Așa se învață sloganul „Nu mințiți poporul – cu televizorul!”
În martie și aprilie, cât durează intervenția armată în Ucraina, numărul rușilor care consideră că televiziunea este cea mai sigură sursă de informații a scăzut, în timp ce încrederea în canalele Telegram și rețelele sociale a crescut, scrie presa rusă.
Scăderea interesului telespectatorilor merge în paralel cu scăderea veniturilor canalelor TV ca urmare a interzicerii campaniilor de publicitate din partea structurilor americane ca urmare a noilor sancțiuni. Dacă pe 17 martie, 33% dintre respondenți au numit televiziunea drept cea mai de încredere sursă de informare, atunci pe 27 aprilie indicatorul a coborât până la 23 la sută. Încrederea în media online și site-urile oficiale din rețea a scăzut de la 26% pe 17 martie până la 23 la sută pe 27 aprilie.
Raptul de teritorii, ca o tâlhărie de drum mare…
Viceprim-ministrul Crimeei ocupate Gheorghii Muradov consideră că teritoriile sudice ale Ucrainei, acaparate de armata rusă, ar putea deveni parte a Rusiei. Potrivit acestuia, tocmai aceasta și-o doresc înșiși locuitorii, iar teritoriile de sud-est „dăruite” altădată Ucrainei au fost întotdeauna rusești. „Nu mă îndoiesc că teritoriile eliberate din sudul fostei Ucraine vor deveni încă o regiune a Rusiei. Aceasta, după cum vedem din comunicarea noastră cu locuitorii regiunii, este chiar voința oamenilor, dintre care majoritatea au trăit timp de opt ani în condiții de represiune și bătaie de joc din partea naziștilor ucraineni. Rusia nu va mai permite încălcarea drepturilor fundamentale ale compatrioților noștri, să tragă nepedepsiți în lumea rusă la ordinul Occidentului”, a declarat oficialul din Crimeea ocupată.
El a remarcat că deja se formează structuri de administrație civil/militare în teritoriile de sud ale Ucrainei, se difuzează posturi TV rusești, au apărut manuale rusești în școli, iar rubla rusă a intrat în circulație.
Hersonul, pământ ucrainesc, spune Kievul
În operațiunea de eliberare a Hersonului apare întrebarea cu privire la prețul acestei ofensive, a declarat consilierul ministrului ucrainean al afacerilor interne Viktor Andrusiv: „Cu cât mai bine o pregătim, cu atât va fi mai mic numărul victimelor. E de lucru și nu numai în direcţia Hersonului. Cred că, în viitorul apropiat, ruşii vor fi şocaţi de locaţia loviturii pe care o vor da forţele noastre armate. Situaţia se va schimba odată cu primirea armelor occidentale”.
Potrivit lui Andrusiv, rușii au renunțat cu siguranță la ideea capturării Ucrainei. De asemenea, el este convins că în viitorul apropiat invadatorii vor abandona și ideea coridorului terestru spre transnistria și, până la sfârșitul lunii mai, se vor concentra în spațiile deja cucerite, prezentând aceasta drept o victorie.
Bruxellesul nu crede Moscovei, la fel cum Moscova desconsideră Bruxellesul
UE nu poate fi mediator între Rusia și Ucraina, a spus șeful diplomației europene Josep Borrell într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Rușii nu vor accepta acest lucru, la fel cum noi nu vom accepta Rusia ca mediator”, a explicat el. Potrivit lui Borrell, „nici China nu se potrivește, deoarece înclină spre Rusia”, dar „Turcia face o treabă foarte bună, are relații bune cu ambele părți”, a relevat oficialul.
În secolul tehnologiilor, legendele despre fapte mari cu mijloace puține nu rezistă
Camera Reprezentanților a Congresului SUA a aprobat alocarea unui pachet suplimentar de asistență Ucrainei în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari. Subiectul trebuie să ia și aprobarea Senatului pentru a fi transpus în fapt. Pe lângă suma aprobată la solicitarea președintelui Biden, Congresul ar putea aloca Ucrainei încă 3,4 miliarde de dolari pentru asistență militară și 3,4 miliarde de dolari pentru asistență umanitară.
De la începutul președinției lui Joe Biden, pentru sprijinul militar al Kievului au fost alocate 4,5 miliarde de dolari. Țările aliate Ucrainei intenționează să organizeze o nouă întâlnire a șefilor ministerelor apărării înainte de sfârșitul lunii mai. Urmează să se discute despre asistența militară pentru armata ucraineană, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Petardele au produs vâlvă, dar nu mai mult
Provocările pe care Rusia le-a lansat în zona transnistreană a Republicii Moldova nu au dat rezultatele scontate, așa că riscul deschiderii unui nou front nu există.
Despre aceasta a anunțat de purtătorul de cuvânt al administrației militare de la Odesa, Serhii Bratciuk, în cadrul unui briefing din 11 mai, transmite Media Center Ukraine. „Pot să numesc cel puțin patru provocări care aveau drept scop să „pună pe roate” așa-numita „republică moldovenească transnistreană”, dar acestea n-au funcționat. Populația locală nu se vrea carne de tun. Și chiar în prima zi după tirurile asupra așa-numitului „MGB”, prima provocare pe teritoriul Transnistriei, mulți localnici au început să urce în mașini și să ia direcția Moldovei, dar și spre Ucraina – spre Odesa”, a spus Bratciuk.
Potrivit oficialului, paza frontierei dintre Ucraina și Moldova în regiunea Odesa, pe porțiunea transnistreană, a fost întărită.
Succesorul lui Știrliț e specialist și pe linia lui Goebbels
Ucrainenii îl iau la mișto pe directorul Serviciului de Informații Externe Serghei Narîșkin care a spus că Departamentul de Stat al SUA a stabilit sarcina de a lansa „o campanie de discreditare a operațiunii speciale din Ucraina în societatea rusă”. Se presupune că Washingtonul a pregătit un set de sloganuri menite să semene panică și să incite la proteste la scară largă în Federația Rusă.
Oficialul afirmă că astfel de acțiuni ale Departamentului de Stat al SUA, „au multe tangențe cu tradițiile Ministerului Propagandei al celui de-al Treilea Reich și ale șefului său, Goebbels, care considera intelectualismul cel mai mare dușman al oricărei propagande și a lansat sintagma „Dă-mi mass-media și voi face o turmă de porci din orice națiune”, l-a citat Narîșkin pe Goebbels.