Cine vrea să joace cartea Moldovei? Datorită acțiunilor demonstrative de „pregătire pentru ofensivă” și activizării trupelor ruse din Transnistria, comandamentul operativ „Sud” ucrainean a relatat despre pregătirea unui număr de 2000 de voluntari, care vor apăra regiunea Odesa. Totodată, șeful Statului Major al Armatei din Belarus, Viktor Gulevici, a declarat că Ucraina a constituit un grup armat de până la 20.000 de oameni la graniță și că acest lucru necesită un răspuns. „Pentru a asigura securitatea… în direcția sud, forțele de operațiuni speciale sunt dislocate în trei direcții tactice”, a explicat oficialul. Este posibil ca Putin să declare legea marțială în Rusia pe fondul unei nereușite privind „operațiunea specială” în Ucraina, a declarat Avril Haynes, șeful serviciilor de informații naționale al SUA. Potrivit acesteia, liderul de la Kremlin este gata să folosească „mijloace mai radicale”, inclusiv legea marțială. Scopul este de a mobiliza resursele necesare pentru a asigura succesul operațiunilor militare. De asemenea, consideră șefa serviciului de spionaj, Putin poate provoca un război în Transnistria.
Presa rusă scrie că milițiile Republicii Populare Luhansk (LPR), cu sprijinul armatei ruse, a atins granița administrativă a LPR. Potrivit general-maiorului Igor Konașenkov, armata „a spart apărarea eșalonată a inamicului”.
Documentele privind recunoașterea LPR și RPD, semnate de președintele Vladimir Putin, spun că Rusia recunoaște aceste republici în cadrul granițelor administrative, adică în cadrul regiunilor Lugansk și Donețk ale Ucrainei.
Luna trecută, comandantul interimar al Districtului Militar Central al Federației Ruse, Rustam Minnekaev, declarase că obiectivul celei de-a doua etape a operațiunii din Ucraina este „de a stabili controlul deplin asupra Donbasului și a sudului Ucrainei”. Totodată, autoritățile formațiunilor nerecunoscute nu excludeau ca armata va controla și teritoriile adiacente.
Biden se deranjează că Putin nu are „o ieșire” din daravera în care a intrat
Președintele american Joe Biden consideră că președintele rus Vladimir Putin „nu are nicio ieșire în acest moment” din conflictul din Ucraina. La o întâlnire cu reprezentanții Partidului Democrat, el a spus că încearcă să „înțeleagă ce ar trebui să facem cu asta”, relatează Reuters.
Președintele SUA consideră că Putin s-a bazat în mod eronat pe închipuirea că o operațiune militară în Ucraina va distruge NATO și Uniunea Europeană. Biden a remarcat că, în schimb, SUA și multe alte țări au luat partea Kievului.
Biden a reactivat legea Lend-Lease-lui
Președintele american Joe Biden a semnat pe 9 mai legea privind furnizarea de ajutor militar Ucrainei în bază de Lend-Lease. Faptul că semnarea documentului a fost programată a fost raportat anterior de secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.
Termenul a fost folosit anterior doar în legătură cu cel de-al Doilea Război Mondial. Documentul i-a acordat șefului Casei Albe autoritatea de a oferi asistență fără plată în avans (în special, pentru a închiria arme, alimente și materii prime strategice) oricărei țări a cărei apărare era recunoscută ca fiind vitală pentru Statele Unite.
Propagandă înseamnă să dai înfrângerea drept un succes
Rusia, sub presiunea eșecurilor militare, își modifică vocabularul propagandistic. Dispoziții în acest sens deja au fost date televiziunilor rusești, sunt stabilite jaloanele noii politici de informare.
Pentru a schimba percepția rușilor despre „invincibilitatea” lor militară și pentru a pregăti societatea de o posibilă înfrângere, mass-media rusă a primit ordin să vorbească despre războiul ruso-ucrainean ca despre o confruntare armată între Rusia și toate țările UE și NATO. Potrivit tehnologilor politici de la Kremlin, acest lucru va reduce rușinea de a pierde în fața unui adversar mai puternic. De acum înainte, propagandiștii le vor spune rușilor despre necesitatea de a se uni în numele supraviețuirii, cerându-le încredere oarbă in politicile Kremlinului.
Ceea ce ieri s-ar fi considerat o victorie, azi nu mai e
Pentru Ucraina, în actualul război victorie nu mai înseamnă o retragere a trupelor ruse pe pozițiile de până la 24 februarie 2022, ci eliberarea completă a tuturor teritoriilor ucrainene, a spus ministrul ucrainean de externe Kuleba într-un interviu pentru Financial Times.
În același interviu, el a afirmat că Ucraina se va considera înșelată, dacă nu i se va acorda statutul de membru candidat al Uniunii Europene. „Kievul nu va tolera acest lucru”, a spus ministrul de externe fără a preciza ce forme ar lua această abordare. Anterior, președintele Franței a spus că admiterea Ucrainei în UE este imposibilă în următorii câțiva ani sau chiar decenii. În același timp, el a cerut organizarea unui fel de uniune politică, membru cu drepturi depline al căruia Ucraina poate deveni imediat, fiind deja membră a familiei europene.
Rusia, pe contrasens cu toată lumea
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a numit reuniunea ONU din 12 mai „un spectacol politic părtinitor”. Comentariul de pe site-ul Ministerului de Externe spune că toate argumentele Rusiei cu privire la obiectivele operațiunii militare din Ucraina sunt ignorate. „Evident că nici de această dată nu vom fi auziți. De aceea, delegația rusă nu va legitima, cu prezența sa, un alt spectacol politic părtinitor sub forma unei sesiuni extraordinare planificate”, a spus reprezentantul Ministerului de Externe.
Pe 7 aprilie, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție de suspendare a calității de membru al Rusiei la CDO. În aceeași zi, Rusia și-a anunțat retragerea anticipată din aranjamentul respectiv.