Cerealele ucrainene ies în larg Ucraina a început să exporte cereale: primele nave străine au intrat în porturile Dunării. Forțele Navale ale Ucrainei s-au alăturat acțiunilor de organizare a transportului produselor agricole prin canalul Bâstroe
Ministrul de externe Dmitro Kuleba a menționat că vede un singur potențial motiv pentru care Rusia și-ar putea schimba poziția față de blocada cerealelor: „Ar vrea să apară salvatori pentru țările din Africa și Asia. Dar adevărul este că Rusia nu este interesată de reluarea exporturilor din Ucraina, pentru că ei știu că dacă exportăm, vom primi venituri de pe piețele internaționale, iar asta ne va face mai puternici”.
Cresc prețurile… Viața descrește
În Ucraina inflația de consum luna trecută s-a ridicat la 21,5% în expresie anuală. Aceasta se întâmplă din cauza șocurilor de ofertă în condiții de război. Au fost perturbate, în special, lanțurile de aprovizionare. Se resimte o reducere a aprovizionării în raport cu anumite bunuri, o creștere a costurilor de afaceri, distrugerea fizică a instalațiilor și infrastructurii în urma acțiunilor teroriste rusești și ocuparea anumitor teritorii. Prețurile la produsele nealimentare au crescut cu 9,2%, costul serviciilor – cu 14,3%. S-au scumpit rapid și produsele alimentare crude – până la 36,1%.
Porcii, o „țintă” de merit pentru „Kalibr”
O rachetă „Kalibr” lansată din Marea Neagră, conform speakerului administrației militare regionale Odesa, Serghei Bratciuk, a distrus o fermă de porci din regiune. În incendiu, conform unor date neconfirmate, au pierit 400 de porci.
Armata rusă nu încetează să lanseze rachete în regiunea Odesa încercând să identifice locațiile unităților de apărare aeriană ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit oficialului, comandamentul Forțelor de Apărare știe despre căutările rușilor și asigură camuflarea eficientă a obiectivelor.
Ucraina știe leacul și vaccinul
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski s-a adresat participanților la Conferința liderilor asiatici care are loc la Seul: „Când Ucraina apelează la parteneri pentru arme pentru a se apăra și cere întărirea sancțiunilor împotriva unui stat terorist, aceasta se referă nu numai la apărarea noastră. Este ca și în cazul vaccinurilor: dacă nu ajuți alte popoare, trebuie să fii gata să te confrunți cu noi tulpini de virus care-ți fac ineficiente propriile apărări. Și sunt sincer recunoscător Republicii Coreea, care recunoaște că trebuie să acționăm împreună.”
O mână spală pe alta. Și nu numai
Mihailo Podoliak, consilier al președinției ucrainene a făcut lumină privitor la dorința Rusiei de a atrage Belarusul în războiul împotriva Ucrainei: „Trebuie să înțelegeți că în spatele încercărilor de a atrage Belarusul în război nu se află doar dorința Moscovei de a acoperi deficitul său de forță militară. Rusia are nevoie ca armata belarusă să fie mistuită și să nu mai poată sprijini regimul Lukașenko, urmând ocuparea Belarusului de către z-zombiștii ruși”.
Detaliile nu se cunosc, dar anume ele pot constitui tot „farmecul”
Kievul a primit garanții din partea Franței că Comunitatea politică europeană, propusă de președintele Emmanuel Macron, nu este o alternativă la posibila includere a Ucrainei în UE, a spus ministrul ucrainean de externe Kuleba într-un interviu pentru ziarul spaniol País. „Nu am primit detalii despre această propunere. Franța lucrează la un concept detaliat al acestei comunități, dar la moment avem aceeași idee despre ea la Kiev, la fel ca și la Madrid, Roma sau alte capitale”, a adăugat ministrul de externe.
Putin și Biden, concomitent, dar și în paralel
Președintele rus Vladimir Putin întreprinde o vizită la Teheran. În legătură cu presupunerile vehiculate, ministrul iranian de externe Hossein-Amir Abdollahian a declarat că țara sa nu va furniza arme Rusiei pentru a nu provoca o escaladare suplimentară în Ucraina: „Avem acorduri de apărare cu Rusia, dar nu vom ajuta niciuna dintre părțile implicate în acest conflict.”
După aceasta în spațiul public a apărut declarația purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, care a spus că, în timpul vizitei sale la Teheran, Putin nu va discuta despre cumpărarea de drone cu liderul iranian.
Ieri, președintele american Joe Biden a început o vizită de patru zile în Israel și Arabia Saudită. În cadrul întâlnirii cu liderii acestor țări, el se va concentra pe încetinirea programului nuclear al Iranului, pe aprovizionarea cu petrol și pe îmbunătățirea relațiilor interstatale cu Arabia Saudită.
Lumea vrea un tribunal internațional pentru crimele de război
Astăzi, la Haga, Kievul va iniția crearea unui tribunal special care să tragă la răspundere conducerea Federației Ruse pentru crimele împotriva poporului ucrainean. Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Japonia și o serie de alte țări au susținut declarația Ucrainei de a iniția proceduri împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție, anunțându-și și intenția de a interveni în examinarea cauzei.
„Reiterăm sprijinul nostru pentru cererea Ucrainei de a introduce o acțiune împotriva Federației Ruse în fața Curții Internaționale de Justiție în temeiul Convenției din 1948 privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid. Cererea urmărește să stabilească că Rusia nu are niciun temei legitim pentru acțiuni militare În Ucraina. Reiterăm importanța acestor proceduri și solicităm Federației Ruse să-și suspende imediat operațiunile militare în Ucraina, așa cum a stabilit instanța în decizia sa privind măsurile provizorii din 16 martie 2022”, se arată în document.
Șmecheria referendumului de legalizare a raptului
Șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai, a descifrat șmecheria cu referendumurile în teritoriile ocupate: „Ei ating granița administrativă a regiunii Lugansk sau a regiunii Donețk, organizează imediat un pseudo-referendum, iau o decizie cu privire la intrarea acestor teritorii în Federația Rusă. Și atunci, când Ucraina va lansa o contraofensivă și va elibera teritorii, Putin va anunța, pur și simplu, că Ucraina a intrat în război împotriva Rusiei, așa că se anunță mobilizarea generală de „carne de tun” pentru alimentarea războiului”, a spus Gaidai, subliniind că, spre deosebire de situația din 2014, armata ucraineană poate returna teritoriile ocupate cu forța.