iunie, președintele Vladimir Putin a fost felicitat de numai 10 șefi de state, dintre care jumătate sunt foste republici ale Uniunii Sovietice. Despre aceasta a scris în Telegram revista rusă „Холод”. Țările în cauză sunt: Coreea de Nord; Belarus; Turkmenistan; Armenia; Azerbaidjan; Kârgâzstan; Emiratele Arabe Unite; Kuweit; Arabia Saudită; Nicaragua. Din partea sa, „Холод” a comentat în felul următor: „Chiar și Eritreia n-a trimis felicitare”.
În 30 de țări ale lumii, diaspora rusă a organizat pe 12 iunie acțiuni împotriva invaziei din Ucraina. Protestatarii au scandat împotriva ideologiei fasciste a „lumii ruse” și au îndemnat lumea „să facă totul pentru a opri această nebunie cât mai curând posibil”.
De asemenea, în multe orașe din Rusia au avut loc acțiuni, după cum spune mass-media, „în surdină”. De deasupra caselor din Barnaul, baloane albe și albastre au ridicat în cer un afiș cu inscripția „Pace Ucrainei!!! Libertate Rusiei!!!”, iar de deasupra orașului Ufa, aceleași apeluri au fost scrise pe avioane de hârtie.
Cât teritoriu, libertate și democrație ar costa pacea?
Secretarul General NATO Jens Stoltenberg a spus că pacea în Ucraina depinde de ceea ce Kievul și Occidentul sunt dispuși să facă: „Pacea în Ucraina este posibilă. Întrebarea este care va fi prețul ei. Cât teritoriu, libertate și democrație suntem dispuși să plătim pentru această pace. NATO intenționează să ajute Ucraina, să-i ofere cea mai puternică poziție la masa de negocieri cu Rusia, care ar trebui să pună capăt ostilităților”.
Bombe cu dispersie folosite de ruși în Ucraina
Amnesty International a emis o relatare în care atestă că forțele ruse au lansat peste Harkiv muniții cu dispersie interzise, care au ucis sute de civili. Activiștii pentru drepturile omului au intervievat aproximativ 160 de locuitori din Harkiv, inclusiv victime ale bombardamentelor, martori, rude ale victimelor, precum și medici. Au fost documentate cel puțin 28 de cazuri de bombardamente.
„Lupta pentru pâine” nu mai e o metaforă gazetărească
O navă ucraineană cu 18.000 de tone de porumb a ajuns în portul spaniol La Coruña. Acesta este primul lot de produse cerealiere ucrainene care a ajuns în nord-vestul Spaniei printr-o „nouă rută maritimă” trasată prin Marea Baltică pentru a evita porturile ucrainene blocate de flota rusă, scrie CNN.
Lângă Nova Kahovka și Berislav din regiunea Herson, ocupanții forțează populația să cedeze cumpărătorilor din Crimeea 70% din recoltă. Prețurile de achiziție în unele locuri reprezintă aproximativ 10% din prețurile de vânzare cu amănuntul.
În același timp, s-a impus interdicție a exportului agricol în teritoriile controlate de Ucraina. Există cazuri când antreprenorii, potrivit Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, împart gratuit căpșuni și cireșe populației.
Ucraina se așteaptă la o recoltă de aproximativ 50 de milioane de tone de cereale în acest an, a declarat ministrul adjunct al politicii agrare, Taras Vîsoțki. În plus, se preconizează o recoltă de 15 milioane de tone de semințe oleaginoase. „Poate, vreo 48-50 de milioane de tone de cereale, în total. Desigur, aceasta este mai puțin decât în anii precedenți, când depozitam 60-75-85 de milioane de tone, dar dacă ne amintim de acum zece ani, când aveam 40-45 de milioane, atunci acest lucru nu este critic”, a adăugat Vîsoțki.
Ca și Riazanskaia la Chișinău, tot așa și Borodinskaia la Odesa
Primarul Odesei, Ghenadi Truhanov, a spus că toponimele asociate cu Rusia vor fi eliminate din oraș: „Nu vrem să avem nimic de-a face cu statul, care astăzi încearcă să șteargă orașul nostru, țara noastră de pe fața pământului.
În special, denumirile unor străzi din Odesa nu au nimic de-a face cu istoria Odessei! Cred că străzi precum Novomoskovsk, Borodinskaia, Kurskaia, Voronezhskaia , Chapaeva și alții ar trebui redenumite”. Primarul a precizat că decizia de redenumire ar urma să fie luată de deputații consiliului orășenesc la recomandările comisiei de istorie și toponimie.
Legionarii nu sunt mercenari
Legiunea Internațională de Apărare a Ucrainei include reprezentanți ai 55 de țări, a declarat președintele Legiunii, Damien Magru: „Avem reprezentanți ai țărilor de pe toate continentele, chiar și din Brazilia, Coreea de Sud, Australia”.
În același timp, cea mai mare parte a legiunii este formată din cetățeni ai Statelor Unite și Marii Britanii, urmați de cetățeni ai Poloniei și Canadei, ai țărilor baltice și ai țărilor nordice, inclusiv Finlanda. Magru a subliniat că Legiunea Internațională face parte din Forțele Armate ale Ucrainei, prin urmare este finanțată de armata ucraineană. Toți legionarii primesc același salariu ca și ucrainenii și, prin urmare, nu pot fi considerați mercenari.
Toată Ucraina a devenit un „Azov”
Regimentul Azov din componența Gărzii Naționale a Ucrainei a anunțat pe 13 iunie că Mariupolul va fi eliberat de ocupanții ruși, la fel ca acum opt ani. „În fiecare an, orașul a sărbătorit această zi. Președintele rus Vladimir „Putin crede că „Azov” a rămas sub dărâmăturile de la Azovstal, au remarcat Gărzile Naționale. „Dar acum toată țara a devenit un „Azov”, Și vom lupta până când fiecare oraș și sat ucrainean va fi eliberat de invadatori”.